ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

NEO KEIMENO ΣΥΝΤΑΣΣΕΙ H ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ

Προσπάθειες συμβιβασμού στην κρίση με Φανάρι

Περισσότερες από τρεις ώρες διήρκεσε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην Αρχιεπισκοπή, προκειμένου να εξετασθεί ένα ακόμη κείμενο – προσπάθεια συμβιβασμού στην κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ Εκκλησίας της Ελλάδος και Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το κείμενο συντάχθηκε στο Φανάρι, όπου μετέβη ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος, με στόχο να αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεως. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο επισημαίνεται ο Οικουμενικός ρόλος του Πατριαρχείου και η προσήλωσή του στους κανόνες, ενώ γίνεται αναφορά και στο γεγονός ότι η Εκκλησία της Ελλάδος σέβεται τους κανόνες και τους νόμους της Πολιτείας. Για το θέμα του καταλόγου των υποψήφιων για τις μητροπόλεις των λεγόμενων νέων χωρών αναφέρεται ότι ο κατάλογος αποστέλλεται για να αντιμετωπισθεί από το Πατριαρχείο βάσει των ιερών κανόνων και των κανόνων δικαίου. Στη χθεσινή σύσκεψη στην Αρχιεπισκοπή συμμετείχαν ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, ο πρωτοσύγκελλος πατέρας Θωμάς Συνοδινός, συνταγματολόγοι και ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι εξέτασαν τις διατυπώσεις του κειμένου και, σύμφωνα με πληροφορίες, διατύπωσαν επιφυλάξεις, καθώς διαπίστωσαν ότι περιέχει ορισμένες ασάφειες και χρειάζεται να γίνουν κάποιες διευκρινίσεις.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΕΝΤΡΩΩΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ

Ο Καραμανλής στη Μαδρίτη

Στη Μαδρίτη μεταβαίνει σήμερα ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. K. Καραμανλής, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο της Διεθνούς των Κεντρώων Δημοκρατών. Στις εργασίες της συνόδου θα προεδρεύσει ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ-Μαρία Αθνάρ, ενώ αναμένεται να λάβουν επίσης μέρος ηγέτες από ενενήντα και πλέον κόμματα ανά τον κόσμο, που συγκροτούν τη Διεθνή Κεντρώων Δημοκρατών. Ανάμεσά τους, περιλαμβάνονται οι πρωθυπουργοί της Πορτογαλίας, της Νορβηγίας, της Σλοβακίας, της Μάλτας, της Εσθονίας και άλλοι επίσημοι. Στη σύνοδο αυτή της Διεθνούς των Κεντρώων Δημοκρατών -που είναι συνέχεια εκείνης στην Κέρκυρα το 2002- θα συζητηθούν διεθνή ζητήματα και θέματα συνεργασίας των κομμάτων που την απαρτίζουν.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Ν.Δ: Καταψηφίσαμε ακραίες θέσεις

Η Ν.Δ. αντιτάχθηκε εξ αρχής στο περιεχόμενο του ψηφίσματος με τίτλο «Καταδικάζοντας τον ολοκληρωτικό κομμουνισμό», που υιοθετήθηκε σε πρόσφατο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, γιατί θεωρεί πως υιοθετεί ακραίες θέσεις και γι’ αυτό και η εκπρόσωπός της το καταψήφισε. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κ. Θ. Ρουσόπουλος με αφορμή το θόρυβο, που προκλήθηκε σχετικά με το θέμα. O κ. Ρουσόπουλος διευκρίνισε επίσης πως τα κείμενα που κατατίθενται ως έκτακτα ψηφίσματα δεν είναι δεσμευτικά για τα κόμματα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Οφείλουμε, τέλος, να επισημάνουμε πως, όσοι, για τους δικούς τους λόγους, στη βάση ανύπαρκτων θεμάτων και αυθαίρετων κατασκευών, επιχειρούν να καλλιεργήσουν, προεκλογικά, κλίμα διχασμού, πέρα από ανιστόρητοι αποδεικνύονται και επικίνδυνα ανεύθυνοι. O φόβος και η ανασφάλειά τους δεν αφορούν την ελληνική κοινωνία», κατέληξε.

Ο ΠΕΡΣΟΣΤΗΑΘΗΝΑ

Βοήθεια εκ… Σουηδίας

Η σουηδική εφημερίδα «Ντάγκενς Νιχέτερ» δημοσίευσε χθες τηλεγράφημα του σουηδικού ειδησεογραφικού πρακτορείου TT με τίτλο «O Πέρσον βοηθάει τον Παπανδρέου». «Την επόμενη εβδομάδα ο Σουηδός πρωθυπουργός Γκόραν Πέρσον θα επισκεφθεί την Ελλάδα και την Τουρκία. Θα προσφέρει την υποστήριξή του στον Γιώργο Παπανδρέου, νέο πρόεδρο των Ελλήνων σοσιαλδημοκρατών, συμβάλλοντας έτσι στην προεκλογική του εκστρατεία», γράφει η σουηδική εφημερίδα και προσθέτει: «O Γιώργος Παπανδρέου είχε έρθει στη Σουηδία πριν από το δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην ONE. Μαζί με τον Σουηδό πρωθυπουργό και την άτυχη τότε υπουργό Εξωτερικών Αννα Λιντ, συμμετείχε σε συγκέντρωση υποστήριξης της υιοθέτησης του ευρώ στη Σουηδία, στο κέντρο της Στοκχόλμης. Την επόμενη Δευτέρα, ο Γκόραν Πέρσον θα του ανταποδώσει τη χάρη αυτή. Την Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου, ο κ. Πέρσον θα συνεχίσει το ταξίδι του προς την Αγκυρα. O Σουηδός πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ερντογάν και τον πρόεδρο της τουρκικής Βουλής», καταλήγει το δημοσίευμα.

ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

ΑΕΚΑ: Νέο πολιτικό σκηνικό

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών οδηγούν στην αναδιάταξη και ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού της χώρας, εκτιμά η Γραμματεία της AEKA. Σε ανακοίνωσή της η AEKA αναφέρει ότι «η πρόσκληση του Γιώργου Παπανδρέου προς ευρύτερες δυνάμεις, η πρωτοβουλία εκατοντάδων στελεχών της δημοκρατικής Αριστεράς και η ανταπόκριση προσωπικοτήτων του φιλελεύθερου χώρου δημιουργούν μία νέα δυναμική και τις προϋποθέσεις για τη συγκρότηση μιας ευρύτερης δημοκρατικής – προοδευτικής παράταξης μέσα στην οποία οι διάφορες δυνάμεις, κινήσεις και πρόσωπα θα διατηρούν την αυτονομία και την αυτοτέλειά τους και θα λειτουργούν με λογική προωθητικών συνθέσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή