H E.E. ανησυχεί για το κεκτημένο στη λύση

H E.E. ανησυχεί για το κεκτημένο στη λύση

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού βρίσκονται πιο κοντά στην επιτυχία από ό,τι σε οιαδήποτε άλλη στιγμή στο παρελθόν, εξέφρασε χθες ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν, ύστερα από συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του OHE για το Κυπριακό, Αλβάρο ντε Σότο. O κ. Φερχόιγκεν υπογράμμισε ότι η E.E. είναι επαρκώς παρούσα στη διαδικασία προκειμένου να υποστηρίξει τη συμβατότητα της λύσης με το κοινοτικό κεκτημένο και σημείωσε ότι «έχει απόλυτη συναίσθηση» του δύσκολου έργου που απομένει για την επίτευξη λύσης, για να τονίσει ότι η Επιτροπή είναι και θα παραμείνει παρούσα στις διαπραγματεύσεις.

Μάλιστα θα μεταβεί προσωπικά στην Κύπρο ώστε να είναι παρών στην έναρξη των διαπραγματεύσεων και να «ενθαρρύνει» τις δύο πλευρές να προχωρήσουν στην εξεύρεση λύσης, θέμα «υψίστης σημασίας» για την E.E., όπως τόνισε. Προσέθεσε δε ότι κρίσιμο ρόλο στην επανέναρξη της διαδικασίας έχει διαδραματίσει η αναθέρμανση των ευρωτουρκικών σχέσεων και δήλωσε εντυπωσιασμένος από το «κουράγιο και τη θέληση» της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία διαδραμάτισε «εποικοδομητικό ρόλο» στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης.

Ο κ. ντε Σότο ανέφερε ότι η διαδικασία βασίζεται σε ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο, με συγκεκριμένους μηχανισμούς υπέρβασης των τυχόν αδιεξόδων και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το αργότερο στις αρχές Απριλίου θα έχει ετοιμαστεί το τελικό κείμενο που θα υποβληθεί στην κρίση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Μάλιστα σημείωσε ότι αν παρουσιαστεί ένα «δίκαιο, λογικό και αξιοπρεπές» σχέδιο λύσης θα είναι «τουλάχιστον μεγίστη έκπληξη έαν όχι και τραγικό» να έχει αρνητική έκβαση το διπλό δημοψήφισμα. Οπως δε τόνισε, τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν κάποιο «σχέδιο β΄», κάποιο εναλλακτικό σενάριο που θα ενεργοποιηθεί σε τέτοια περίπτωση. Εξέφρασε πάντως τη βεβαιότητα ότι οι ηγεσίες των δύο πλευρών θα κάνουν το παν για να ενθαρρύνουν τους φηφοφόρους να δώσουν τη συγκατάθεσή τους στη λύση που θα βρεθεί.

Η Ενωση

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ενωση, ο κ. ντε Σότο τόνισε ότι η πολιτική εντολή έχει δοθεί στον γ.γ. και μόνο, όμως η συνεργασία του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι εξαιρετικά στενή και θα συνεχίσει ν α είναι καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, σε θέματα που άπτονται της διευκόλυνσης για εξεύρεση λύσης προσαρμοσμένης στο κοινοτικό κεκτημένο. O ίδιος ο Φερχόιγκεν σημείωσε ότι δεν θεωρεί απαραίτητο κάποιο θεσμικό ρόλο της Ενωσης, η οποία ούτως ή άλλως «έχει ισχυρή, εγγυημένη και απαραίτητη» παρουσία. Με τον κ. Φερχόιγκεν είχε αργά το απόγευμα μακρά τηλεφωνική επικοινωνία ο υπουργός Εξωτερικών κ. T. Γιαννίτσης και αντάλλαξε μαζί του απόψεις για τον τρόπο με τον οποίο θα συνδράμει η E.E. την όλη διαδικασία σε ό,τι αφορά τη συμβατότητα της λύσης με το κοινοτικό κεκτημένο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή