Καραμανλής με μικρομεσαίους

Καραμανλής με μικρομεσαίους

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακολουθώντας την επικοινωνιακή τακτική που έχει εγκαινιάσει το τελευταίο διάστημα, ο κ. K. Καραμανλής προτίμησε και χθες τον απ’ ευθείας διάλογο με τους πολίτες, απαντώντας σε ερωτήσεις εκπροσώπων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκλησή του. Οσοι παρακολούθησαν από κοντά το διάλογο που είχε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. με δεκάδες νέους ή και μεγαλύτερους σε ηλικία ιδιοκτήτες μικρομεσαίων εταιρειών, έμεινε με την εντύπωση ότι αυτού του τύπου η επικοινωνία των πολιτικών αρχηγών είναι ίσως πλέον ουσιαστική και αποδοτική από τις μεγάλες και εντυπωσιακές συγκεντρώσεις με τις σημαίες και τα συνθήματα.

Αμεσος, ετοιμόλογος, αλλά κυρίως καλά διαβασμένος, ο κ. Καραμανλής όχι μόνον ανέλυσε το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του, αλλά επικαλέστηκε ουκ ολίγα παραδείγματα, προκειμένου να αντιπαραβάλει τις λύσεις που προτείνει η Ν.Δ. με το «ασαφές και αποσπασματικό», όπως το χαρακτήρισε, σχέδιο του κυβερνώντος κόμματος. «Το πρώτο για το οποίο δεσμεύομαι», είπε, «είναι ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο, δηλαδή μια φορολογική μεταρρύθμιση η οποία δεν θα αλλάζει από μέρα σε μέρα, αιφνιδιάζοντας τους πολίτες. Στόχος μας επίσης είναι», προσέθεσε, «να απλοποιήσουμε το σύστημα προκειμένου να μη χρειάζεται ο καθένας να καταφεύγει σε ειδικούς προκειμένου να συντάξει ακόμη και τη φορολογική του δήλωση».

Στο πλαίσιο αυτό εξήγγειλε τη ριζική αναβάθμιση του TAXIS, αλλά και τη φορολόγηση των εταιρειών βάσει των βιβλίων τους, προκειμένου να αντικειμενικοποιηθεί το σύστημα και να μειωθεί έτσι η δυνατότητα της συναλλαγής. O κ. Καραμανλής επανέλαβε τη δέσμευσή του να καταργήσει το ΣΔΟΕ με τη σημερινή του μορφή και «να αντικατασταθεί από έναν άλλο φορολογικό μηχανισμό, οποίος θα είναι αξιοκρατικά στελεχωμένος». Στο σημείο αυτό μάλιστα χαρακτήρισε «κωμικό» το γεγονός ότι «και το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμά του προβλέπει την κατάργηση του ΣΔΟΕ, προφανώς διότι κατάλαβαν και ότι αυτό που έφτιαξαν κάποτε, κατάντησε όχι μόνον να μην κάνει τη δουλειά του, αλλά να αποβαίνει σε βάρος των πολιτών, των επιχειρήσεων και της οικονομίας».

Οι δεσμεύσεις

Στη συνέχεια, αφού ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε τις δεσμεύσεις του για τη μείωση της φορολογίας των αδιανεμήτων κερδών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο 25%, αναφέρθηκε εκτενώς στο ρόλο που εκείνος βλέπει ότι πρέπει να έχει η πολιτεία στην ελεύθερη αγορά. «Το κράτος» είπε, «πρέπει απλώς να είναι ο ανεξάρτητος, ανεπηρέαστος και αμερόληπτος θεματοφύλακας των κανόνων. Αυτό δεν το κάνει σήμερα διότι η κρατική μηχανή μπλέκει και παίζει ρόλους που κάθε άλλο παρά θα ‘πρεπε να είναι της αρμοδιότητάς της».

«Αυτή είναι και η αιτία», κατέληξε, «για την οποία κάθε μικρομεσαίος επιχειρηματίας αισθάνεται ότι δρα σε καθεστώς καταδίωξης σαν να θεωρείται εκ προοιμίου παράνομος, κλέφτης και φοροφυγάς τον οποίο θα τσακίσει το κράτος. Είναι το πρώτο που θα αλλάξει», δεσμεύθηκε ο κ. Καραμανλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή