Σε υψηλούς τόνους «συζητεί» ο Ντενκτάς

Σε υψηλούς τόνους «συζητεί» ο Ντενκτάς

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλούς τόνους εξελίχθηκε η συζήτηση στην τρίτη συνάντηση των κ. T. Παπαδόπουλου και P. Ντενκτάς στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Και αυτό λόγω της στάσης του, η οποία όχι μόνο κινείται εκτός των πλαισίων του σχεδίου Ανάν, αλλά αγγίζει τα όρια της πρόκλησης. Οπως ισχυρίστηκε ο ίδιος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, δέχθηκε παρατηρήσεις από τον Αλβάρο Ντε Σότο για την περιφρόνηση που επιδεικνύει στην υπόδειξη του OHE να αποφεύγονται δημόσιες τοποθετήσεις επί του περιεχομένου των συνομιλιών.

Κατά τη συνάντηση έθεσε και πάλι αξιώσεις, που στοχεύουν στην ενίσχυση των διαχωριστικών τάσεων με την επιχείρημα ότι έτσι ενισχύεται η «διζωνικότητα» του κράτους και συνεπώς προσφέρει «ασφάλεια» στους Τουρκοκύπριους. Μέσα στο πλαίσιο αυτό ζήτησε να συμφωνηθεί μια μεταβατική περίοδος, στην οποία θα παρασχεθεί οικονομική βοήθεια στο ψευδοκράτος πέρα από αυτήν που προνοείται στο σχέδιο Ανάν. Και ζήτησε μάλιστα να πληροφορηθεί για τα κονδύλια σχετικά με τον εκσυγχρονισμό οπλικών συστημάτων της Εθνικής Φρουράς.

«Δεν συζητώ τέτοια θέματα», ήταν η απάντηση που εισέπραξε από τον Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος του υπενθύμισε την παρουσία στο νησί χιλιάδων στρατιωτών από την Τουρκία. Σημειώθηκε ένταση, κατά τον Ντενκτάς, και ο πρόεδρος Παπαδόπουλος έφυγε χωρίς να ανταλλάξει χειραψία μαζί του. O κ. Ντενκτάς έθεσε επίσης θέμα διεύρυνσης της χωριστής αντιπροσώπευσης του ψευδοκράτους διεθνώς, πέρα από όσα προνοεί το σχέδιο Ανάν, δικαιολογώντας την αξίωσή του με την «ανάγκη» διαφύλαξης της «διαφορετικής ταυτότητας» των Τουρκοκυπρίων.

Ιδιαίτερα όμως επέμενε στον αποκλεισμό του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των Ελληνοκυπρίων που θα επιστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση -καθώς και περιορισμού του αριθμού που θα επιστρέψουν και επιμήκυνση της περιόδου επιστροφής. Το επιχείρημά του είναι ότι στο νότο θα λειτουργεί ένα αμιγώς ελληνοκυπριακό κρατίδιο, ενώ στο βορρά, με τη συμμετοχή των Ελληνοκυπρίων, το κρατίδιο θα είναι μικτό.

Συνεπώς, κατά τον Ντενκτάς, η ισότητα που διεκδικεί «δεν πρέπει να αφορά τα δύο κράτη, αλλά τις δύο εθνότητες». Και συνεπώς, ακόμα και οι Ελληνοκύπριοι που θα επιστρέψουν, θα είναι μεν πολίτες του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου, αλλά να ψηφίζουν στο ελληνοκυπριακό συνιστών κράτος. Διαφορετικά, υποστηρίζει, η σύνθεση της Ανω Βουλής θα αποτελείται από 24 μέλη από κάθε συνιστών κράτος, αλλά όχι από 24 μέλη από κάθε εθνική κοινότητα.

Η Τουρκία

Το θέμα πάντως στο οποίο σε αυτή τη φάση η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία είναι η άρνηση της Τουρκίας να επικυρώσει οποιαδήποτε συμφωνία στην Εθνοσυνέλευση πριν από τα δημοψηφίσματα. H θέση για επικύρωση της συμφωνίας μετά, ενέχει κινδύνους που πηγάζουν από το γεγονός ότι μετά θα έχει διαλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και συνεπώς τυχόν υπαναχώρηση της Τουρκίας, ή αδυναμίας επικύρωσης, θα προκαλεί τεράστια προβλήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή