Ρεύμα πολιτικής αλλαγής – Τείνει να διαμορφωθεί προ των εκλογών

Ρεύμα πολιτικής αλλαγής – Τείνει να διαμορφωθεί προ των εκλογών

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H μεγαλύτερη έρευνα αποτύπωσης των διαθέσεων της κοινής γνώμης, που παρακολούθησε συστηματικά σε εννέα κύματα και σε αθροιστικό πανελλαδικό δείγμα 10.853 ατόμων όλες τις κρίσιμες φάσεις του εκλογικού αγώνα και διενεργήθηκε από την VPRC για λογαριασμό του ΣΚΑΪ 100,3, πέραν των σταθερών τάσεων που κατέγραψε αποτύπωσε και τις σοβαρές μετατοπίσεις που έχουν σημειωθεί υπέρ της Νέας Δημοκρατίας από τις βουλευτικές εκλογές του 2000 και κατά επαγγελματική κατηγορία. Από τις 12 κατηγορίες της κοινωνικοοικονομικής κλίμακας το ΠΑΣΟΚ προηγείται μόνο σε τρεις και μάλιστα με σχετικά μικρή διαφορά.

Συγκεκριμένα διατηρεί προβάδισμα στους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες, δηλαδή στα παραδοσιακά μικροαστικά στρώματα, στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που παροδοσιακά στηρίζουν το κυβερνών κόμμα και στη σπουδάζουσα νεολαία.

Η υπεροχή όμως της Νέας Δημοκρατίας είναι καταλυτική καθώς προηγείται σε εννέα κατηγορίες, γεγονός που επιτρέπει στους ερευνητές να πιθανολογούν την ύπαρξη κοινωνικού ρεύματος. Σε τέσσερις μάλιστα απ’ αυτές και συγκεκριμένα στους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα, στους αγρότες, στους ελεύθερους επαγγελματίες και στον κύκλο των εργοδοτών διατηρεί προβάδισμα που υπερβαίνει τις 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Επίσης διατηρεί προβάδισμα στις νοικοκυρές, στους ανέργους και δείχνει να έχει κερδίσει έστω με μικρή διαφορά δύο ποσοστιαίων μονάδων τους μισθωτούς του δημόσιου τομέα, που αποτελούσαν παραδοσιακό κάστρο του ΠΑΣΟΚ.

Κάλπη VPRC: 4,2 προβάδισμα Ν.Δ.

Η πανελλαδική έρευνα της VPRC, που διενεργήθηκε σε δείγμα 1.200 ατόμων στο διάστημα μεταξύ 11 και 18 Φεβρουαρίου με τη μέθοδο της κάλπης, ήλθε να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα των συνεχόμενων κυμάτων του τηλεφωνικού βαρόμετρου της ίδιας εταιρείας και να καταδείξει ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΠΑΣΟΚ με διακριτή σημαντική διαφορά 4,2 ποσοστιαίων μονάδων. Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η VPRC μετρούσε τη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων στις 7,9 ποσοστιαίες μονάδες. H ανάδειξη του Γιώργου Παπανδρέου μείωσε τη διαφορά στις 4,3 μονάδες τον Ιανουάριο και έκτοτε δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές η διαφορά παραμένει σταθερή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή