Συμφώνησαν ότι διαφωνούν με Ανάν

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν με Ανάν

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O γ.γ. του OHE Κόφι Ανάν άρχισε χθες, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, νέο γύρο συνομιλιών με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ευελπιστώντας ότι οι αφόρητες πιέσεις που ασκήθηκαν από τους Αμερικανούς και Βρετανούς στην Αθήνα, στην Αγκυρα και στις δύο κοινότητες της Κύπρου θα αποδώσουν και, ως εκ τούτου, θα γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις του περί επιδιαιτησίας και χρονοδιαγράμματος των δημοψηφισμάτων, που απορρίπτουν και οι δύο πλευρές.

Κατά την προχθεσινή κοινή συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαδόπουλος, κληθείς να αναπτύξει πρώτος τις απόψεις του, τόνισε ότι θα πρέπει πρώτα να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση και εάν προχωρήσει τότε μπορεί να διεξαχθούν τα δημοψηφίσματα – όχι αναγκαστικώς την 21η Απριλίου, όπως υποστηρίζει ο κ. Ανάν ασχέτως της προόδου που μπορεί να έχει πραγματοποιηθεί έως τότε. Στο θέμα της επιδιαιτησίας που επιδιώκει ο κ. Ανάν, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι μπορεί να γίνει αποδεκτή μόνον εάν έχουν επιλυθεί τα βασικά ζητήματα, οπότε ο κ. Ανάν θα μπορούσε να συμπληρώσει τα επουσιώδη κενά. Μετά την έκθεση των απόψεων της ελληνικής πλευράς, ο κ. Ανάν ερώτησε τον κ. Ντενκτάς, ο οποίος συνεφώνησε με όσα είχε διατυπώσει ο κ. Παπαδόπουλος.

Επειδή η λογική της ελληνικής τοποθετήσεως που υιοθετήθηκε και από τον κ. Ντενκτάς ήταν αδιαμφισβήτητη, ο κ. Ανάν αποφάσισε να ξεπεράσει το αδιέξοδο προστρέξας στους Αμερικανούς και Βρετανούς, οι οποίοι δραστηριοποιήθηκαν προς πάσα κατεύθυνση, και ζήτησε τη σύμπραξη των αντιπροσωπειών Ελλάδος και Τουρκίας που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη. Ερωτηθείς τι είδους βοήθεια ζήτησε ο κ. Ανάν, ο εκπρόσωπός του διευκρίνισε: «Να ασκήσουν πιέσεις στα μέρη να διαπραγματευθούν με σοβαρότητα τις διαφορές τους και να καταλήξουν σε συμφωνία που θα τεθεί σε διαδοχικά δημοψηφίσματα στις δύο πλευρές έως την 1η Μαΐου.»

Αγεφύρωτο το χάσμα

Πέραν όμως της συμφωνίας καθ’ όσον αφορά στη διαδικασία, την οποία ο κ. Ανάν επιθυμεί να εμφανίσει ως ουσιαστική προϋπόθεση ώστε να συνεχίσει να παρέχει τις καλές του υπηρεσίες, το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει αγεφύρωτο, αφού ο κ. Ντενκτάς επανέλαβε την απαίτησή του για την αναγνώριση δύο χωριστών «κρατών» και για διζωνικότητα υπό την έννοια να παραμείνουν αμιγείς η ελεύθερη και η κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου. H εκτίμηση κατά την έναρξη των χθεσινών διαπραγματεύσεων ήταν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία επί των «διαδικαστικών» προτάσεων του κ. Ανάν, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξει ίσως νέος γύρος συνομιλιών στη Νέα Υόρκη και πολύ περισσότερο ότι οι συνομιλίες δεν θα συνεχισθούν στη Λευκωσία.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Ουέστον, ερωτηθείς εάν είναι ικανοποιημένος από όσα είπε ο κ. Παπαδόπουλος στον κ. Ανάν, δήλωσε ότι «επαφίεται στον γ.γ. να αξιολογήσει τον βαθμό συνεργασίας που έχει από τις δύο πλευρές» και επιβεβαίωσε απλώς τις πληροφορίες, πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ «πραγματοποιεί, περιλαμβανομένου και του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, επαφές σε όλα τα επίπεδα».

Ο κ. Παπαδόπουλος μετά τις συνομιλίες του με τους Αμερικανούς είχε συνάντηση με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη, πρέσβη Σεργκέι Λαβρόφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή