Προεκλογική «ευταξία στις συχνότητες»

Προεκλογική «ευταξία στις συχνότητες»

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχουν ήδη περάσει δεκαπέντε χρόνια από την άρση του κρατικού τηλεοπτικού μονοπωλίου και δεκαεπτά περίπου χρόνια από τη λειτουργία της ελεύθερης ραδιοφωνίας. Οι αδειοδοτήσεις, οι μοριοδοτήσεις και κάθε παίγνιο κάθε εξουσίας με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης καταγράφηκε με νόμους και κυρίως με παρασκηνιακές πρακτικές.

Ταυτόχρονα όμως αποτυπώθηκε και ένα καθεστώς ζούγκλας στο ραδιοτηλεοπτικό φάσμα συχνοτήτων με «εισβολείς», με «παρεμβολείς», με «παρενοχλούμενους» και με «πειρατές». Το κράτος επί τόσα χρόνια ολιγωρούσε, παρά το γεγονός ότι οι παρενοχλήσεις δεν επηρέαζαν μόνο τις συνθήκες ανταγωνισμού μεταξύ των MME (νόμιμων, παράνομων, υπό νομιμοποίηση κ.ά.). Οι πειρατές των συχνοτήτων επί χρόνια μπαινοβγαίνουν στα ραντάρ των αεροδρομίων, στη συχνότητα της Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, του EKAB κ.ά.

Επί νέας βάσεως

Χθες, προεκλογικά και πάλι, το πρόγραμμα «Ευταξία στις συχνότητες» ετέθη επί νέας βάσεως. Κάλλιο αργά παρά ποτέ… Σε εκδήλωση που διοργανώθηκε χθες υπό την αιγίδα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EET&T) έγιναν τα εγκαίνια λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης και Εποπτείας Φάσματος (ΕΣΔΕΦ).

Σ’ αυτά παρέστησαν ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης, ο υπουργός Μεταφορών – Επικοινωνιών Χρ. Βερελής, ενώ τη σημασία του συστήματος υπογράμμισε με ομιλία του ο πρόεδρος της EET&T Εμμ. Γιακουμάκης. Το ΕΣΔΕΦ αυτήν τη στιγμή θα καλύπτει τις ευρύτερες περιοχές Αθήνας και Θεσσαλονίκης και στη δεύτερη φάση και την υπόλοιπη Ελλάδα. Το σύστημα χρηματοδοτήθηκε από το Γ΄ ΚΠΣ και ειδικότερα από το πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» και το τελικό κόστος του ανέρχεται σε 12,3 εκατ. ευρώ.

Από τους ειδικούς θεωρείται ένα προηγμένο τεχνολογικά σύστημα που θα αποτελέσει την ασπίδα έναντι παράνομων παρεμβολών σε δίκτυα υψηλής προτεραιότητας, όπως της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, θα εντοπίζει παράνομες εκπομπές, θα συμβάλλει στον συντονισμό της χρήσης του φάσματος που αποτελεί σπάνιο πόρο και θα μετράει τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. O πρωθυπουργός K. Σημίτης, κατά την εκτενή τοποθέτησή του, αφού εξήρε το νέο σύστημα και περιέγραψε τα οφέλη από το άνοιγμα της αγοράς τηλεπικοινωνιών, δεν παρέλειψε να παρέξει και τη στήριξη στην Ανεξάρτητη Αρχή (την E.E. T&T) αναγνωρίζοντάς της τον θετικό ρόλο που διαδραμάτισε στη διαμόρφωση όρων υγιούς ανταγωνισμού και ωφελημάτων για τους πολίτες

Το νέο σύστημα

Ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Βερελής υπογράμμισε τη συμβολή του νέου συστήματος στην απρόσκοπτη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων αναφέρθηκε στη συμβολή της E.E. T&T, αφήνοντας κατά μέρος τις νομοθετικές του πρωτοβουλίες για περιορισμό του ρόλου της. Τέλος, ο πρόεδρος της E.E. T&T Εμμ. Γιακουμάκης έκανε λόγο για τα επιτεύγματα της Επιτροπής, για την ενίσχυση του ρυθμιστικού της ρόλου αλλά και για τις νέες δυνατότητες διαχείρισης του σπάνιου εθνικού πόρου των ραδιοσυχνοτήτων μέσω της Ε.Σ. ΔΕΦ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή