Ευρωπαίοι πρωθυπουργοί «ψηφίζουν» Ν.Δ.

Ευρωπαίοι πρωθυπουργοί «ψηφίζουν» Ν.Δ.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κώστα είμαστε μαζί σου» ήταν η καταληκτική φράση – προεκλογικό δώρο στον κ. K. Καραμανλή από τον προέδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφρεντ Μαρτένς στο τέλος των εργασιών των κεντροδεξιών κομμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνεδρίασαν χθες στην Αθήνα. Και πράγματι η έλευση έξι Ευρωπαίων πρωθυπουργών στη χώρα μας, δύο εβδομάδες προ των εκλογών και κυρίως οι δημόσιες και απερίφραστες δηλώσεις στήριξής τους στη Ν.Δ., ήταν, σύμφωνα με στελέχη της Ρηγίλλης, «η καλύτερη απάντηση σε όσους στη X. Τρικούπη ισχυρίζονται ότι ο κ. Καραμανλής δεν έχει το κύρος του Γ. Παπανδρέου στην διεθνή πολιτική σκηνή».

«Είμαι εδώ για να υποστηρίξω τη Νέα Δημοκρατία που είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, «θεωρώ ότι είναι καθήκον μου να είμαι κοντά στο φίλο μου αυτή τη στιγμή» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Εμ. Μπαρόσο, ενώ την πλήρη αλληλλεγγύη του στον προεκλογικό αγώνα του προέδρου της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως δημοσιοποίησαν τόσο ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ, όσο και ο Γάλλος ομόλογός του κ. Z. Ραφαρέν σε μήνυμα που απέστειλε και προβλήθηκε κατά τη συνεδρίαση.

Πλέον ουσιαστικό ωστόσο μάλλον θα πρέπει να θεωρηθεί το γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής όχι μόνον ενέταξε στην ατζέντα των χτεσινών συζητήσεων το Κυπριακό, αλλά και απέσπασε από τους Ευρωπαίους ηγέτες τη δέσμευσή τους ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση θα έχει ενεργό ανάμιξη και ουσιαστική συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της νήσου μέχρι την 1η Μαΐου» σε μια στιγμή μάλιστα όπου στη νήσο άρχιζαν οι διαπραγματεύσεις υπό τον OHE ανάμεσα στους κ. T. Παπαδόπουλο και Ραούφ Ντενκτάς. Οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μάλιστα συμφώνησαν απολύτως και με την πάγια θέση της Ν.Δ. «οι προτάσεις που θα κατατεθούν στη σχετική συζήτηση όχι μόνον να διασφαλίζουν ότι η λύση στο Κυπριακό θα είναι βίωσιμη και λειτουργική, αλλά κυρίως ότι θα είναι απολύτως σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο», γεγονός που στρέφεται σαφώς κατά των αυθαίρετων επιχειρημάτων της τουρκοκυπριακής πλευράς, η οποία εξακολουθεί να επιθυμεί τον πλήρη διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων.

«Προσβλέπουμε όχι μόνον σε μια δίκαιη και βιώσιμη κατάληξη των διαπραγματεύσεων, αλλά και σε μια λύση που θα εναρμονίζεται πλήρως με τις ευρωπαϊκές επιταγές» είπε στην ομιλία του και ο κ. Καραμανλής, ο οποίος χαρακτήρισε «εξαιρετικό» το κλίμα της ηγετικής συνάντησης και εξέφρασε την πρόβλεψη ότι «οι δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα ενισχυθούν περαιτέρω στις επόμενες ευρωεκλογές».

Δεσμεύσεις

Τέλος ο πρόεδρος της Ν.Δ. αφού απαρίθμησε τις βασικές προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματός του εν όψει των εκλογών της 7η Μαρτίου αναφέρθηκε και στη συμφωνία που φαίνεται να επετεύχθη χθες ανάμεσα στους κεντροδεξιούς ηγέτες για την ανάγκη να αρθεί το αδιέξοδο στις συζητήσεις για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως ιδιαιτέρως σημαντικό, καθώς προχθές το ίδιο θέμα αποτέλεσε και το βασικό αντικείμενο της συνάντησης των κ. Τόνι Μπλερ, Γκέρχαρντ Σρέντερ και Ζακ Σιράκ στο Βερολίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή