ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Οι New York Times για τη δημοσκόπηση της «Κ»

Αναφορά στη δημοσκόπηση της VPRC, που δημοσίευσε η «Καθημερινή» στο φύλλο της περασμένης Κυριακής, κάνει η εφημερίδα New York Times. Σε δημοσίευμά της για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται στην εκλογή του κ. Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ «για να το οδηγήσει στις εκλογές της 7ης Μαρτίου. H ψηφοφορία», προσθέτει, «ήταν αποτέλεσμα της απόφασης του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη να ορίσει την ημερομηνία των εκλογών μία ημέρα πριν από τη λήξη της τετραετίας και να παραιτηθεί την επόμενη ημέρα από την προεδρία του κόμματος. Ταυτόχρονα μια σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης έδωσε ένα νέο σήμα για την κατεύθυνση στην οποία κινείται το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Μαρτίου. H δημοσκόπηση της εφημερίδας «Καθημερινής» έδειχνε ότι το συντηρητικό κόμμα της αντιπολίτευσης, Νέα Δημοκρατία, προηγείται κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες του ΠΑΣΟΚ», κατέληγε το δημοσίευμα.

ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

Αλιβιζάτος και Ρωμαίος

Σήμερα διαλύεται και επισήμως η Βουλή και η χώρα εισέρχεται και τυπικά σε προεκλογική περίοδο εν όψει των εκλογών της 7ης Μαρτίου. Χθες ανακοινώθηκαν τα ονόματα των υπηρεσιακών υπουργών: του καθηγητή κ. N. Αλιβιζάτου και του πρώην υπουργού και ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Ρωμαίου, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν τους κ. K. Σκανδαλίδη στο υπουργείο Εσωτερικών και Χρ. Πρωτόπαπα στο υπουργείο Τύπου αντιστοίχως. Οι υπηρεσιακοί υπουργοί θα ορκιστούν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. K. Στεφανόπουλου την Παρασκευή, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. T. Γιαννίτση, ο οποίος θα διαδεχθεί τον κ. Γ. Παπανδρέου στη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ OI ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέες τουρκικές παραβιάσεις

Στην τακτική των προκλήσεων στο Αιγαίο επανήλθε η Αγκυρα, χθες, ημέρα που θα διεξάγονταν στη Νέα Υόρκη οι κρίσιμες συνομιλίες για το Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών προέβησαν χθες σε ισάριθμες παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Τα 10 τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, ενώ σε δύο περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή. Οπως έγινε γνωστό, δύο από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: NAI ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΑ AITHMATA ΤΟΥΣ

Δέσμευση για τους αποστράτους

Για την αντιμετώπιση παγίων αιτημάτων των αποστράτων αξιωματικών σε περίπτωση κατά την οποία η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση δεσμεύτηκε σε εκδήλωσή τους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Πρ. Παυλόπουλος. Στη συγκέντρωση την οποία οργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αποστράτων Αξιωματικών και στην οποία μετείχαν εκατοντάδες απόστρατοι, ο κ. Παυλόπουλος δεσμεύτηκε για την επέκταση των νόμων 2836 και 3916 σε όλους τους αποστράτους, γεγονός με ουσιαστική επίδραση στις συντάξεις τους, για την αύξηση του βασικού μισθού του ανθυπολοχαγού από τα 720 στα 860 ευρώ, για την εκτέλεση όλων των δικαστικών αποφάσεων που τους αφορούν, για την παραμονή των στρατιωτικών νοσοκομείων στο υφιστάμενο καθεστώς, καθώς και για την αντιμετώπιση του στεγαστικού ζητήματος των αξιωματικών.

ΓΙΑ TH MH ΚΥΡΩΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ME ΤΗΑΙΓΥΠΤΟ

Εκκληση Αλαβάνου

Θανατική καταδίκη για τον Κωνσταντίνο Καστανιά, κρατούμενο σε αιγυπτιακές φυλακές, θα αποτελέσει η κύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας σύνδεσης E.E. – Αιγύπτου, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΑλέκο Αλαβάνο. Πρόκειται για τον ναυτικό του μότορσιπ «Θανάσης», ο οποίος έχει καταδικαστεί και εκτίει από το 1989 στην Αίγυπτο ποινή ισόβιας κάθειρξης για υπόθεση μεταφοράς ναρκωτικών. Οι άλλοι δύο Ελληνες, που είχαν καταδικασθεί για την ίδια υπόθεση, πέθαναν από τις απάνθρωπες συνθήκες στις αιγυπτιακές φυλακές. Σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο, ο οποίος βρέθηκε μαζί με συγγενείς του Καστανιά έξω από τη Βουλή σήμερα το απόγευμα, την ώρα που στο Κοινοβούλιο πραγματοποιούνταν συζήτηση για την κύρωση της σύμβασης, τυχόν υπερψήφιση της συμφωνίας θα αποτελέσει θανατική καταδίκη για τον Ελληνα πολίτη K. Καστανιά. Τόσο ο ευρωβουλευτής του ΣΥόσο και οι συγγενείς του Κωνσταντίνου Καστανιά έχουν επανειλημμένως ζητήσει από το υπουργείο Εξωτερικών και τον πρόεδρο της Βουλής να μεσολαβήσουν, για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους, ώστε να επιτευχθεί η επάνοδος του Ελληνα ναυτικού στη χώρα μας. O δικηγόρος της οικογένειας Καστανιά, κ. Ανδρέας Αναγνωστάκης, δήλωσε στο ΑΠΕ πως η μη κύρωση της συμφωνίας αποτελεί μοχλό πίεσης προς την αιγυπτιακή κυβέρνηση ώστε να αποδεχθεί τη μεταφορά του Καστανιά από τις φυλακές της Αιγύπτου στην Ελλάδα.

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ TA ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ME Ν.Δ.

Ανακοίνωση της ΕΔΗΚ

Με χθεσινή ανακοίνωσή της η ΕΔΗΚ διαψεύδει δημοσιεύματα που τη φέρουν να συνεργάζεται με τη Νέα Δημοκρατία. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «η Ενωση Δημοκρατικού Κέντρου, θεματοφύλακας της Κεντρώας Παράταξης, δεν θα μπορούσε να καταλήξει σε ένα κόμμα χωρίς ιδεολογία, όπως η Ν.Δ.». Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του κόμματος κ. N. Σαρρής από καιρό είχε απευθύνει έκκληση «για τη δημιουργία μιας τρίτης λύσης στον δικομματισμό, με αποδέκτες το KKE, τον Συνασπισμό, το ΔΗΚΚΙ και προσωπικότητες από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά ο ηγεμονισμός του ενός, ο αγώνας για αριστερή επιβεβαίωση του άλλου, η μωροφιλοδοξία ενός ηγέτη χωρίς πιστούς και η μικρομεγαλία όσων θέλουν να αισθάνονται υψηλότεροι απ’ όσο πραγματικά είναι, δεν επέτρεψαν καμία συνεργασία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή