Οι φιλοδοξίες Διαμαντοπούλου διαλύουν την ομάδα Πρόντι

Οι φιλοδοξίες Διαμαντοπούλου διαλύουν την ομάδα Πρόντι

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρώτα σημάδια διάλυσης, εμφανίσθηκαν την περασμένη Πέμπτη στην Κομισιόν, του Ρομάνο Πρόντι, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, όταν η επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Αννα Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποχωρήσει για να διεκδικήσει βουλευτική έδρα στο ελληνικό κοινοβούλιο. Μόλις εννέα μήνες πριν από τη λήξη της πενταετούς θητείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Οκτώβριο, τα μέλη της ομάδας Πρόντι σχεδιάζουν ήδη το πολιτικό τους μέλλον. O πρόεδρος της Κομισιόν, αν και έχει δεσμευθεί να εξαντλήσει τη θητεία του, σκοπεύει να επιστρέψει στην ιταλική πολιτική σκηνή και να ηγηθεί της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης. H επίτροπος Πολιτιστικών Θεμάτων Βιβιάν Ρέντιγκ ίσως να κατεβεί στις ευρωεκλογές στη γενέτειρά της το Λουξεμβούργο, αν και εκπρόσωπός της επισήμανε ότι τα κομματικά ψηφοδέλτια δεν έχουν ακόμη στελεχωθεί. H επίτροπος Μεταφορών Λογιόλα ντε Παλάθιο, αν και συμμετέχει σε ισπανικό ψηφοδέλτιο για τις γενικές εκλογές του Μαρτίου, θα καταλάβει τη συμβολική τελευταία θέση του συνδυασμού της.

Η απόφαση της κ. Διαμαντοπούλου να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές της 7ης Μαρτίου στην Ελλάδα σηματοδοτεί, όμως, το πρώτο ρήγμα στη στενά δεμένη ομάδα του Πρόντι, που είχε παραμείνει αναλοίωτη από το 1999. H 44χρονη Σοσιαλίστρια θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματός της και αναμένεται να εξασφαλίσει υπουργικό θώκο, σε περίπτωση επανεκλογής του κυβερνώντος κόμματος στην Ελλάδα. «Μετά από συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κ. Διαμαντοπούλου απεδέχθη την πρόταση του κόμματός της για κάθοδο στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές και ζήτησε να εξαιρεθεί των καθηκόντων της ως επιτρόπου για τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα», ανέφερε η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της την περασμένη εβδομάδα. H Σουηδή Επίτροπος Περιβάλλοντος Μάργκοτ Βάλστρομ, όμως, δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Διαμαντοπούλου και δεν θα εγκαταλείψει τα καθήκοντά της κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στη χώρα της.

Οι τελευταίοι εννέα μήνες της Κομισιόν του Πρόντι αναμένεται να είναι χαώδεις, με μέλη της ομάδας να σχεδιάζουν το μέλλον τους, την ώρα που 10 νέοι επίτροποι θα αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους την 1η Μαΐου από τις χώρες της διεύρυνσης. O διευθυντής του κέντρου μελετών Center for EuropeaPolicy Studies, Ντάνιελ Γκρο, εκτιμά ότι η Κομισιόν έχει ακόμη σημαντικό έργο να επιτελέσει μέσα στους εννέα αυτούς μήνες, με την ενσωμάτωση των 10 νέων μελών να καταλαμβάνει πρωταρχική θέση. «Το τέλος της θητείας της Κομισιόν θα συμπέσει με κρίσιμη απόφαση από μέρους της σχετικά με το εάν θα προταθεί η έναρξη ενταξιακού διαλόγου με την Τουρκία», λέει ο κ. Γκρο.

Η Κομισιόν του Ρομάνο Πρόντι αναγνωρίσθηκε ως φυτώριο σημαντικών ταλέντων, τα οποία δεν πέτυχαν, όμως, να συνδυάσουν αποτελεσματικά τις ικανότητές τους. Ορισμένα προβεβλημένα στελέχη της Κομισιόν, όπως οι Μάριο Μόντι, Φριτς Μπόλκενσταϊν και Γκούντερ Φερχόιγκεν, έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να παραμείνουν στην Κομισιόν, ενώ ο Πασκάλ Λαμί και ο Νιλ Κίνοκ έχουν ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσουν από τις Βρυξέλλες, μετά το τέλος της θητείας τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή