Πώς επηρεάζονται τα κόμματα από τη νέα κατανομή των εδρών

Πώς επηρεάζονται τα κόμματα από τη νέα κατανομή των εδρών

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αλλαγές στην κατανομή των βουλευτικών εδρών, «φωτογραφίζουν» σχεδόν κάποιες αλλαγές στους συσχετισμούς των κομμάτων. Σύμφωνα με τη νέα κατανομή των εδρών:

1. Στη Φωκίδα που γίνεται μονοεδρική περιφέρεια και στην οποία έχει προβάδισμα η Ν.Δ. με ένα ποσοστό της τάξης του 7%, είναι πιθανόν ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ να μείνει εκτός Βουλής.

2. Πιθανές δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ και στη Θεσπρωτία, παρά το γεγονός ότι στις εκλογές του 2000 ήταν πρώτο κόμμα με 4% διαφορά από τη Ν.Δ. Δεδομένου όμως ότι η διαφορά ψήφων περιορίστηκε πολύ -υπέρ της Ν.Δ.- στις τελευταίες εκλογές, τάση που δεν δείχνει να ανατρέπεται, επισφαλής είναι η εκλογή του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ.

3. Ιδιαίτερα προβληματική είναι η περίπτωση της A΄ Αθήνας, η οποία θα εκλέγει 17, αντί 19 βουλευτές. Στην περιφέρεια αυτήν, εκτός από τους 9 βουλευτές που εκλέγει η Ν.Δ. και 8 το ΠΑΣΟΚ, από έναν βουλευτή εκλέγουν το KKE και ο ΣΥΝ.

4. Στην A΄ Πειραιά, όπου θα εκλέγονται 6 βουλευτές αντί 7, μάλλον θα πρέπει να ανησυχεί τουλάχιστον ο κ. Μπετενιώτης, ο οποίος εξελέγη τελευταίος από το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, ενώ και ο κ. Μαντούβαλος από τη Ν.Δ. δεν θα πρέπει να αισθάνεται… άνετα, καθώς συχνά στην περιφέρεια της A΄ Πειραιά, έχει λειτουργήσει η γ΄ κατανομή, ο «εξισορροπητικός μηχανισμός» του εκλογικού συστήματος και έχει δώσει βουλευτή και σε μικρά κόμματα.

5. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκλογική περιφέρεια της Αρκαδίας, όπου το «δίδυμο» του υπουργείου Εργασίας κ. Ρέππας και Σπυρόπουλος, πρέπει πολύ να προσπαθήσει, ώστε η μία έδρα που χάνεται από την περιφέρεια της Αρκαδίας, να μην είναι από το ΠΑΣΟΚ. Πάντως, στις δύο τελευταίες θέσεις εξελέγησαν από τη Ν.Δ. ο κ. Κωστόπουλος και από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Σπυρόπουλος.

6. H Μαγνησία είναι μία ακόμη περιφέρεια, όπου οι βουλευτικές έδρες μειώνονται από 6 σε 5. H διαφορά των δύο κομμάτων είναι πολύ μικρή, καθώς το ΠΑΣΟΚ προηγείται με μία ποσοστιαία μονάδα.

7. Στις εκλογικές περιφέρειες της Πέλλας και της Μεσσηνίας, όπου χάνεται από μία έδρα, η Ν.Δ. προηγείται με μια διαφορά της τάξης του 7%, οπότε μάλλον επισφαλής είναι η θέση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή