Συμφωνία διαλόγου για Κύπρο

Συμφωνία διαλόγου για Κύπρο

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, αφόρητες πιέσεις και εντονότατες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις είχαν ως αποτέλεσμα την αποδοχή μιας συμβιβαστικής προτάσεως για την έναρξη των συνομιλιών προς επίλυσιν του Κυπριακού, που διατύπωσε ο γενικός γραμματέας του OHE Κόφι Ανάν και προβλέπει την πραγματοποίηση σε κάποια φάση τετραμερούς διασκέψεως, με τη συμμετοχή Ελλάδος και Τουρκίας, όπως επεδίωκε η Αγκυρα, αλλά και «τεχνική υποστήριξη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως επεδίωκε η ελληνική πλευρά.

Μετά την αποδοχή της προτάσεως του Κόφι Ανάν, οι απ’ ευθείας συνομιλίες θα αρχίσουν στη Λευκωσία την προσεχή Πέμπτη και τα δύο μέρη θα κληθούν να συμφωνήσουν επί των αλλαγών και να συμπληρώσουν τα υφιστάμενα κενά έως τις 22 Μαρτίου. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, ο γ.γ. θα συγκαλέσει συνάντηση των δύο μερών, με τη συμμετοχή της Ελλάδος και της Τουρκίας, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το κείμενο της συμφωνίας έως τις 29 Μαρτίου.

Εάν παρατηρηθεί συνέχιση του αδιεξόδου, τα μέρη καλούν τον γενικό γραμματέα να οριστικοποιήσει το κείμενο που θα υποβληθεί σε δύο χωριστά δημοψηφίσμτα, επί τη βάσει των προβλέψεων του σχεδίου.

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης χαιρέτισε την άρση του αδιεξόδου και την επιτευχθείσα συμφωνία επί του διαδικαστικού και με γραπτή δήλωσή του επισημαίνει τα εξής:

 «Η σημερινή συμφωνία για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με βάση το σχέδιο Ανάν αποτελεί μια αποφασιστική καμπή για την οριστική επίλυση του Κυπριακού. Η συμφωνία δημιουργεί τις προϋποθέσεις μιας ουσιαστικής διαπραγμάτευσης σε ένα πλαίσιο που αποκλείει κωλυσιεργίες. Ελπίζω ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά θα διαπραγματευθεί αυτήν τη φορά με καλή πίστη.

Προσβλέπω ιδιαίτερα στη δηλωθείσα θέληση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συμβάλλει στη διαμόρφωση της τελικής συμφωνίας. Θέλω, τέλος, να συγχαρώ τους εκπροσώπους της ελληνοκυπριακής και της ελληνικής πλευράς και ιδίως τον Πρόεδρο κ. Παπαδόπουλο, ο οποίος χειρίστηκε τα θέματα με θάρρος και αποτελεσματικότητα». 

Αισθητά πιο συγκρατημένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. K. Καραμανλής, ο οποίος δήλωσε ότι «η συμβιβαστική ρύθμιση ανοίγει το δρόμο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ώστε να εξευρεθεί λύση επί τη βάσει του σχεδίου Ανάν. Ελπίζουμε», πρόσθεσε, «ότι αυτή τη φορά οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε θετικό αποτέλεσμα ώστε την 1η Μαΐου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση μια επανενωμένη Κύπρος προς όφελος όλων των κατοίκων της».  Τη «νέα ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού» χαιρέτισε και ο νέος υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, εκφράζοντας τη «μεγάλη αισιοδοξία και υπερηφάνεια» της ελληνικής κυβέρνησης για το έως τώρα αποτέλεσμα των συνομιλιών και υπογραμμίζοντας τη «μεγάλη συμβολή του Γιώργου Παπανδρέου σε αυτήν την κατάληξη». Ειδικότερα, ο κ. Γιαννίτσης τόνισε πως με ομόφωνη απόφαση της κυπριακής ηγεσίας και της θετικής στάσης της Ελλάδας απαντήθηκαν θετικά οι τελικές θέσεις Ανάν. Υπενθύμισε ότι επί του θέματος έχει ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα κοινοβουλευτικά κόμματα – ανέφερε δε ενδεικτικά επ’ αυτού τη χθεσινή δημόσια υποστηρικτική δήλωση του Κώστα Καραμανλή.

 Ο νέος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης πως «η επιτυχής κατάληξη οφείλεται στη στενή συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο και τη σκληρή διαπραγματευτική γραμμή που ακολουθήθηκε».

 Ο κ. Γιαννίτσης υπογράμμισε πως η απόφαση αυτή «δικαιώνει τη στάση μας, καθώς υπονοείται ότι γίνεται αποδεκτό το σχέδιο Ανάν ως βάση διαπραγμάτευσης, ενώ οι τελικές προτάσεις του γ.γ. θα υπάγονται στη λογική του σχεδίου του. Ανατρέψαμε ακόμη», τόνισε ο κ. Γιαννίτσης «την παρελκυστική τακτική της τουρκικής πλευράς, ενώ εμπλουτίσαμε τη διαδικασία με την πρόβλεψη μιας συμβουλευτικής-τεχνικής παροχής υπηρεσιών εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

 Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επ’ αυτού πως η συμμετοχή της Επιτροπής επιβεβαιώνεται και από την επιστολή που απηύθυνε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ προς τον κ. Σημίτη, όπου υπογραμμίζεται ο θετικός ρόλος της Επιτροπής στη διαδικασία συνομιλιών του Κυπριακού.

 Εξάλλου, ο κ. Γιαννίτσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις συνομιλίες θα διευκρινίζει αν τα προτεινόμενα είναι συμβατά με το κοινοτικό κεκτημένο και παράλληλα θα μπορεί να δίνει κατευθύνσεις για τη συμβατότητα των υπό συζήτησιν προτάσεων με το κοινοτικό κεκτημένο. Τέλος, ο κ. Φρέντ Εκχαρντ, εκπρόσωπος του κ. Ανάν, με δήλωσή του επεσήμανε ότι «ο γενικός γραμματέας σημειώνει το εποικοδομητικό πνεύμα και την πολιτική θέληση που επέδειξαν και τα δύο μέρη, όπως επίσης η Ελλάδα και η Τουρκία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή