Παρασπονδίες πάλι από Ντενκτάς

Παρασπονδίες πάλι από Ντενκτάς

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν καλά – καλά ξεκινήσουν οι συνομιλίες στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, ο κ. Ντενκτάς άρχισε τις παρασπονδίες. Επιστρέφοντας στο γραφείο του, κάλεσε τους δημοσιογράφους για να τους ανακοινώσει ότι δεν δεσμεύεται από τη «συσκότιση», που ζήτησε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του OHE Αλβάρο Ντε Σότο και ότι πρόθεσή του είναι να «ενημερώνει» την κοινή γνώμη για όσα θα συμβαίνουν στις συνομιλίες. Για να δώσει μια γεύση του θα ακολουθήσει, ξεκαθάρισε ότι αυτό που ζητεί είναι αλλαγές που θα καθιστούν το σχέδιο Ανάν, σχέδιο ρατσιστικού διαχωρισμού των πολιτών, αποκλεισμό εφαρμογής των τριών βασικών ελευθεριών, «αποζημιώσεις» στους Τουρκοκυπρίους για την περίοδο 1963-74, σαφή αναφορά περί «δύο ίσων εθνοτήτων» σε αντικατάσταση του όρου περί «δύο ίσων κρατών» και τούτο ως δήθεν μέτρο για τη διαφύλαξη της διζωνικότητας της λύσης. Ζητεί ακόμη «δικαιώματα για την Τουρκία στο νησί ίσα με εκείνα της Ελλάδας ως μέλους της Ε.Ε.».

Είναι προφανές ότι ο κ. Ντενκτάς προσπαθεί να καθορίσει κλίμα από την αρχή. Το ερώτημα, βεβαίως, είναι τι θα πράξει η Αγκυρα του κ. Ερντογάν. Πολύ περισσότερο καθώς, με βάση τη διαδικασία, θεωρητικά ο κ. Ντενκτάς δεν μπορεί να ξεφύγει από τα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και τη συγκεκριμένη κατάληξη, οι προθέσεις του θα πρέπει να προκαλούν ανησυχία στην Αγκυρα για το τι άλλο θα θελήσει να πράξει προκειμένου να τινάξει την προσπάθεια του γ.γ. στον αέρα. Και βεβαίως υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ανάν δεσμεύτηκε με τη συμφωνία της Νέας Υόρκης ότι οι οποιεσδήποτε αλλαγές προτείνονται θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο του σχεδίου του. Αρα, ο κ. ντε Σότο είτε δεν πρέπει να αποδεχθεί συζήτηση καν αυτών των αλλαγών ή θα πρέπει να αναζητεί άλλες λύσεις και διεξόδους οι οποίες να είναι αποδεκτές και από τις δύο πλευρές.

Οι δηλώσεις Ντενκτάς δεν φαίνεται να είναι άσχετες με όσα ανέφερε προ ημερών σε τουρκική εφημερίδα ότι δέχθηκε τη συμφωνία της Νέας Υόρκης, αφού ζήτησε και εξασφάλισε εγγυήσεις από την Αγκυρα ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει υποχώρηση από τις απαράβατες αρχές και θέσεις της τουρκικής πλευράς».

Η παρουσία του Επιτρόπου για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν βοήθησε να ξεκαθαρίσει το ρόλο της E.E. και να αποσταλούν σαφή μηνύματα στους Τουρκοκυπρίους σε σχέση με τα όσα θέλει να προβάλει ο Ντενκτάς στις διαπραγματεύσεις ως αξιώσεις. Τόνισε ότι η Ενωση θα διευκολύνει την οποιαδήποτε λύση συμφωνήσουν οι δύο πλευρές, υπό δύο όμως βασικούς όρους: Δεν θα παραβιάζει τις αρχές επί των οποίων στηρίζεται η E.E. και θα συνάδει με το κεκτημένο. Και από αυτήν την άποψη, είπε, οποιεσδήποτε αλλαγές θα ελέγχονται από τους Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες ώστε να διασφαλίζεται η συμβατότητά τους με το κεκτημένο. Εκεί που παρατηρείται αδυναμία συμβατότητας, πρόσθεσε, θα βοηθούν οι εμπειρογνώμονες στην εξεύρεση διεξόδου.

Επιστολή Πάουελ

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Κόλιν Πάουελ με επιστολή του προς τον Ελληνα ομόλογό του κ. Τάσο Γιαννίτση προτείνει να συνεχίσουν να εργάζονται με τον κ. Ανάν για την «οικοδόμηση εμπιστοσύνης στο νησί, απαραίτητης για την πραγματική συμφιλίωση των δύο κοινοτήτων της» και προσθέτει ότι «εάν τους επόμενους δύο μήνες πετύχουμε να γαλουχήσουμε αυτήν την εμπιστοσύνη πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να βάλουμε όλους τους Κυπρίους στο μονοπάτι για ένα σταθερό και ευτυχισμένο μέλλον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή