Τα «κάστρα» και οι νομοί που κρίνουν τις εκλογές

Τα «κάστρα» και οι νομοί που κρίνουν τις εκλογές

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράδοση αποτελεί πλέον ότι ορισμένοι νομοί σε κάθε εκλογική αναμέτρηση δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε συγκεκριμένα κόμματα. Ποιος θα μπορούσε να αμφισβητήσει την «προσήλωση» της Λακωνίας στη Ν.Δ. ή την «προτίμηση» του Λασιθίου στο ΠΑΣΟΚ; Ακόμη όμως και τα μικρά κόμματα, παρά τα χαμηλά εκλογικά ποσοστά που συγκεντρώνουν, έχουν τα «κάστρα» τους. Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς τη Μυτιλήνη και τη Σάμο, που δίνουν στο KKE ποσοστά πολύ υψηλότερα, από αυτά που συγκεντρώνει πανελλαδικά ή την A΄ Αθήνας που δίνει στο Συνασπισμό διπλάσιο από το γενικό του ποσοστό.

Οι εκλογικές περιφέρειες

Σε κάθε λοιπόν εκλογική αναμέτρηση, έχει πλέον διαπιστωθεί ότι ανεξαρτήτως νικητών και χαμένων, όλα τα κόμματα έχουν το «TOP 10» τους, όπως βεβαίως και τις εκλογικές περιφέρειες που τα ποσοστά τους είναι πολύ μικρά, που δεν επηρεάζουν τον… τελικό δείκτη. Ομως υπάρχουν και εννέα εκλογικές περιφέρειες που το εκλογικό τους αποτέλεσμα «κρίνει» τον νικητή των εκλογών. Στις 10 εκλογικές αναμετρήσεις της μεταπολίτευσης, έξι φορές το ΠΑΣΟΚ και τέσσερις η Ν.Δ. κέρδισαν τις εν λόγω περιφέρειες και αναδείχθηκαν νικητές. Πρόκειται για τις: B΄ Αθηνών, Αιτωλοακαρνανίας, Γρεβενών, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, A΄ Θεσσαλονίκης, Κορινθίας, Ιωαννίνων και Χίου.

Κατά παράδοση το ΠΑΣΟΚ μπορεί να θεωρεί ότι του «ανήκει» ολόκληρη η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, η Αχαΐα, ενώ από κοντά ακολουθεί η Χίος (πάνω από 50%). Στην καλύτερη δεκάδα του ΠΑΣΟΚ ξαναμπαίνουν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές η Εύβοια και η Ηλεία, ενώ η Θεσπρωτία φαίνεται ότι χάνει οριστικά μία θέση στην καλύτερη δεκάδα του ΠΑΣΟΚ. «Πρώτη μεταξύ των πρώτων» για το ΠΑΣΟΚ, παραμένει η εκλογική περιφέρεια του Λασιθίου που έδωσε για δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, λίγα δεκαδικά κάτω από το 60%. Σέρρες, Καστοριά, Κιλκίς και Λακωνία κατά παράδοση «χαντακώνουν» το ΠΑΣΟΚ.

Η Ν.Δ. για πρώτη φορά έπειτα από πολλές εκλογικές αναμετρήσεις, σε επτά εκλογικές περιφέρειες συγκεντρώνει πάνω από 50%, ενώ μειώνει το ποσοστό της μόνο στην εκλογική περιφέρεια της Ξάνθης. Ετσι, ενώ τις τρεις τελευταίες -προ του Απριλίου του 2000- εκλογικές αναμετρήσεις, μόνο μία εκλογική περιφέρεια, αυτή της Λακωνίας και μόνο το ’96, έδωσε στη Ν.Δ. ποσοστό πάνω από 50% (52,44%), το τοπίο στην τελευταία αναμέτρηση αλλάζει εντυπωσιακά. Τη Λακωνία που δίνει 56,65% το 2000, ακολουθεί η Καστοριά με 55,30%, ενώ πάνω από το μισό εκλογικό σώμα κερδίζει και στη Δράμα, στις Σέρρες, στη Χαλκιδική, στο Κιλκίς και τη Φλώρινα.

Σταθερά επίσης υψηλά ποσοστά δίνουν η Αργολίδα, η Μεσσηνία και η Πέλλα. O Εβρος και η Αρτα, για δεύτερη εκλογική αναμέτρηση μένουν εκτός «TOP 10» ενώ «περαστική» φαίνεται πως ήταν από τον κατάλογο των κάστρων της Ν.Δ. η Καβάλα.

Στον ίδιο πίνακα με τις 10 χειρότερες εκλογικές περιφέρεις για τη Ν.Δ., σταθερά βρίσκονται από τις εκλογές του ’94, οι B΄ Πειραιά, Ηρακλείου, B΄ Αθηνών, Χανίων, Λασιθίου και Λέσβου, ενώ εσχάτως προστέθηκαν η Κεφαλονιά, η Ροδόπη, η Σάμος και η Αχαΐα.

Το KKE το 2000 καταφέρνει να συγκεντρώσει διψήφια ποσοστά μόνο σε τέσσερις περιφέρειες (Σάμος, Λέσβος, Κεφαλονιά και Λευκάδα). Βάσιμα όμως μπορεί να στηρίζεται και στη B΄ Αθήνας και A΄ Θεσσαλονίκης που βρίσκονται μέσα στην πρώτη δεκάδα, αλλά και στη Ζάκυνθο, τη Λάρισα, την Κέρκυρα και την Καρδίτσα, οι οποίες παρότι παρουσιάζουν μείωση των ποσοστών τους, βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα των καλύτερων αποτελεσμάτων.

Ο ΣΥτο 2000 παρουσιάζει μείωση των ποσοστών του σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες. Ωστόσο η Ροδόπη πρώτη των πρώτων, δίνει στον ΣΥτο μεγαλύτερο ποσοστό με 7,1% και ακολουθούν τα μεγάλα αστικά κέντρα. Το χαμηλότερο ποσοστό το δίνει η Πέλλα με 1,41%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή