Μετέωρο το πανάκριβο σκέπαστρο Καλατράβα

Μετέωρο το πανάκριβο σκέπαστρο Καλατράβα

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από μια κλωστή κρέμεται πλέον η τύχη του σκέπαστρου Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο, με τους υπευθύνους να περιορίζονται σε ευχές για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου. Παρά τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις των κυβερνητικών στελεχών, τα έργα βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο, ενώ τα προβλήματα που ανέκυψαν με τη θεμελίωση και οι άσχημες καιρικές συνθήκες, δημιουργούν σε πολλούς την εντύπωση ότι -αν δεν υπάρξει άμεση επιτάχυνση των εργασιών- η Ελλάδα κινδυνεύει να εκτεθεί διεθνώς. H πρόβλεψη για παράδοση του έργου τον Ιούνιο φαντάζει πλέον εξαιρετικά αισιόδοξη, με αποτέλεσμα αρκετοί να έχουν ήδη χάσει τον ύπνο τους.

Τα βιομηχανικά στοιχεία του έργου (δηλαδή τα μεταλλικά τμήματα) έχουν ήδη κατασκευαστεί, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δηλώσεις των υπευθύνων. Ομως, από τον περασμένο Αύγουστο, οπότε και ανακοινώθηκε ότι τοποθετήθηκε το πρώτο τόξο, η πρόοδος είναι ελάχιστη. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν προβλήματα ακόμα και με τις συγκολλήσεις των τόξων, καθώς και με άλλα τμήματα της μεταλλικής κατασκευής, η οποία θα πρέπει να υποστεί αλλαγές στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι τα εδαφολογικά χαρακτηριστικά είναι διαφορετικά σε σύγκριση με τον αρχικό σχεδιασμό.

Η αρχική μελέτη του Σαντιάγο Καλατράβα, η οποία κατά τον υπουργό Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλο ήταν «μία πλήρης μελέτη έργων Πολιτικού Μηχανικού, ηλεκτρομηχανολογική, κ.λπ. και μάλιστα σε επίπεδο μελέτης εφαρμογής», αλλά και «ένα λεπτομερέστατο σχέδιο», υπέστη ουκ ολίγες μετατροπές. Είναι γνωστή η ιστορία με το γυαλί του θόλου, το οποίο αντικαταστάθηκε από άλλο υλικό γιατί υπήρχε ο κίνδυνος ατυχημάτων στην περίπτωση που σπάσει κάποιο τμήμα του.

Κατά την επίσημη παρουσίαση της μελέτης του, τον Ιανουάριο του 2002, ο κ. Καλατράβα εξηγούσε: «Για να καταλάβετε το εύρος αυτής της εργασίας, ανεκδοτολογικά θα σας δώσω ένα στοιχείο: Υπεβλήθησαν τρία ντοσιέ, των οποίων το βάρος ήταν ένας τόννος το κάθε ντοσιέ». Στους τρεις τόννους μελέτης, ο Ισπανός αρχιτέκτονας δεν είχε μάλλον συμπεριλάβει τα στοιχεία για τη σύνθεση του εδάφους στην περιοχή. Εντελώς ξαφνικά, οι αρμόδιοι αντιλήφθηκαν ότι χρειάζονται ειδικές πασσαλώσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργεί ο γρανίτης που βρίσκεται κάτω από το Ολυμπιακό Στάδιο.

Τώρα, ο Σαντιάγο Καλατράβα βλέπει τη φήμη του να απειλείται από ένα έργο το οποίο του ανατέθηκε απ’ ευθείας, παρά τις αντιδράσεις όσων θεωρούσαν ότι έπρεπε να πραγματοποιηθεί διαγωνισμός. Οι Ελληνες ουδόλως ενδιαφέρονται για τη φήμη του κ. Καλατράβα, αλλά ανησυχούν σφόδρα για την εικόνα της χώρας και δεν είναι λίγοι οι μηχανικοί που πιστεύουν ότι μόνο ένα τμήμα του έργου θα ολοκληρωθεί. Ομως, οι ίδιοι άνθρωποι που παρουσίαζαν τον Ισπανό αρχιτέκτονα ως το «μάγο» που θα μετατρέψει το συγκρότημα του OAKA σε παράδεισο με ποταμάκια και δεντράκια, επιμένουν σήμερα να υποστηρίζουν ότι το έργο θα παραδοθεί εντός χρονοδιαγραμμάτων.

Οι τεχνοκράτες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) είχαν δηλώσει από το περασμένο καλοκαίρι ότι η κυβέρνηση πρέπει να βεβαιωθεί για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου. Στην αντίθετη περίπτωση, δήλωναν οι ίδιοι, πρέπει να αφαιρεθούν εγκαίρως οι εγκαταστάσεις που λειτουργούν υποβοηθητικά στην τοποθέτηση του στεγάστρου, έτσι ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και σε άλλα τμήματα του συγκροτήματος.

Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ κ. Ντένις Οσβαλντ επαναλαμβάνει σε κάθε επίσκεψή του στην Ελλάδα τους όρκους των αρμοδίων υπουργών και του πρωθυπουργού K. Σημίτη, για την έγκαιρη υλοποίηση του έργου. H «K» προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον κ. Οσβαλντ, αλλά οι συνεργάτες του διεμήνυσαν ότι «δεν κάνει δηλώσεις επειδή η Ελλάδα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο».

Τεράστιο κόστος

Η ΔΟΕ είχε, πάντως, παρέμβει στην περίπτωση του σκεπάστρου για το κολυμβητήριο, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αναζητηθεί λύση χαμηλότερου κόστους, κάτι το οποίο έγινε. Δεν είναι γνωστό το τελικό κόστος του σκεπάστρου για το Ολυμπιακό Στάδιο, αλλά θεωρείται σίγουρο ότι θα είναι υψηλότερο από τον αρχικό προϋπολογισμό των 130 εκατ. ευρώ. Οι πραγματιστές υποστηρίζουν ότι αυτό που προέχει είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου, δηλαδή πριν από τα τέλη Ιουνίου. «Μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα τοποθετηθούν -με τιτάνια προσπάθεια- όλες οι άλλες συμπληρωματικές εγκαταστάσεις, όπως τα συστήματα ασφαλείας και τα ηλεκτρομηχανολογικά», επισημαίνουν οι μηχανικοί. Οσο για τις δοκιμές των ανθρώπων που συμμετέχουν στις τελετές έναρξης και λήξης, οι περισσότερες θα γίνουν εκτός σταδίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή