Εννέα εκατομμύρια ευρώ στα κόμματα

Εννέα εκατομμύρια ευρώ στα κόμματα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εννέα εκατομμύρια ευρώ θα συνεισφέρει ο «κρατικός κορβανάς» στα ταμεία των κομμάτων, για την αντιμετώπιση των εκλογικών τους δαπανών.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η εκλογική χρηματοδότηση των κομμάτων, η οποία αντιστοιχεί στο 0,22 τοις χιλίοις των τακτικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, ανέρχεται σε 9.112.400 ευρώ.

Η κατανομή

Το 60% της χρηματοδότησης θα μοιραστεί ανάμεσα στα πέντε κόμματα του ελληνικού και ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναλογικά με την εκλογική τους δύναμη, ενώ το υπόλοιπο 40% θα κατανεμηθεί ισότιμα στα κόμματα που θα εκπροσωπηθούν στη Βουλή και σε όσα κόμματα συγκεντρώσουν ποσοστό 1,5% και έχουν συμπληρώσει συνδυασμούς τουλάχιστον στο 70% των εκλογικών περιφερειών.

Το ποσό που θα κατανεμηθεί προεκλογικά στα πέντε κόμματα είναι 5.467.440 ευρώ και κατανέμεται ως εξής: ΠΑΣΟΚ 2.444.869 ευρώ. Ν.Δ. 2.385. 429 ευρώ. KKE 308. 266 ευρώ. Συνασπισμός 178.799 ευρώ και ΔΗΚΚΙ 150.075 ευρώ.

Η εκλογική χρηματοδότηση των κομμάτων από τις επικείμενες εκλογές και για όσες ακολουθήσουν, είναι μειωμένη, καθώς -σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο- έχουν περιοριστεί και οι δαπάνες τους.

Τα κόμματα εκτιμάται ότι θα δαπανήσουν πολύ λιγότερα για τη μετακίνηση ετεροδημοτών, ενώ η σημαντικότερη μείωση των δαπανών προέρχεται από την απαγόρευση αγοράς ραδιοτηλεοπτικού χρόνου.

Μειωμένες όμως προβλέπεται να είναι και οι δαπάνες των υποψήφιων βουλευτών, καθώς απαγορεύεται η λειτουργία εκλογικών κέντρων. Σύμφωνα με χθεσινή υπουργική απόφαση, καθορίστηκαν τα ανώτατα όρια των επιτρεπόμενων εκλογικών δαπανών των υποψήφιων βουλευτών.

Οι υποψήφιοι της εκλογικής περιφέρειας της B΄ Αθήνας έχουν το υψηλότερο πλαφόν εκλογικών δαπανών, το οποίο προσδιορίστηκε σε 112.500 ευρώ. Το χαμηλότερο πλαφόν είναι για τους υποψήφιους βουλευτές των οκτώ μονοεδρικών περιφερειών, που είναι 15.000 ευρώ.

Εκλογικές δαπάνες

Από τα υψηλότερα όρια εκλογικών δαπανών έχουν οι εκλογικές περιφέρειες της A΄ Αθηνών (75.000 ευρώ), της A΄ Θεσαλονίκης (73.000 ευρώ) και του υπολοίπου Αττικής (67.500 ευρώ).

«Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων», με χθεσινή υπουργική απόφαση προσδιορίζονται και οι παροχές και οι διευκολύνσεις προς κόμματα και υποψήφιους βουλευτές, οι οποίες συνυπολογίζονται ως εκλογικές δαπάνες και για τις οποίες μετά τις εκλογές, κόμματα και υποψήφιοι θα πρέπει να καταθέσουν στοιχεία στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.

Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση, ως τέτοιες προσδιορίζονται:

– Οι δαπάνες για τη χρήση ακινήτων ως εκλογικά κέντρα για τα κόμματα και ως πολιτικά γραφεία για τους υποψηφίους,

– τη χρήση αιθουσών, χωρητικότητας άνω των 500 ατόμων για τη διοργάνωση εκδηλώσεων,

– την έκδοση εντύπων,

– την καταχώριση διαφημιστικών μηνυμάτων στον Τύπο,

– τη χρησιμοποίηση υπηρεσιών που απρέχονται από επιχειρήσεις διαφημίσεων και δημοσίων σχέσεων.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο για το «πολιτκό χρήμα» προβλέπεται ότι η υπέρβαση στο διπλάσιο του επιτρεπόμενου ορίου των εκλογικών δαπανών και η χρήση εκλογικών κέντρων, επισείει την ποινή της έκπτωσης από το βουλευτικό αξίωμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή