Γ. Παπανδρέου: Μπορούμε να ελπίζουμε για το Κυπριακό

Γ. Παπανδρέου: Μπορούμε να ελπίζουμε για το Κυπριακό

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μπορούμε να ελπίζουμε». Με τη φράση αυτή, την οποία ανέφερε χθες στην Λευκωσία, τόσο μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. T. Παπαδόπουλο, όσο και κατά τη διάρκεια συζητήσεων που είχε με εκπροσώπους 47 τουρκοκυπριακών οργανώσεων και πέντε κομμάτων από τα Κατεχόμενα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου έδωσε το στίγμα των θέσεών του μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ειδικότερα τη συμφωνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Η ένταξη της Κύπρου στην E.E. έχει ανατρέψει μία κατάσταση 30 ετών και επιτρέπει να ελπίζουμε ότι μπορεί να βρεθεί μια βιώσιμη και δίκαιη λύση που να συνάδει όχι μόνο με τις αποφάσεις του OHE, αλλά και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», δήλωσε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου και αφού έκανε λόγο για επερχόμενες «σκληρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις», συνέχισε: «Εμείς είμαστε πάντα κοντά και συνεργαζόμαστε στενά με την κυπριακή κυβέρνηση».

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία την οποία είχε μία ημέρα νωρίτερα με τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι ο κ. Ανάν του ανέφερε πως «είναι διατεθειμένος να συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Μου ανέφερε», συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, «τις επόμενες σκέψεις και κινήσεις του τις οποίες και μετέφερα στον πρόεδρο Παπαδόπουλο και μου ζήτησε να είμαστε σε μια τακτική επαφή».

Μιλώντας λίγη ώρα αργότερα με εκπροσώπους τουρκοκυπριακών οργανώσεων, ο κ. Παπανδρέου -όπως μεταδίδει το ΑΠΕ- τόνισε ότι η λύση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαΐου είναι εφικτή. «Για να γίνει αυτό, όμως, πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία», σημείωσε και αναφερόμενος έπειτα από σχετικές ερωτήσεις στον ρόλο τον οποίο καλείται να διαδραματίσει η E.E., είπε: «Αυτό που έχει σημασία είναι να έχουν οι Τουρκοκύπριοι όλα τα δικαιώματα του Ευρωπαίου πολίτη. Το κοινοτικό κεκτημένο δεν είναι φόβητρο, αλλά η διασφάλιση της καλύτερης και λειτουργικής λύσης για την ένταξη της ενιαίας Κύπρου στην Ενωση».

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την εκτίμηση πως η επίλυση του Κυπριακού θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο τις βελτιούμενες -όπως τις χαρακτήρισε- ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο «θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια ευρύτερη ζώνη ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή». Και συνέχισε απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη στάση του τουρκικού στρατού στο όλο ζήτημα: «O τουρκικός στρατός πρέπει να καταλάβει ότι η ασφάλεια της Τουρκίας αλλά και των Τουρκοκυπρίων είναι το ευρωπαϊκό μέλλον».

Την ίδια στιγμή και ενώ στην Κύπρο ορίζονται οι διαδικαστικές λεπτομέρειες για την πραγματοποίηση των διαπραγματεύσεων (ορίζονται επιτροπές οι οποίες θα λειτουργούν ταυτόχρονα και καθημερινά για τη συμπλήρωση των κενών του σχεδίου Ανάν), στην Αθήνα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Π. Μπεγλίτης σε συνέντευξή του (Αθήνα 9,84), ανέφερε ότι σε κανένα σημείο των συνομιλιών της Νέας Υόρκης «είτε η ελληνική είτε η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αισθανθήκαμε κάποια πίεση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή