Δημοσκοπήσεις μέσα στον χιονιά…

Δημοσκοπήσεις μέσα στον χιονιά…

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριακά κάτω από τις 3 ποσοστιαίες μονάδες εμφανίζουν τη διαφορά των δύο κομμάτων στην πρόθεση ψήφου δύο νέες δημοσκοπήσεις, με τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά 2,7% (σύμφωνα με τη MetroAnalysis) και κατά 2,9% (σύμφωνα με την Alco). Οι έρευνες έγιναν με τη μέθοδο της κάλπης (9 -16 και 9 -15 Φεβρουαρίου, αντιστοίχως) για λογαριασμό των τηλεοράσεων του «Αντέννα» και του «Alter» αντιστοίχως. Ενα δεύτερο συμπέρασμα, που προκύπτει και από τις δύο έρευνες, είναι ότι ο Συνασπισμός έστω και οριακά μοιάζει να περνάει το «κατώφλι» του 3% για την είσοδό του στη Βουλή, γεγονός που αποδίδεται στην επιστροφή κάποιων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι πιθανώς αντιδρούν στη συνεργασία των κ. Μάνου και Ανδριανόπουλου με το κυβερνών κόμμα.

Αναλυτικά: Σύμφωνα με τα στοιχεία της MetroAnalysis, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 39% έναντι 36,3% του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν το KKE με 5,5%, ο ΣΥμε 3,3%, το ΛΑΟΣ με 1,8% και το ΔΗΚΚΙ με 1,1%. Αντιστοίχως στα στοιχεία της Alco η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 40,8%, το ΠΑΣΟΚ 37,9% και ακολουθούν το KKE με 5,4%, ο ΣΥμε 3%, το ΛΑΟΣ με 1,5% και το ΔΗΚΚΙ με 0,9%.

Σύμφωνα επίσης με τα αποτελέσματα και των δύο ερευνών, η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να έχει σαφές προβάδισμα στην παράσταση νίκης με διαφορές που κινούνται λίγο κάτω από τις 20 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα στη MetroAnalysis, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 18,7% του ΠΑΣΟΚ και στην Alco με 18,4% (49,9 έναντι 31,5%) με έναν στους δύο ψηφοφόρους να εξακολουθεί να προβλέπει ως βέβαιη νικήτρια των εκλογών την αξιωματική αντιπολίτευση. Αντιθέτως, ο κ. Γ. Παπανδρέου προηγείται στο ερώτημα σχετικά με τον καταλληλότερο πρωθυπουργό. Στη Μetroο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 41,4% έναντι 38,9% του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Ανάλογη είναι η εικόνα στην Alco, όπου ο κ. Παπανδρέου προτιμάται από το 42,2% των ερωτηθέντων και ο κ. Καραμανλής από το 39,9%. Στην έρευνα της Μetroεξάλλου το ΠΑΣΟΚ θεωρείται ως το καταλληλότερο κόμμα για τη διαχείριση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και τη διοργάνωση των Ολυμπιακών, ενώ η Νέα Δημοκρατία για την υγεία, την παιδεία, τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, τη διαφθορά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Και στις δύο μετρήσεις, οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ προς τη Νέα Δημοκρατία (και αντιστρόφως) δεν έχουν μεταβληθεί σημαντικά, καθώς κινούνται στο 9 προς 4 (κατά τη MetroAnalysis) ή και 10 προς 3 (κατά την Alco).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή