Εξηγήσεις για την οικονομία

Εξηγήσεις για την οικονομία

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαντήσεις στην κριτική που δέχεται ακόμη και από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ότι αδυνατεί να αρθρώσει συγκεκριμένο προγραμματικό λόγο για τα θέματα της οικονομίας, θα επιχειρήσει να δώσει ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος κ. Γ. Παπανδρέου, μέσω της ομιλίας που θα απευθύνει σήμερα σε οικονομικούς παράγοντες. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου θα παρουσιάσει, με προφανή εκλογική στόχευση, ένα νέο μοντέλο αναδιανομής του εθνικού πλούτου προς όφελος των ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων. Εξάλλου ένας βασικός λόγος για τις αποστάσεις που δημιουργήθηκαν μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και των λαϊκών στρωμάτων είναι η αντίληψη των τελευταίων ότι δεν είχαν συμμετοχή στα οφέλη από την ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται πως θα τονίσει ότι η πολιτική του θα συνεχίσει να κινείται στο δίπολο «σταθερότητα-ανάπτυξη».

Τέλος, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα παρουσιάσει κατά «συνεκτικό τρόπο» τα οικονομικά μέτρα που έχει εξαγγείλει στις έως τώρα δημόσιες παρουσίες του, ενώ στενοί του συνεργάτες αφήνουν να εννοηθεί πως θα πρέπει να αναμένονται και «μία ή δύο προτάσεις-έκπληξη». Στις προτάσεις αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνεται και η διαμόρφωση σταθερού πολυετούς φορολογικού συστήματος με τη συμφωνία και των άλλων κομμάτων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη σημερινή του ομιλία, καθώς επιθυμεί η οικονομική πλατφόρμα που θα παρουσιάσει να συνιστά «συνέχεια», αλλά κυρίως «τομή» σε σχέση με την πολιτική που ακολουθήθηκε την οκταετία της διακυβέρνησης Σημίτη. Μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου είχε παραλάβει ένα σχέδιο ομιλίας από στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, αλλά το στενό του επιτελείο προχώρησε χθες σε ριζικές αλλαγές.

Νέοι ψηφοφόροι

Η έμφαση που δίδει ο κ. Παπανδρέου στην οικονομική του πρόταση είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη «μάχη» που δίδουν τα δύο μεγάλα κόμματα για τον προσεταιρισμό των αναποφάσιστων. Εξάλλου, χθες, στο «στρατηγείο» του ΠΑΣΟΚ στην οδό Μαυρομιχάλη προσήλθε ο επικεφαλής εταιρείας δημοσκοπήσεων με τον οποίο συνεργάζεται το κυβερνών κόμμα, προκειμένου να αναλύσει το προφίλ των αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Κατά τη σύσκεψη εκτιμήθηκε παράλληλα, ότι στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση κρίσιμη θα είναι η επιλογή των νέων ψηφοφόρων, η πολιτική συμπεριφορά των οποίων χαρακτηρίζεται πάντα απρόβλεπτη, παρά το γεγονός ότι στην παρούσα φάση εμφανίζονται να κινούνται σε μεγαλύτερα ποσοστά προς το ΠΑΣΟΚ.

Σημειώνεται ότι στη σημερινή ομιλία του κ. Γ. Παπανδρέου στο αμφιθέατρο της Εθνικής Τράπεζας έχουν προσκληθεί παράγοντες της αγοράς, αλλά και εκπρόσωποι όλων των συνδικαλιστικών φορέων. Ως σημαντική προαναγγέλλεται, όμως, και η αυριανή ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας, καθώς ένας από τους στόχους που φέρεται να θέτει ο κ. Γ. Παπανδρέου είναι η διασύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με την οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή