Ν.Δ.: Αλλα έλεγαν οι επιτελείς του

Ν.Δ.: Αλλα έλεγαν οι επιτελείς του

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πλήρη δικαίωση των προτάσεών της και μάλιστα με τον πλέον «οδυνηρό για το ΠΑΣΟΚ τρόπο», αφού προηγουμένως κορυφαία στελέχη του εκτέθηκαν υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ορθή μια συζήτηση μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών, μιλάει η Νέα Δημοκρατία. Ταυτόχρονα, στη Ρηγίλλης θεωρούν ότι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε εμφανή -με την άρνηση την τελευταία στιγμή της τηλεοπτικής μονομαχίας με τον κ. K. Καραμανλή- «την ηττοπάθεια και τον φόβο του απέναντι στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Ηττοπάθεια που τον οδήγησε», όπως προσθέτουν, «στο να επιλέξει, όπως τουλάχιστον ο ίδιος πιστεύει “το λιγότερο κακό”, αυτό δηλαδή που είχε… προτείνει η Νέα Δημοκρατία από την αρχή».

Κατακραυγή

Για τον λόγο αυτόν, η Ν.Δ. διά του εκπροσώπου της κ. Θ. Ρουσόπουλου υπενθύμισε ότι «σαράντα ημέρες μετά τη σχετική επιστολή του Κώστα Καραμανλή, ο κ. Παπανδρέου αποδέχθηκε σήμερα (σ.σ. χθες), μόλις ένδεκα ημέρες πριν από τις εκλογές, τα αυτονόητα. Εστω και αργά μετά την κατακραυγή της κοινής γνώμης και την αντίδραση σύσσωμου του πολιτικού κόσμου, ο κ. Παπανδρέου αποδέχεται επιτέλους αυτό που ο πολιτικός πολιτισμός επιβάλλει».

Τα ερωτήματα

Η Ρηγίλλης από την πρώτη στιγμή που ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τη διενέργεια των εκλογών μετά τα Χριστούγεννα, είχε σαφώς ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής τριών τηλεοπτικών μονομαχιών μεταξύ των πολιτικών αρχηγών με ελεύθερη και εφ’ όλης της ύλης συζήτηση και όχι προκαθορισμένες ενότητες όπως είχε ζητήσει το ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό είχε προτείνει την παραχώρηση του δικαιώματος στους δημοσιογράφους να επανέρχονται στο ίδιο θέμα ακόμη και δυο φορές, εάν θεωρούν ότι ο πολιτικός αρχηγός δεν έχει δώσει πειστική, σαφή και ολοκληρωμένη απάντηση στο αρχικό τους ερώτημα.

Την ίδια στιγμή που οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. έθεταν το θέμα της συζήτησης μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. N. Κωνσταντόπουλος κατέφευγε στη διακομματική επιτροπή για τον αποκλεισμό των άλλων κομμάτων από το debate, υπογραμμίζοντας ότι «τόσο η ουσία της συζήτησης για τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις όσο και ο τρόπος που διεξάγεται θέτουν ένα μείζον πολιτικό και συνταγματικό θέμα.

Ο τρόπος οργάνωσης των εκλογών η εξασφάλιση των όρων ισότιμης διαχειρίσεως όλων των κομμάτων και η κατοχύρωση του δικαιώματος πλουραλιστικής ενημέρωσης όλων των πολιτών είναι υπόθεση της πολιτείας και όχι των δύο αρχηγών και των εξουσιοδοτημένων εκπροσώπων τους». O κ. Καραμανλής είχε υπογραμμίσει εξάλλου ότι «το Σύνταγμα δίνει λόγο σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς σε όλες τις συζητήσεις που γίνονται στη Βουλή. H συμμετοχική δημοκρατία, κατά την αντίληψη βέβαια της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, δεν αναγνωρίζει δικαίωμα λόγου στην Αριστερά. Διαφωνούμε. Και η διαφωνία αυτή είναι θέμα αρχής για μας».

Οπως εκτιμούν στη Ρηγίλλης, μπροστά στη γενική κατακραυγή, αλλά και στον φόβο της απ’ ευθείας αντιπαράθεσής του με τον πρόεδρο της Ν.Δ., ο κ. Παπανδρέου τελικώς υποχώρησε από τη θέση, που κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ χαρακτήριζαν πριν από τέσσερις ημέρες «απαράδεκτη και χωρίς ουσία» και δέχθηκε, έστω και την τελευταία στιγμή, την πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διάλογο μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή