H αποτύπωση του συστήματος της διαπλοκής

H αποτύπωση του συστήματος της διαπλοκής

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«H διαπλοκή του συστήματος εξουσίας με τα οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα και τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης είναι η σοβαρότερη απειλή για την Δημοκρατία» κατήγγειλε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κων. Καραμανλής. O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε μάλιστα τις σχέσεις ορισμένων MME με την εξουσία ως «την πλήρη υποταγή της κυβερνητικής πολιτικής σε εξωθεσμικά παράκεντρα» και μίλησε για «πρόβλημα που αφορά άμεσα τον κάθε πολίτη, καθώς τεράστιοι πόροι από το υστέρημά του διατίθενται από την εξουσία σε οργανωμένα συμφέροντα. Είναι πρόβλημα πολιτικού πολιτισμού» πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής «αφού υπάρχει παράνομη συναλλαγή της πολιτικής εξουσίας με αντάλλαγμα τη στήριξή της μέσα από μηχανισμούς επηρεασμού της κοινής γνώμης» και δεν είναι τυχαίο ότι αναφέρθηκε συγκεκριμένα «στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ».

Τα διαπλεκόμενα

Η επιλογή του προέδρου της Ν.Δ. να αναφερθεί στα διαπλεκόμενα συμφέροντα συνοδεύθηκε και από μια σειρά ρητορικών ερωτήσεων που έθεσε δημοσίως προκειμένου να καταστήσει ακόμη σαφέστερη την άποψή του. «Ελέγχονται ή δεν ελέγχονται τα MME, πλήττεται ή δεν πλήττεται η Δημοκρατία, η αναπτυξιακή διαδικασία και ποιότητά της» διερωτήθη και ακολούθως δεν είναι τυχαίο ότι υπενθύμισε ότι από το καλοκαίρι του 2000 είχε αποστείλει επιστολή στον κ. Σημίτη καλώντας τον να αντιμετωπίσουν από κοινού οι πολιτικές δυνάμεις τη διαπλοκή των οικονομικών συμφερόντων.

«Απάντηση δεν έλαβα ποτέ» κατέληξε τις σχετικές αναφορές του ο κ. Καραμανλής και με το δεδομένο αυτό επανέλαβε εκ νέου χθες τις δεσμεύσεις του κόμματός του. Ετσι εξήγγειλε το νέο πολιτικό πολιτισμό, που πρεσβεύει η Ν.Δ., όπου οι κομματικές ταυτότητες σαν μέσο εισόδου ή ανόδου στις κλίμακες του Δημοσίου καταργούνται οριστικά. «Ικανοί και άξιοι υπάρχουν σε όλα τα κόμματα. Εμείς θα προχωρήσουμε εμπράκτως στην οριστική απόρριψη της αντίληψης για κομματική κατάληψη του κράτους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις τηλεοπτικές συζητήσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι «το Σύνταγμα δίνει το λόγο σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς σε όλες τις συζητήσεις που γίνονται στη Βουλή. H συμμετοχική Δημοκρατία, κατά την αντίληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ δεν αναγνωρίζει δικαίωμα λόγου στην Αριστερά. Εμείς διαφωνούμε και η διαφωνία μας είναι θέση Δημοκρατίας, θέση πολιτικού πολιτισμού». Κατήγγειλε επίσης τις καθεστωτικές πρακτικές του ΠΑΣΟΚ και τις προσπάθειες αλλοίωσης της πολιτικής βούλησης των πολιτών με προεκλογικούς διορισμούς, προεκλογικές παροχές και προεκλογικά εκβιαστικά διλήμματα. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα «σε παρεμβάσεις του κράτους υπέρ του κόμματος που κυβερνά και εναντίον όλων των άλλων».

Εν τω μεταξύ σήμερα με σύνθημα «αλλαγή πολιτικής» η Νέα Δημοκρατία πραγματοποιεί την εθνική συνδιάσκεψή της -στο κλειστό γυμναστήριο του Περιστερίου- όπου παρουσιασθούν τα βασικά σημεία του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος με τη βοήθεια και της νέας τεχνολογίας από τον εκπρόσωπο Τύπου του κ. Θόδ. Ρουσόπουλου. Επίσης θα μιλήσουν ο πρόεδρος του κόμματος κ. K. Καραμανλής, ο γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού και προγράμματος κ. Γ. Σουφλιάς και ο γραμματέας της K.E. κ. Βαγγ. Μεϊμαράκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή