Το ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί τα ελεύθερα ντιμπέιτ

Το ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί τα ελεύθερα ντιμπέιτ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακαρπη απέβη η πρώτη συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ (Νίκ. Αθανασάκης και Π. Γερουλάνος) και της Νέας Δημοκρατίας (Θόδ. Ρουσόπουλος και Γιάν. Ανδριανός), για τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις των πολιτικών αρχηγών. Οι δύο πλευρές, συμφώνησαν να συναντηθούν και πάλι σήμερα το μεσημέρι, ώστε να βρεθεί μία κοινή συνισταμένη των απόψεών τους, καθώς η ουσιαστική διαφορά επικεντρώνεται στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται εφ’ όλης της ύλης ελεύθερη συζήτηση και προτιμά τις θεματικές ενότητες επί συγκεκριμένων ζητημάτων, κάτι που απορρίπτει η Νέα Δημοκρατία, υποστηρίζοντας πως «οι δημοσιογράφοι πρέπει να ρωτούν για όποιο θέμα εκείνοι θέλουν, χωρίς θεματολογικό περιορισμό, όπως είχε γίνει το 2000 και το 1996».

Δώδεκα ερωτήσεις

Πάντως, όλα δείχνουν ότι οι δυο πλευρές θα κατορθώσουν να συμφωνήσουν κατά τη σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων τους. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η συμφωνία θα αφορά τρεις τηλεοπτικές αναμετρήσεις μεταξύ των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανδρέου και K. Καραμανλή που θα διεξαχθούν όλες, κατά πάσα πιθανότητα, την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς η πρόταση να αρχίσουν τα «ντιμπέιτ» από αυτή την εβδομάδα -έως και την Κυριακή- δεν γίνεται δεκτή. Και οι δύο πλευρές συμφωνούν, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, ότι σε κάθε συζήτηση θα υποβληθούν δώδεκα ερωτήσεις, που αρκούν για να εκθέσουν οι δύο αρχηγοί τις θέσεις τους. Ωστόσο, υφίστανται ακόμη ουσιαστικές διαφωνίες, αφού το ΠΑΣΟΚ πρότεινε τα ζητήματα της υγείας, της παιδείας, της εγκληματικότητας κ.λπ., τα οποία δεν περιλαμβάνονται στις τέσσερις θεματικές ενότητες που έχει καθορίσει, να περιληφθούν ξεχωριστά σε κάθε ενότητα. Να προστεθεί δηλαδή ένα θέμα σε κάθε μία από τις ενότητες που έχουν ήδη προταθεί (εξωτερική πολιτική, οικονομία και ανάπτυξη, παιδεία και απασχόληση, νέοι και νέες τεχνολογίες). Αυτό, όμως, δεν το δέχεται η Νέα Δημοκρατία, αφού πρώτη έχει ζητήσει ελεύθερο διάλογο εφ’ όλης της ύλης και αντιπρότεινε οι έντεκα από τις δώδεκα ερωτήσεις να έχουν συγκεκριμένη θεματολογία και η τελευταία να είναι «ελεύθερη».

Ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε πως «σημειώσαμε, για την καλύτερη διεξαγωγή της συζήτησης, ότι ο δημοσιογράφος θα μπορεί να επανέλθει σε ερώτηση σε δεύτερη ευκαιρία, αν κρίνει ότι η απάντηση που έχει δώσει ο πολιτικός αρχηγός χρειάζεται διευκρίνιση». O κ. Αθανασάκης ανέφερε ότι «είμαστε ανοιχτοί στο να ενσωματώσουμε και να εντάξουμε και άλλα θέματα που έχουν αναφερθεί και θέλουμε να γίνει ουσιαστικός διάλογος». Διάσταση απόψεων, η οποία δεν φαίνεται ότι θα γεφυρωθεί, διαπιστώνεται και στο θέμα της διεξαγωγής μιας συζήτησης με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών. H Ν.Δ. επανέφερε τη σχετική πρότασή της, η θέση όμως του ΠΑΣΟΚ ήταν αρνητική. H πρόταση της Ν.Δ, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κ. Θόδ. Ρουσόπουλος, αφορά έναν «ανοικτό διάλογο σε όλα τα θέματα, χωρίς κανέναν περιορισμό, έτσι ώστε οι πολιτικοί αρχηγοί να μπορούν να εκθέσουν τις απόψεις τους για τη διακυβέρνηση της Ελλάδας στο μέλλον». «Υπάρχει μια διάκριση και ένα επίπεδο συζητήσεων που κάθε φορά γίνονται τα τελευταία χρόνια μεταξύ των υποψηφίων πρωθυπουργών. Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει, υποψήφιοι πρωθυπουργοί αυτήν τη στιγμή είναι δύο: ο Γιώργος Παπανδρέου -από την πλευρά τη δική μας πιστεύουμε ότι και θα κερδίσει- και ο κ. Καραμανλής από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας», δήλωσε σχετικά ο κ. Αθανασάκης.

Ο Συνασπισμός

Εντονη ωστόσο ήταν η αντίδραση του Συνασπισμού. Το μέλος της Π.Γ. του κόμματος κ. Στ. Πιτσιόρλας δήλωσε ότι η επιμονή του κ. Παπανδρέου στον αποκλεισμό της Αριστεράς από τις συζητήσεις, μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, πρέπει να προβληματίσει κάθε καλοπροαίρετο προοδευτικό πολίτη. «H Δημοκρατία που υποτάσσεται στις προεκλογικές σκοπιμότητες δεν είναι Δημοκρατία», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή