Στον αέρα τα έργα στο Ολυμπιακό Στάδιο

Στον αέρα τα έργα στο Ολυμπιακό Στάδιο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ερώτημα αν θα ολοκληρωθεί ή όχι το έργο Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο ισοδυναμεί με το ερώτημα «πιστεύετε στα θαύματα;». Αν κάποιος πιστεύει στα θαύματα, τότε δεν υπάρχει λόγος να αναρωτιέται… Επειδή, όμως, πολλοί χριστιανοί εξακολουθούν να θυμούνται το αρχαίο ρητό «συν Αθηνά και χείρα κίνει», οι εμπλεκόμενοι με την ολυμπιακή προετοιμασία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν ότι μόνο με τιτάνια προσπάθεια θα κατασκευαστεί ο πολυδιαφημισμένος θόλος του Ολυμπιακού Σταδίου, αλλά και θα διαμορφωθεί εγκαίρως ο περιβάλλων χώρος του συγκροτήματος (ΟΑΚΑ).

Τα στελέχη που έχουν επιφορτιστεί με την προετοιμασία υποστηρίζουν ότι το μεγαλύτερο ζήτημα συνδέεται με τα συνεργεία που θα μπουν στο στάδιο μετά την παράδοση του θόλου (αρχικώς προγραμματίζονταν για Απρίλιο, στη συνέχεια ματαιώθηκε για τα τέλη Ιουνίου). Πότε θα εγκατασταθούν και θα δοκιμαστούν τα ηλεκτρομηχανολογικά, τα συστήματα ασφαλείας, τα συστήματα για την τηλεοπτική κάλυψη των Αγώνων; Πότε θα διαμορφωθεί ο περιβάλλων χώρος που θυμίζει σήμερα λατομείο; Οι φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα η «K» είναι άκρως αποκαλυπτικές.

Οι αρμόδιοι τηρούν σιγή ιχθύος, έχουν αρχίσει ήδη τις περικοπές και λαμβάνουν απειλητικά γράμματα από διεθνείς ομοσπονδίες (όπως η FINA που εποπτεύει τον υγρό στίβο), που τους υπενθυμίζουν πως άλλα είχαν υποσχεθεί για τα χρονοδιαγράμματα. Εν τω μεταξύ, προσέλαβαν σεισμολόγους για να διαπιστώσουν -στο παρά πέντε, αφού απομένουν 150 ημέρες πριν από την τελετή έναρξης- αν το στέγαστο θα μείνει στη θέση του.

Πολλοί φοβούνται ότι κάτω στο μπαζωμένο ρέμα και τα λιγνιτικά πετρώματα που βρέθηκαν στο OAKA θα «θαφτούν» και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι οι πληροφορίες περί προβλημάτων στατικότητας του θόλου (π.χ. λόγω υπόγειων πηγαδιών) συνδέονται με τις προσπάθειες των τεχνικών εταιρειών να «φουσκώσουν» το κόστος του έργου, εκμεταλλευόμενες και τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα. H αλήθεια είναι ότι οι εργασίες προχωρούν με ρυθμούς χελώνας.

Η «K» επιχείρησε να επικοινωνήσει, χωρίς αποτέλεσμα, με το τεχνικό γραφείο «Εδαφος» που πραγματοποίησε τις εδαφολογικές μελέτες στην περιοχή του Ολυμπιακού Σταδίου (για λογαριασμό της «Αθήνα 2004», λένε στο υπουργείο Πολιτισμού). Επιχείρησε να επικοινωνήσει με την εταιρεία ΑΚΤΩΡ, η οποία είναι επικεφαλής της κοινοπραξίας που ανέλαβε την τοποθέτηση του θόλου, επίσης χωρίς αποτέλεσμα. Μίλησε, όμως, με αρκετούς από τους ανθρώπους που παρακολουθούν στενά τα έργα στο Ολυμπιακό Στάδιο και οι οποίοι αγωνιούν για το αποτέλεσμα.

Ο θόλος που σχεδίασε ο κ. Καλατράβα, έναντι παχυλής αμοιβής (το αρχικό συμβόλαιο προσέγγιζε τα 12 εκατ. ευρώ, ενώ δεν γνωρίζουμε τις τυχόν πρόσθετες αμοιβές για τις αλλαγές που έγιναν εν τω μεταξύ στις μελέτες κ.λπ.), αποτελεί τον πυρήνα του σχεδιασμού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο σκέπαστρο στηρίζονται τα σχέδια για τις τελετές έναρξης και λήξης, αλλά και για τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη των Αγώνων. Οι υπεύθυνοι της AOB (της εταιρείας που ασχολείται με τα τηλεοπτικά της Ολυμπιάδας) έχουν προ πολλού δηλώσει ότι το παρόν χρονοδιάγραμμα δεν τους εξυπηρετεί. Τα ίδια υποστηρίζουν και οι υπεύθυνοι για τα συστήματα ασφαλείας. Σίγουρα θα ανησυχούν και οι έχοντες την ευθύνη για τις τελετές έναρξης και λήξης. Ολοι, όμως, πρέπει να πιστεύουν ότι το θαύμα θα γίνει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή