H ακτινογραφία του Βαρόμετρου

H ακτινογραφία του Βαρόμετρου

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη σημερινή δημοσίευση των αποτελεσμάτων του «Βαρόμετρου», ολοκληρώνεται μια σειρά εννέα μεγάλων μετρήσεων, «εννέα κυμάτων», στα οποία αποτυπώθηκαν με τη μεγαλύτερη δυνατή πιστότητα οι τάσεις του εκλογικού σώματος. H εταιρεία VPRC, μέτρησε τα δεδομένα σε δείγμα 10.853 ατόμων, σε πανελλαδική βάση. Οι έρευνες ήταν τηλεφωνικές, όπως γίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για μια καινοτομία της «Καθημερινής» και του ραδιοφωνικού σταθμού «ΣΚΑΪ 100,3». Το «βαρόμετρο» παρακολούθησε όλες τις φάσεις της προεκλογικής περιόδου και αποτελεί τη μεγαλύτερη έρευνα που έγινε στη χώρα μας και σε τέτοιο μεγάλο δείγμα. Χαρακτηριστικό δε της πιστότητας του «βαρόμετρου» ήταν η πρόβλεψη για μεγάλη συμμετοχή (η αναγωγή οδηγούσε σε αριθμούς γύρω στο 1 εκατ.) στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του κ. Γ. Παπανδρέου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Οι μετρήσεις αποτύπωσαν την πρόθεση ψήφου, την παράσταση νίκης, τη συσπείρωση των ψηφοφόρων, τη διαρροή ψηφοφόρων από και προς τα κόμματα καθώς και άλλα, επιμέρους στοιχεία, προσφέροντας στα κόμματα αλλά και στους πολίτες ένα ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο, ενόψει της τελικής αναμετρήσεως της 7ης Μαρτίου.

Το «Βαρόμετρο» παρακολούθησε και κατέγραψε, μέχρι σήμερα, στα εννέα «κύματά» του όλα τα σημαντικά γεγονότα της προεκλογικής περιόδου. Την υπόθεση Πάχτα, το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, την ψηφοφορία για την ανάδειξη του κ. Γ. Παπανδρέου στην προεδρία, τις «μετεγγραφές» εκ δεξιών και αριστερών στο κυβερνών κόμμα και την ένταξη πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη Νέα Δημοκρατία, τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ηταν μια λεπτομερής καταγραφή, μια «ακτινογραφία» του εκλογικού σώματος, σε μια περίοδο ιδιαίτερα ρευστή, καθώς το πολιτικό σκηνικό άλλαζε συνεχώς αλλά και διάφορα γεγονότα το επηρέαζαν αποφασιστικά (χαρακτηριστικό η κατάσταση που δημιουργήθηκε στη χώρα κατά την τελευταία σφοδρή κακοκαιρία). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις εκλογές του 2000, η VPRC είχε προβλέψει σχεδόν με ακρίβεια το εκλογικό αποτέλεσμα, δίνοντας στην τελευταία έρευνά της που δημοσιεύθηκε, δύο εβδομάδες προ των εκλογών, διαφορά 1,2% υπέρ του ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή