Δεν επαρκεί ο ραδιοτηλεοπτικός χρόνος

Δεν επαρκεί ο ραδιοτηλεοπτικός χρόνος

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελάχιστοι υποψήφιοι βουλευτές όλων των κομμάτων εμφανίστηκαν χθες σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, καθώς τέθηκε για πρώτη φορά σε ισχύ το μέτρο της μιας και μοναδικής εμφάνισης κατά την προεκλογική περίοδο όλων των υποψηφίων, πλην αυτών που μετέχουν στα ψηφοδέλτια Επικρατείας. Μάλιστα, χθες, υπεγράφη η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση από τους υπουργούς Τύπου και Εσωτερικών, η οποία καθορίζει συνολικά τους όρους και τις προϋποθέσεις, καθώς και τον χρόνο προβολής των κομμάτων από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Πρόκειται για μια απόφαση που έχει ήδη προκαλέσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αφού η μεν Ν.Δ. θεωρεί ότι ο χρόνος που παραχωρείται στα κόμματα, κυρίως για την προβολή και μετάδοση πολιτικών μηνυμάτων, είναι περιορισμένος, ενώ τα μικρότερα εμφανίζονται δυσαρεστημένα γιατί εκτιμούν ότι δεν επαρκεί για την προβολή των θέσεών τους. H κυβέρνηση, αντιθέτως, υποστηρίζει ότι ο χρόνος είναι επαρκής, καθώς είναι ίσος με αυτόν που διατέθηκε και το 2000 και επισημαίνει ότι η πραγματικά δραστική μείωση του χρόνου για τα διαφημιστικά σποτ προστατεύει την πολιτική ζωή από υπερβολές και πιθανή εμπορευματοποίηση.

Καινοτομία της Υπουργικής Απόφασης -εκτελεστικής του νόμου που ψηφίστηκε πριν από ένα χρόνο- είναι η πρόβλεψη για δωρεάν διάθεση του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου και η απαγόρευση αγοράς του. Ωστόσο, «αχίλλειος πτέρνα» του νόμου και κατ’ επέκτασιν της Υπουργικής Απόφασης είναι η απουσία κυρώσεων για τους υποψήφιους βουλευτές που θα παραβιάσουν τη ρύθμιση για μία μόνο εμφάνιση στα ηλεκτρονικά μέσα. Σύμφωνα με την απόφαση, η EPT έχει την υποχρέωση να μεταδώσει στο ραδιοτηλεοπτικό της δίκτυο μία ωριαία συνέντευξη και μία ωριαία συνέντευξη Τύπου του αρχηγού κάθε πολιτικού κόμματος, καθώς και μία προεκλογική συγκέντρωση των κομμάτων που θα επιλέξουν τα ίδια. Επίσης η ET3 υποχρεούται να καλύψει μία προεκλογική συγκέντρωση κάθε κόμματος που θα διοργανωθεί στη Θεσσαλονίκη ή σε κάποια άλλη πόλη της B. Ελλάδας.

Τόσο οι δημόσιοι όσο και οι ιδιωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί υποχρεούνται να μεταδώσουν μία συνέντευξη Τύπου κάθε αρχηγού πολιτικού κόμματος, τέσσερις θεματικές συζητήσεις με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των κομμάτων, όπως επίσης να παραχωρήσουν ένα δεκάλεπτο τη βδομάδα στα πέντε κόμματα του εθνικού και ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να το αξιοποιήσουν όπως τα ίδια τα κόμματα αποφασίσουν. Οσον αφορά τον συνολικό χρόνο για τη μετάδοση των διαφημιστικών μηνυμάτων στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, θα αντιστοιχεί στο ποσόν των 5 εκατομμυρίων ευρώ και η αναλογία κατανομής του έχει ως εξής: 40% στο ΠΑΣΟΚ, 40% στη Ν.Δ. και το υπόλοιπο 20% στα μικρότερα κόμματα: KKE, Συνασπισμός και ΔΗΚΚΙ. O χρόνος που διατίθεται για τη μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας καθορίζεται σε 5 λεπτά ημερησίως. Την εφαρμογή του Συντάγματος και του νόμου σε ό,τι αφορά την παραχώρηση δωρεάν τηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα κατά την προεκλογική περίοδο, ζητεί ο γραμματέας της Ν.Δ. κ. Ευ. Μεϊμαράκης, με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών, στην οποία σημειώνει ότι «ο δωρεάν χρόνος κρίνεται ανεπαρκέστατος, με βάση τον χρόνο των προηγούμενων εκλογών του 2000».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή