Χειραψίες και χαμόγελα από το ξημέρωμα

Χειραψίες και χαμόγελα από το ξημέρωμα

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεσημεριανή… σιέστα, άνετο πρωινό ξύπνημα, «κανονικός» ύπνος, ονειροπόληση, ελεύθερος χρόνος: λέξεις και καταστάσεις ξεχασμένες για τους υποψηφίους των εκλογών. Οι περισσότεροι θα εύχονταν η μέρα τους να είχε τουλάχιστον την 25η ώρα της, αυτήν της απόλυτης ή έστω σχετικής χαλάρωσης. Το πρόγραμμα είναι βαρύ και φορτωμένο, η πίεση, το άγχος και η αδρεναλίνη βρίσκονται στο ζενίθ τους: επισκέψεις σε λαϊκές αγορές, καφενεία, επαγγελματικούς χώρους, συνεχής ενημέρωση για την τρέχουσα επικαιρότητα, ομιλίες, συγκεντρώσεις, άπειρες χειραψίες και υποχρεωτικά χαμόγελα, ατελείωτα τηλεφωνήματα, εμφανίσεις στα MME, φωτογραφήσεις, διανομή φυλλαδίων πόρτα – πόρτα, ακόμα και μεταμεσονύχτιες παρουσίες σε εκδηλώσεις σωματείων, ταβέρνες, μπουζούκια, πάρτι, δεξιώσεις. Είναι το… τίμημα για τη διεκδίκηση μιας θέσης στα έδρανα της Βουλής. Τέσσερις, όχι ιδιαίτερα προβεβλημένοι υποψήφιοι περιγράφουν στην «K» το εξοντωτικό τους, προεκλογικό, 24ωρο.

Περιοδείες

Δημήτρης Καρύδης, ΠΑΣΟΚ, A΄ Πειραιά (πρώτη φορά υποψήφιος) Το σκληρό πρόγραμμα για τον δημοσιογράφο – υπεύθυνο επικοινωνίας επί πολλά έτη στο ΠΑΣΟΚ κ. Δημ. Καρύδη αρχίζει στις 6.30 π.μ. με επισκέψεις και περιοδείες σε διάφορους εργασιακούς χώρους, δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά κέντρα, κεντρικούς δρόμους και σε σπίτια. «Δίνω μεγάλο βάρος στην προσωπική επαφή με τον κόσμο, την οποία θεωρώ αναντικατάστατη. Αυτές τις μέρες περπατάω πολύ στις γειτονιές. Μια μέρα είχα κάνει ρεκόρ, 8 ώρες! Το μεσημέρι δέχομαι ανθρώπους στο γραφείο, οι οποίοι θέλουν να με γνωρίσουν. Το απόγευμα συνεχίζονται οι περιοδείες και οι εκδηλώσεις και το βράδυ ακολουθούν οι συγκεντρώσεις σε σπίτια. Το θέμα είναι ότι, ενώ κάθε νύχτα είμαι έξω, δεν διασκεδάζω πραγματικά. Ενίοτε κοιμάμαι ακόμα και μετά τις 3 μ.μ.».

Κατερίνα Κατσαμπέ, Ν.Δ., A΄ Αθηνών (πρώτη φορά υποψήφια) Με 10χρονη θητεία στο Δήμο Αθηναίων η κυτταρολόγος Κατερίνα Κατσαμπέ έχει καθημερινό εγερτήριο στις 6.30 π.μ. «Πρώτη κίνηση να κοιτάξω το ημερήσιο πρόγραμμα, δεύτερη να ενημερωθώ από τις πρωινές εκπομπές για την τρέχουσα ειδησεογραφία. Ακολουθούν επισκέψεις πόρτα – πόρτα για τη διανομή φυλλαδίου και την ενημέρωση των πολιτών, λαϊκές αγορές, καταστήματα.Το μεσημέρι δέχομαι τους πολιτικούς μου φίλους στο γραφείο, κανονίζω τηλεφωνικώς τα ραντεβού μου και έρχομαι σε επαφή με εκπροσώπους των MME. Το απόγευμα οργανώνω ομαδικές συγκεντρώσεις, πηγαίνω σε εκδηλώσεις του κόμματος και του δήμου και σε σπίτια φίλων, οι οποίοι καλούν ψηφοφόρους της περιφέρειάς μου, ώστε να με γνωρίσουν καλύτερα και για να συζητήσουμε την τρέχουσα πολιτική κατάσταση. Και τα βράδια όμως είναι γεμάτα, καθώς χρειάζεται συχνά να παραβρεθώ σε κάποιο χορό σωματείου, που μπορεί να γίνεται ακόμα και σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης. Δεν κοιμάμαι περισσότερο από 5 ώρες».

Κρικόρ Τσακιτζιάν, ΔΗΚΚΙ, A΄ Αθηνών (δεύτερη φορά υποψήφιος) O επί 18 έτη δημοσιογράφος Κρικόρ Τσακιτζιάν αποφάσισε ότι δεν θα δώσει τη μάχη… των φυλλαδίων αλλά αυτήν των καφενείων, παραδοσιακών και μοντέρνων, των λαϊκών αγορών και όλων εκείνων των χώρων, όπου η επαφή με τον ψηφοφόρο είναι άμεση. «Αυτήν την εποχή, ξεχνάς κάθε άλλη ενασχόληση. H μέρα αρχίζει πολύ νωρίς το πρωί και τελειώνει καμιά φορά και τα ξημερώματα της επομένης. Οπου κι αν εμφανιστείς ακούς τα παράπονα των πολιτών, οι οποίοι δεν σε δέχονται μόνο ως υποψήφιο, αλλά και ως ένα «μαξιλάρι», στο οποίο μπορούν να ακουμπήσουν και να εκτονώσουν τα απωθημένα τους. H νηφαλιότητα και η ευδιαθεσία είναι απαραίτητες για να αντέξεις ένα απαιτητικό 18ωρο, το οποίο μπορεί να καταλήξει στα μπουζούκια».

Ομιλίες

Δημήτρης Χατζησωκράτης, ΣΥΑ΄ Αθηνών (δεύτερη φορά υποψήφιος) H μέρα του ξεκινάει στις 7, με τις ειδήσεις και ανάγνωση εφημερίδων. Ακολουθεί κάποια συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό και από τις 11 μέχρι τις 2 μ.μ. περιοδείες σε εργασιακούς χώρους. Μια δεύτερη συνέντευξη στη μεσημεριανή ραδιοφωνική ζώνη και εν συνεχεία προετοιμασία ομιλιών, συγγραφή κειμένων και απαντήσεων σε εφημερίδες και περιοδικά. «Κάνω μία απόπειρα ύπνου από τις 5 μέχρι τις 6 το απόγευμα, η οποία δεν πετυχαίνει πάντα. Συγκεντρώσεις και ομιλίες γίνονται στο διάστημα 7.30 – 9, ενώ δεν αποκλείεται και κάποια τηλεοπτική εμφάνιση. Από τις 10 το βράδυ και μέχρι τη 1 π.μ. συνήθως πηγαίνω σε μικρές συγκεντρώσεις σε σπίτια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή