Διπλοεγγεγραμμένοι με ονοματεπώνυμο

Διπλοεγγεγραμμένοι με ονοματεπώνυμο

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O μικρότερος αριθμός διπλοεγγεγραμμένων που υπήρξαν ποτέ σε εκλογικούς καταλόγους, στις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων 40 χρόνων στη χώρα μας, βρίσκεται στους καταλόγους με τους οποίους θα διεξαχθούν οι εκλογές της 7ης Μαρτίου.

Μετά και την τελευταία αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων, από τις έξι που διενεργήθησαν συνολικά κατά το 2003, εντοπίστηκαν 48.137 διπλοεγγεγραμμένοι, οι οποίοι εκτός από τον μικρό αριθμό τους -σε σχέση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις- είναι και απολύτως γνωστοί και καταγεγραμμένοι με ονοματεπώνυμο.

Πρόκειται για εκλογείς που εμφανίζουν πολλά κοινά στοιχεία, τα οποία μέχρι σήμερα οι δήμοι δεν μπόρεσαν να διασταυρώσουν πλήρως, ώστε να αποφανθούν με ασφάλεια αν πρόκειται για ένα ή δύο πρόσωπα.

Σημειωμένοι με «Δ»

Για τους εκλογείς αυτούς και εν όψει των εκλογών της 7ης Μαρτίου, η διακομματική επιτροπή, στα μέσα Δεκεμβρίου, αποφάσισε ομοφώνως να μη διαγραφούν μέχρι τις εκλογές, προκειμένου να μη διακινδυνεύσουν κάποιος πολίτης -από λάθος- να στερηθεί το δικαίωμα του «εκλέγειν».

Ωστόσο, σε όλα τα κόμματα, στις αρχές Φεβρουαρίου, παραδόθηκαν οι πλήρεις κατάλογοι των διπλοεγγεγραμμένων. Ταυτόχρονα αποφασίστηκε, στους εκλογικούς καταλόγους οι οποίοι θα διαβιβαστούν στα εκλογικά τμήματα την ημέρα των εκλογών, προκειμένου να διεξαχθεί η ψηφοφορία, δίπλα από τα ονόματα των διπλοεγγεγραμμένων να είναι σημειωμένο το «Δ». Οι συγκεκριμένοι εκλογείς, αφού ψηφίσουν, θα υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρεται ότι δεν θα ξαναψηφίσουν στο δεύτερο εκλογικό τμήμα στο οποίο φέρονται εγγεγραμμένοι, προκειμένου να γίνει σχετικός έλεγχος μετά τις εκλογές.

Να σημειώσουμε ότι παρόμοια διαδικασία είχε εφαρμοστεί και κατά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές τον Οκτώβριο του 2002, όταν για πρώτη φορά διεξήχθησαν εκλογές με τους νέους εκλογικούς καταλόγους που προέκυψαν από την ταύτισή τους με τα δημοτολόγια. Τότε ο αριθμός των διπλοεγγεγραμμένων ήταν 66.000, οι οποίοι δεν προσήλθαν στο σύνολό τους στις κάλπες. Μετά τις εκλογές, ωστόσο, ελέγχθησαν πάνω από 20.000 εκλογείς που ψήφισαν με βάση τους ειδικούς καταλόγους των διπλοεγγεγραμμένων. Για 15 περιπτώσεις ψηφοφόρων, για τις οποίες υπήρξαν υπόνοιες διπλοψηφίας, έγινε ειδικός έλεγχος από τον οποίο προέκυψαν δύο περιπτώσεις, που εστάλθησαν στον εισαγγελέα, καθώς υπήρξαν σημαντικές ενδείξεις ότι διπλοψήφισαν.

Βεβαίως, ο αρχικός αριθμός των διπλοεγγεγραμμένων, όταν στα τέλη του 2001 ξεκίνησε η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, υπερέβαινε τις 380.000. Τρεις βασικές κατηγορίες διαπιστώθηκε ότι αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν το σώμα των διπλοεγγεγραμμένων. H πρώτη αφορά εκλογείς που παρουσιάζουν όλα τα βασικά τους στοιχεία κοινά (όνομα, επίθετο, πατρώνυμο, πλήρη ημερομηνία και χρονολογία γέννησης) και δεν είναι γνωστό το μητρώνυμο, προκειμένου να γίνει ένας τελικός έλεγχος για το αν πρόκειται για το ίδιο ή διαφορετικό πρόσωπο.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά εκλογείς, οι οποίοι παρουσιάζουν πολλά -ή και όλα- από τα βασικά τους στοιχεία κοινά, αλλά δεν υπάρχει πλήρης ημερομηνία γέννησης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί επίσης να διευκρινιστεί αν πρόκειται για το ίδιο ή διαφορετικό πρόσωπο.

Η τρίτη κατηγορία αφορά εκλογείς οι οποίοι παρουσιάζουν όλα τα στοιχεία τους κοινά και φέρονται εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους δύο διαφορετικών δήμων ή, σε εξαιρετικές και ελάχιστες περιπτώσεις, και στον ίδιο δήμο. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, η οποία είναι η πιο απλή, το υπουργείο Εσωτερικών δεν μπορεί να προχωρήσει σε τυχαία διαγραφή, αφού ο σχετικός νόμος προβλέπει ότι παραμένει η τελευταία εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους. Την ημερομηνία τελευταίας εγγραφής, βεβαίως, δεν διαθέτει το υπουργείο. Πρέπει να την αναζητήσει από τον δήμο και στη συνέχεια να ξεκινήσει τη διαδικασία διαγραφής.

Και για τις τρεις περιπτώσεις, οι δήμοι δεν μπορούν να διαγράψουν εκλογείς αν πρώτα δεν συγκεντρώσουν, έπειτα από έλεγχο, όλα τα συμπληρωματικά στοιχεία.

Ελεγχος κάθε δίμηνο

Οι υπηρεσίες των δήμων, όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών, με μεγάλη φειδώ προχωρούν σε διαγραφές από τους εκλογικούς καταλόγους, καθώς είναι πιθανό, παρ’ ότι σπάνιο, να γίνει διαγραφή υπαρκτού εκλογέα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν χαρακτηριστική περίπτωση διδύμων, στον δήμο Φερών, όπου ο ένας εκ των δύο αδελφών διαγραφόταν επί τρεις συνεχείς φορές από τους εκλογικούς καταλόγους και τελικά «διασώθηκε» έπειτα από σχετικό έγγραφο του δημάρχου Φερών προς το υπουργείο Εσωτερικών.

Πάντως, μετά την ψήφιση σχετικής νομοθεσίας, η οποία προβλέπει να γίνεται κάθε δύο μήνες η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων (διαγραφές λόγω θανάτων, εγγραφές νέων ψηφοφόρων, μετακινήσεις, διαγραφές διπλοεγγραφών), έχει φανεί ότι σε κάθε δίμηνη εκκαθάριση προστίθενται πανελλαδικώς κατά μέσον όρο 1.000-2.000 νέες περιπτώσεις διπλοεγγραφών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή