Χωρίς οφέλη το ΠΑΣΟΚ από την ψηφοφορία

Χωρίς οφέλη το ΠΑΣΟΚ από την ψηφοφορία

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να μεταβάλλει ουσιαστικά το πολιτικό τοπίο, σύμφωνα με το τελευταίο κύμα του πανελλαδικού εκλογικού βαρομέτρου του ΣΚΑΪ, που διεξήχθη την περίοδο 9-10/2, μετά την εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πριν από την ανακοίνωση της προσχώρησης των κ. Ανδριανόπουλου και Μάνου στο ΠΑΣΟΚ και του κ. Παπαθεμελή στη Ν.Δ. Στη μέτρηση καταγράφεται στασιμότητα της πρόθεσης ψήφου του ΠΑΣΟΚ, άνοδος για τη Νέα Δημοκρατία, το KKE και το ΔΗΚΚΙ, καθώς και πτωτική τάση του Συνασπισμού και του ΛΑΟΣ (διαγράμματα 1-6). Με βάση την εκτίμηση της VPRC (διάγραμμα 2), η Νέα Δημοκρατία προηγείται σήμερα του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 47% (προηγουμένως 46,5%), έναντι 41,5% και η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων καταγράφεται σε 5,5 εκατοστιαίες μονάδες (έναντι 5 προηγουμένως). H πρόθεση ψήφου για το KKE καταγράφεται στο 6,5% (έναντι 5,5% στην προηγούμενη μέτρηση), του ΣΥ στο 2,5% (από 3,5%), του ΔΗΚΚΙ στο 1% (από 0,5%) και του ΛΑΟΣ στο 0,5% (από 1%).

Επίσης, καταγράφεται μείωση του ποσοστού των αναποφασίστων (12,6%, έναντι 13,7% προηγουμένως) και σταθεροποίηση της πρόθεσης αποχής, σε επίπεδα της τάξης του 5% (διάγραμμα 3).

Οι συσπειρώσεις των κομματικών σχηματισμών δεν εμφανίζουν ιδιαίτερες μεταβολές, με εξαίρεση εκείνη του Συνασπισμού, που εξακολουθεί να επιδεικνύει υψηλότερη αστάθεια (διάγραμμα 7).

H παράσταση νίκης παραμένει υπέρ της Ν.Δ., σε ποσοστό 47%-27%, έναντι 46%-26% προηγουμένως (διάγραμμα 9), ενώ υπέρ της Ν.Δ. δείχνει να τροποποιείται και ο δείκτης διαχειριστικής κυβερνητικής ικανότητας (διάγραμμα 10).

Ως προς την εικόνα των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Παπανδρέου διατηρεί το προβάδισμα στον δείκτη της πρωθυπουργικής ικανότητας (διάγραμμα 11), ενώ ο κ. Καραμανλής το προβάδισμα στην ικανότητα ανανέωσης της πολιτικής ζωής του τόπου (διάγραμμα 12) και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς (διάγραμμα 13). Τέλος, οι δύο ανθυποψήφιοι εξακολουθούν να παραμένουν ισοδύναμοι ως προς την προγραμματική τους επάρκεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή