ΠΑΣΟΚ: Στόχος η απορρόφηση των κραδασμών

ΠΑΣΟΚ: Στόχος η απορρόφηση των κραδασμών

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το δίλημμα ποιο κόμμα συμβολίζει την πρόοδο και μπορεί να κινητοποιήσει προοδευτικές δυνάμεις απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους, και ποιο είναι περιχαρακωμένο σε συντηρητικές επιλογές σε όλο το φάσμα των θεμάτων που απασχολεί την ελληνική κοινωνία προτίθεται να δώσει το ΠΑΣΟΚ την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση της 7ης Μαρτίου.

Ομως ο πολιτικός σχεδιασμός της οδού Μαυρομιχάλη, όπου συνεδριάζει πλέον το κεντρικό εκλογικό επιτελείο που έχει συγκροτήσει ο κ. Γ. Παπανδρέου, προβλέπει την ανάδειξη του διλημματικού χαρακτήρα των εκλογών από τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η ένταξη των κ. Στ. Μάνου, Ανδρ. Ανδριανόπουλου, Μαρίας Δαμανάκη και M. Ανδρουλάκη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, πέραν των κραδασμών που προκάλεσε στο στελεχικό δυναμικό του κυβερνώντος κόμματος, δημιούργησε ευρύτερη σύγχυση στο εκλογικό σώμα. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να «απορροφηθεί» -θετικά ή αρνητικά- από την κοινή γνώμη πριν αναδειχθούν από τον κ. Γ. Παπανδρέου τα διακυβεύματα της εκλογικής αναμέτρησης.

Συνδιαμόρφωση στόχων

Παράλληλα, ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτίθεται να εισαγάγει το αμέσως επόμενο διάστημα μια ακόμη «καινοτομία» στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο. O κ. Παπανδρέου θα απευθύνει πρόσκληση στους πολίτες προκειμένου να συνδιαμορφώσουν με την Πολιτεία αμέσως μετά τις εκλογές, και μέσω ενός ευρύτατου κοινωνικού διαλόγου, τους «νέους μεγάλους στόχους» για τη χώρα. Οπως αναφέρει εξάλλου σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του ο κ. Γ. Παπανδρέου, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τη διαφαινόμενη επίλυση του Κυπριακού ολοκληρώνονται όλοι οι μεγάλοι στόχοι της προηγούμενης περιόδου και οι πολίτες θα πρέπει να μετάσχουν ενεργά στη διαμόρφωση των νέων προτεραιοτήτων για τη χώρα.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Παπανδρέου θα κινηθεί στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου σε δύο επίπεδα καθώς, εκτός των άλλων, καλείται να συγκεράσει ορισμένες αποκλίνουσες απόψεις των επιτελών του. O νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει εφ’ εξής να αρθρώσει συγκεκριμένο οικονομικό-κοινωνικό λόγο, με έμφαση στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ασθενέστερων τάξεων, προκειμένου να προσεγγίσει τους αναποφάσιστους, αλλά και να «επαναπατρίσει» μέρος του 10% περίπου των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος του 2000, οι οποίοι εμφανίζονται να μετακινούνται προς τη Ν.Δ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δέχεται εισηγήσεις να αποσαφηνίσει σημεία του πολιτικού του λόγου που δεν έχουν επί του παρόντος αφομοιωθεί από τους πολίτες, αλλά εκτιμάται ότι μπορούν να «κάνουν τη διαφορά» στην τελική ευθεία προς την αναμέτρηση της 7ης Μαρτίου. Τούτο αφορά κυρίως την έννοια της «συμμετοχικής δημοκρατίας» την οποία επικαλείται συχνά τις τελευταίες εβδομάδες. Οπως λέγεται, ένας από τους στόχους του κ. Γ. Παπανδρέου πρέπει να είναι να γίνει κατανοητό το νέο μοντέλο πολιτικής οργάνωσης που προτείνει, σε πεδία εφαρμογής άμεσου ενδιαφέροντος για τον πολίτη, όπως η οικονομία και η τοπική αυτοδιοίκηση.

Με επίκεντρο τον Γιώργο

Τέλος, δεδομένο είναι πως εφ’ εξής η προεκλογική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ θα είναι επικεντρωμένη στο πρόσωπο του κ. Γ. Παπανδρέου, ενώ τα άλλα κορυφαία στελέχη, καθώς και τα πεπραγμένα της οκταετίας Σημίτη θα περάσουν σε «δεύτερο πλάνο». Τούτο κρίνεται σκόπιμο, όχι μόνο λόγω της υψηλής δημοφιλίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και προκειμένου να συγκαλυφθούν τα κενά διακυβέρνησης των περασμένων ετών, αλλά και να απαντηθεί η κριτική περί «κόπωσης» του κυβερνώντος κόμματος. O κ. Γ. Παπανδρέου θα προβληθεί επίσης ως ο πολιτικός αρχηγός που μπορεί, μέσω των διεθνών επαφών του, αλλά και του «συναινετικού» προφίλ του, να κινητοποιεί προσωπικότητες από το εξωτερικό, την ομογένεια, αλλά και το εσωτερικό της χώρας για την επίλυση των προβλημάτων του τόπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή