Αμήχανες διευκρινίσεις Παπανδρέου

Αμήχανες διευκρινίσεις Παπανδρέου

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαντήσεις στο ισχυρό «σοκ» που προκάλεσε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ η ανακοίνωση της συνεργασίας με τους κ. Στ. Μάνο και Ανδρ. Ανδριανόπουλο και δευτερευόντως με την κ. Μαρία Δαμανάκη και τον κ. M. Ανδρουλάκη επιχείρησε να δώσει με χθεσινή του δήλωση ο νέος πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος κ. Γ. Παπανδρέου, κατά την παρουσίαση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, το οποίο φέρει την προσωπική του σφραγίδα.

Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι πρωτοβουλίες για την αμφίπλευρη διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ είχαν αναλάβει στο παρελθόν τόσο ο ιδρυτής του Ανδρέας Παπανδρέου, όσο και ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης. Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως το οικονομικό πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος θα τηρηθεί στο ακέραιο, υπονοώντας σαφώς ότι δεν θα προστεθούν «νεοφιλελεύθερα» στοιχεία, ενώ οι κ. Στ. Μάνος και Ανδριανόπουλος θα διατηρήσουν την ιδεολογική τους αυτοτέλεια, συνεργαζόμενοι με το ΠΑΣΟΚ σε επί μέρους τομείς, όπως η εξωτερική πολιτική και ο εκσυγχρονισμός του πολιτικού συστήματος.

«Απολογητικοί» τόνοι

Οι «απολογητικοί» τόνοι του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν εν πολλοίς προβλέψιμοι. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, το επιτελείο του κ. Γ. Παπανδρέου ανέμενε πως η γνωστοποίηση της συνεργασίας με τους κ. Μάνο και Ανδριανόπουλο και μάλιστα με τη μορφή της συμμετοχής τους στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα δημιουργούσε μια πρόσκαιρη έστω αποσυσπείρωση της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και θα προκαλούσε αρνητικά αντανακλαστικά στους αριστερούς ψηφοφόρους. Ομως, κρίθηκε αναγκαία πολιτική κίνηση προκειμένου οι δύο πρώην υπουργοί να λειτουργήσουν ως «ανάχωμα» στη σταθερή ροή ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ το 2000 προς τη Ν.Δ.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε πως «ιστορικά ως μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα το ΠΑΣΟΚ, με τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και με τον Κώστα Σημίτη καλούσε πάντα σε συμπόρευση δυνάμεις με διαφορετικές απόψεις». Εσπευσε όμως να προσθέσει ότι «δεσμευόμαστε στο πρόγραμμά μας και παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στους στόχους μας για ισόρροπη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη με αυξημένη προστασία των ασθενέστερων ομάδων». Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως το ΠΑΣΟΚ «φιλοξενεί διαφορετικές φωνές, σεβόμενο την ιδεολογική τους αυτοτέλεια».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιέγραψε το δίλημμα των επερχόμενων εκλογών, το οποίο και συνόψισε στο δίπολο «πρόοδος ή συντήρηση». Οπως ανέφερε, «το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπεί την πρόοδο και τη μεταρρύθμιση. H Ν.Δ. εγκαταλείπεται από τις πλέον δημιουργικές της δυνάμεις και κυριαρχείται από τη λογική του αποκλεισμού και του αυταρχισμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή