Επιστρέφουν στα αεροπλάνα οι Ιπτάμενοι Συνοδοί

Επιστρέφουν στα αεροπλάνα οι Ιπτάμενοι Συνοδοί

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «ερμηνευτική εγκύκλιο» των Ολυμπιακών Αερογραμμών που έγινε αποδεκτή προχθές το βράδυ -κατά τη Εκτακτη Γενική Συνέλευση του κλάδου- επιστρέφουν εντός δύο ημερών στην εργασία τους τα μέλη της Ενωσης Ιπταμένων Συνοδών και Φροντιστών έπειτα από 76 ημέρες απεργίας. Απεργία κατά τη διάρκεια της οποίας η Ολυμπιακή πλήρωσε βαρύτατο τίμημα για μισθώσεις αεροπλάνων, για μισθούς εκτάκτων, αλλά και για ακυρώσεις πτήσεων. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ρυθμίζεται ικανοποιητικά το ζήτημα της σύνθεσης των πληρωμάτων.

Ετσι, στα υπερατλαντικά δρομολόγια, τα πληρώματα θα είναι 9μελή, ενώ στους ευρωπαϊκούς προορισμούς κάτω των δύο ωρών και με πληρότητα αεροσκαφών πάνω από 70%, τα πληρώματα θα είναι 5μελή. Διασφαλίστηκε το μειωμένο ωράριο για τις «ιπτάμενες» μητέρες, οι μισθοί και η ασφαλιστική κάλυψη των εγκύων καθώς και το πενθήμερο. Προβλέπεται επίσης η συμμετοχή των εργαζομένων στα Συμβούλια Απολύσεων, ενώ η μετακίνηση εργαζόμενου εκτός Αττικής θα προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του. Οσον αφορά στα ωράρια εργασίας, η εβδομαδιαία απασχόληση μειώνεται στις 48 ώρες (από τις 56 που είχε αρχικώς προταθεί) ενώ τα όρια πτήσεων καθορίζονται στις 100 ώρες μηνιαίως και τις 900 ετησίως.

Το οικονομικό σκέλος διευθετείται με την βελτιωμένη πρόταση της εταιρείας που «μοιράζει» πλέον τα 19 εκατομμύρια ευρώ σε 52 εργαζόμενους και όχι σε 543. Αυτό σημαίνει ότι οι μισθοί θα μειωθούν κατά 15% – 20%. Μείωση που όπως όλα δείχνουν γίνεται αποδεκτή από τα μέλη της ΕΙΣΦ. Ανοιχτό ωστόσο παραμένει το ζήτημα των 8 απολυμένων που αποτέλεσαν τελικά τα «θύματα» των απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή