Ούτε πανό ούτε αφίσες ούτε εκλογικό βιβλιάριο

Ούτε πανό ούτε αφίσες ούτε εκλογικό βιβλιάριο

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντυπωσιακό το εκλογικό τοπίο που διαμορφώνεται εν όψει της αναμέτρησης της 7ης Μαρτίου, καθώς εκτός από τα «καινοτόμα» πολιτικά στοιχεία που προσδίδουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις εκλογές, υπάρχουν και πολλά νέα στοιχεία που αφορούν την εκλογική διαδικασία και για πρώτη φορά «λαμβάνουν χώρα» κατά την προεκλογική περίοδο. Ψηφοφόροι, κόμματα και υποψήφιοι θα ψηφίσουν και θα πολιτευτούν αντίστοιχα υπό νέες συνθήκες.

Υπάρχουν λοιπόν νέες ρυθμίσεις που αφορούν τη διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα, νέες ρυθμίσεις για την ψηφοφορία, αλλαγές στις εκλογικές περιφέρειες, αλλαγές και στο εκλογικό σώμα, το οποίο είναι το πολυπληθέστερο που έχει συμμετάσχει σε εκλογές.

Αυστηρές απαγορεύσεις

Το πρώτο πακέτο που αφορά την προεκλογική περίοδο, το οποίο άρχισε να εφαρμόζεται από την προηγούμενη Τετάρτη, χαρακτηρίζεται από τις αυστηρές απαγορεύσεις που αφορούν τις δραστηριότητες των υποψήφιων βουλευτών. «Μεταλλαγμένη» προεκλογική περίοδος χωρίς εκλογικά κέντρα, με τα πρώτα ονόματα της πολιτικής σκηνής να απουσιάζουν από τα τηλεοπτικά παράθυρα και χωρίς -ουσιαστικά- πολιτική διαφήμιση.

Πανό, αεροπανό, αφίσες και γιγαντοαφίσες έχουν τεθεί «εκτός νόμου» επί ποινή υψηλού χρηματικού ποσού, ενώ η έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα απειλεί όσους βουλευτές παραβιάσουν τα όρια των εκλογικών δαπανών που έχουν θεσπιστεί, ή στην περίπτωση που λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα. Στη θέση τους εφευρέθηκαν τα πολιτικά γραφεία, τα οποία δεν μπορούν να είναι περισσότερα από τρία για κάθε υποψήφιο, δεν μπορούν να βρίσκονται σε ισόγειο χώρο και κυρίως δεν μπορούν να ανεμίζουν σε αυτά σημαίες, πανό και αφίσες, παρά μόνο μια φωτογραφία του υποψηφίου, βεβαίως ευμεγέθη -και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σχετική εγκύκλιος- οι διαστάσεις της θα είναι 3×1 μέτρα.

Οι ετεροδημότες

Οι αλλαγές στη διεξαγωγή της προεκλογικής καμπάνιας δίνουν τη σκυτάλη στις αλλαγές της εκλογικής διαδικασίας, καθώς δύο πρωτιές κάνουν το ντεμπούτο τους σε αυτές τις εκλογές. Για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν χωρίς εκλογικό βιβλιάριο, ενώ για πρώτη φορά αποκτούν δικαίωμα ψήφου οι ετεροδημότες, στον τόπο κατοικίας τους. Παρ’ ότι το μέτρο εφαρμόζεται για πρώτη φορά, από το σύνολο των 450.000 ετεροδημοτών ήδη το 1/3 θα ψηφίσει στον τόπο κατοικίας του.

Η συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς τους 140.651 ετεροδημότες θα ψηφίσουν στην Αττική (104.905), σε 194 συνολικά εκλογικά τμήματα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των ετεροδημοτών, 10.596, προέρχονται από την εκλογική περιφέρεια της Αιτωλοακαρνανίας. Το σύνολο των ετεροδημοτών θα ψηφίσει σε 404 ειδικά εκλογικά τμήματα, από τα οποία τα 298 είναι αμιγή εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών.

Το εκλογικό σώμα

Συνολικά όμως το εκλογικό σώμα παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές, καθώς πρόκειται για το πολυπληθέστερο εκλογικό σώμα, με το μεγαλύτερο αριθμό νέων ψηφοφόρων. Οι εκλογείς ανέρχονται σε 9.749.549 και είναι αυξημένοι κατά 818.459 σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2000. Οι γυναίκες εκλογείς εξακολουθούν να έχουν το προβάδισμα στο εκλογικό σώμα (5.077.041), ενώ σε 548.404 υπολογίζονται οι νέοι ψηφοφόροι.

Μείωση του εκλογικού σώματος παρουσιάζουν 11 εκλογικές περιφέρειες (Αρκαδίας, A΄ Αθηνών, Βοιωτίας, Γρεβενών, Ηλείας, Καρδίτσας, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Τρικάλων και Φθιώτιδας). H μεγαλύτερη μείωση εκλογικού σώματος παρουσιάζεται στην εκλογική περιφέρεια της A΄ Αθήνας που μειώθηκε κατά 19.693 εκλογείς, ενώ μεγάλη μείωση (τη μεγαλύτερη ποσοστιαία), παρουσιάζει και η εκλογική περιφέρεια της Καρδίτσας (11.645). Αντίθετα μεγάλη αύξηση του εκλογικού σώματος παρουσιάζει η εκλογική περιφέρεια της B΄ Αθηνών (223.373), καθώς και ο νομός Λακωνίας (37.907).

Βεβαίως, οι αλλαγές αυτές στο εκλογικό σώμα, αφετηρία έχουν τις αλλαγές στον πραγματικό πληθυσμό των νομών, αλλαγές οι οποίες -σύμφωνα με την τελευταία απογραφή- προκάλεσαν και αλλαγές στην κατανομή των βουλευτικών εδρών στις εκλογικές περιφέρειες. Τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής πληθυσμού «μετακινούν» συνολικά 20 έδρες σε 13 εκλογικές περιφέρειες.

Κερδισμένοι – χαμένοι

Περισσότερο «κερδισμένες» από τις μετακινήσεις αυτές, είναι η εκλογική περιφέρεια της B΄ Αθήνας που θα στέλνει στη Βουλή τέσσερις περισσότερους βουλευτές, η περιφέρεια Αττικής που αυξάνει τους βουλευτές κατά τρεις και η εκλογική περιφέρεια της A΄ Θεσσαλονίκης κατά δύο. Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι η αύξηση των μονοεδρικών εκλογικών περιφερειών. Δημιουργούνται δύο νέες μονοεδρικές περιφέρειες, καθώς η Θεσπρωτία και η Φωκίδα χάνουν από μία έδρα και προστίθενται στις έξι μονοεδρικές της Ευρυτανίας, της Λευκάδας, των Γρεβενών, της Σάμου, της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς.

Οι μετακινήσεις βουλευτικών εδρών αφορούν κατ’ αρχήν 7 περιφέρειες που χάνουν μία έδρα και είναι η A΄ Πειραιά (από 7 βουλευτές, θα εκλέγει 6), η Φθιώτιδα, η Μεσσηνία και η Μαγνησία (από 6 βουλευτές η κάθε περιφέρεια θα εκλέγει 5), η Αρκαδία (από 4 βουλευτές, θα εκλέγει 3) και η Πέλλα (από 5 βουλευτές θα εκλέγει 4). Τέλος, δύο έδρες χάνει η εκλογική περιφέρεια της A΄ Αθήνας, που αντί για 19 βουλευτές, θα εκλέγει 17.

Τη «μερίδα του λέοντος» από τους βουλευτές που φεύγουν από τις περιφέρειες αυτές, εισπράττει η B΄ Αθηνών, η οποία από 38 θα εκλέγει 42 βουλευτές και ακολουθούν η Αττική που θα εκλέγει 12 βουλευτές από 9, η A΄ Θεσσαλονίκης που θα εκλέγει από 14, 16 βουλευτές και η εκλογική περιφέρεια Δωδεκανήσου που αυξάνει κατά μία τις έδρες της, εκλέγοντας 5 βουλευτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή