Ολοι επιβεβαιώνουν, τώρα, τη σαφή διαφορά

Ολοι επιβεβαιώνουν, τώρα, τη σαφή διαφορά

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περαιτέρω διεύρυνση της διαφοράς που χωρίζει το ΠΑΣΟΚ από τη Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου επιβεβαιώνουν και τρεις ακόμη δημοσκοπήσεις που ανακοινώθηκαν χθες. Με εξαίρεση μάλιστα την MetroAnalysis που προσδιορίζει το προβάδισμα στο 2,9% (κατά την ίδια εταιρεία ήταν 2,7% τις προηγούμενες μέρες) οι άλλες δύο δημοσκοπήσεις (MRB και ΔΗΜΕΛ) ανεβάζουν τη διαφορά στο 3,3% και 3,4%. Είναι δε ενδεικτικό ότι και οι τρεις έρευνες έγιναν με τη μέθοδο της κάλπης, ενώ τα στοιχεία της MRB και της Μetroαφορούν τις λεγόμενες τάσεις του εκλογικού σώματος, πρόκειται δηλαδή για τις έρευνες που γίνονται κάθε εξάμηνο και για τον λόγο αυτό θεωρούνται οι πλέον εμπεριστατωμένες.

Ενα άλλο σημαντικό εύρημα των τριών ερευνών είναι η σαφής ενίσχυση των μικροτέρων κομμάτων τα οποία μοιάζουν να καρπώνονται τις αντιδράσεις που προκάλεσε το κεντροδεξιό άνοιγμα του κ. Γ. Παπανδρέου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας με τις προσχωρήσεις των κ. Στ. Μάνου και Ανδρ. Ανδριανόπουλου. Ετσι και στις τρεις έρευνες, πέραν της αύξησης των ποσοστών του KKE, και ο Συνασπισμός φαίνεται να εξασφαλίζει την είσοδό του στη Βουλή, ενώ και το ΔΗΚΚΙ εμφανίζει δυνάμεις που φτάνουν ακόμη και στο 2,1%.

Αναλυτικά η ΔΗΜΕΛ αναδεικνύει πρώτη τη Ν.Δ. με 40,8% και έπονται το ΠΑΣΟΚ με 37,4% το KKE με 5,6% ο ΣΥμε 3,2% το ΔΗΚΚΙ με 2,1% και το ΛΑΟΣ με 1,1%. H MetroAnalysis στην πρόθεση ψήφου «προσδιορίζει» τη Ν.Δ. στο 40,2%, το ΠΑΣΟΚ στο 37,3% και ακολουθούν το KKE με 5,3%, ο ΣΥμε 3,4%, το ΛΑΟΣ με 1,6% και το ΔΗΚΚΙ με 1,3%. Τα αντίστοιχα αποτελέσματα της MRB είναι: Ν.Δ. 39,6%, ΠΑΣΟΚ 36,3%, KKE 5,3%, ΣΥ3%, ΔΗΚΚΙ 1,9% και ΛΑΟΣ 1,8%.

Και οι τρεις έρευνες επίσης καταδεικνύουν ότι ένας στους δύο ψηφοφόρους ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης προβλέπουν ως βέβαιη τη νίκη της Ν.Δ. στις επικείμενες εκλογές. Στην παράταση νίκης η αξιωματική αντιπολίτευση προηγείται του ΠΑΣΟΚ με 16,6 ποσοστιαίες μονάδες κατά τη Metron, με 18,2%, σύμφωνα με την MRB και με 24,7% βάσει της ΔΗΜΕΛ. H αίσθηση αυτή της επερχόμενης νίκης της Ν.Δ. καθώς επιβεβαιώνεται πλέον και λίγες ημέρες προ των εκλογών, επισημαίνεται ως εξαιρετικά σημαντική από τους ειδικούς. Και τούτο, διότι, όπως λέγουν, η παράσταση νίκης έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει καταλυτικά μια κρίσιμη μερίδα των αναποφάσιστων ψηφοφόρων οι οποίοι έχει παρατηρηθεί ότι την τελευταία εβδομάδα επιλέγουν να ψηφίσουν το κόμμα που διαφαίνεται ότι θα κερδίσει τις εκλογές και όχι εκείνο που διαβλέπουν πως θα χάσει. Την εκτίμηση αυτή άλλωστε ενισχύει και το προηγούμενο του 2000, όταν στην παράσταση νίκης προηγείτο με ανάλογη διαφορά το ΠΑΣΟΚ «συμπαρασύροντας» την κρίσιμη αυτή μάζα των ευμετάβλητων ψηφοφόρων.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Παπανδρέου φαίνεται να διατηρεί το προβάδισμά του στο ερώτημα του καταλληλότερου πρωθυπουργού με 1,9% κατά τη Μetroκαι κατά 3,5% στην MRB. Οταν ωστόσο το ίδιο ερώτημα διατυπώνεται με τη φράση «ποιον θέλετε για πρωθυπουργό» (ΔΗΜΕΛ) ο κ. Καραμανλής προηγείται με 4,7 ποσοστιαίες μονάδες. Τέλος με 0,7% τα πρωτεία έχει η αξιωματική αντιπολίτευση (Metron) και στο κρίσιμο ερώτημα «αν προτιμάτε κυβέρνηση Ν.Δ. με K. Καραμανλή ή ΠΑΣΟΚ με Γ. Παπανδρέου»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή