Πώς έφθασε ο Γιώργος στην πλήρη μεταστροφή

Πώς έφθασε ο Γιώργος στην πλήρη μεταστροφή

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης όταν ο κ. Νικ. Αθανασάκης αναζήτησε τηλεφωνικώς τον κ. Θεόδ. Ρουσόπουλο. O λόγος, ωστόσο, που τον ήθελε δεν ήταν αυτός που αναμενόταν, η τελική δηλαδή συμφωνία επί των ρυθμίσεων της τηλεοπτικής αναμέτρησης των κ. Γ. Παπανδρέου και K. Καραμανλή, αλλά η πλήρης ανατροπή της. O εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε τον εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου επιθυμεί τη διεξαγωγή μιας αναμέτρησης με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών, χωρίς να δώσει εξηγήσεις για τη μεταστροφή της στάσης του και χωρίς να διευκρινίσει ότι δεν θα γίνει το ντιμπέιτ μεταξύ των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων.

Λίγο νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου, αφού είχε επιστρέψει από την ομιλία του σε γυναίκες στο Γαλάτσι και είχε ενημερωθεί σχετικά με την πορεία των συζητήσεων για τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ, έπαιρνε την απόφαση να υπαναχωρήσει. Οι λόγοι της επιλογής του δεν έχουν καταστεί επαρκώς σαφείς, καθώς οι σχετικές πληροφορίες δεν συγκλίνουν αλλά αναφέρονται σε τρία σενάρια.

Αδυναμία

Το πρώτο σενάριο θέλει τον κ. Παπανδρέου να αναγνωρίζει εμμέσως την αδυναμία του να αντεπεξέλθει με επιτυχία και επαρκώς στις ανάγκες της τηλεοπτικής αναμέτρησης με τον κ. Καραμανλή, διαπιστώνοντας τον όγκο των… φακέλων που έχει να μελετήσει και των απαντήσεων που θα κληθεί να δώσει στο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο του 1,5 λεπτού. H εκτίμηση αυτή κυκλοφορούσε ευρέως χθες, χωρίς να διαψεύδεται ούτε να επιβεβαιώνεται, παρά το γεγονός ότι εμφανίζει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να φοβάται τον κύριο αντίπαλό του.

Μόνος

Το δεύτερο σενάριο θέλει τον κ. Παπανδρέου να λαμβάνει εντελώς μόνος του την απόφαση, αιφνιδιάζοντας ακόμη και τους στενούς συνεργάτες του. Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι, αφού ενημερώθηκε για την πορεία των συζητήσεων επί των τεχνικών και διαδικαστικών λεπτομερειών της αναμέτρησης ανάμεσα στους εκπροσώπους των δύο κομμάτων, ανακοίνωσε ότι επιθυμεί πλέον ντιμπέιτ με όλους τους αρχηγούς. Σημαντικό ρόλο, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, έπαιξαν οι υπερβολικές, όπως του μεταφέρθηκαν από τους συνεργάτες του, απαιτήσεις της Ν.Δ. επί τεχνικών θεμάτων – κάτι πάντως που διαψεύδεται από την πλευρά της Ρηγίλλης, η οποία αντιθέτως ήταν εξαιρετικά δεκτική στις όποιες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ με τη λογική να διεξαχθεί πάση θυσία η αναμέτρηση. Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου έκρινε ότι είχαν λάβει εκτεταμένες διαστάσεις οι αντιδράσεις των κομμάτων της Αριστεράς και η Ν.Δ. εμφανιζόταν ως υπερασπιστής των μικρών κομμάτων σε αντίθεση με τον ίδιο, που έδινε την εντύπωση ότι αρνείται τον διάλογο.

Στη Μαυρομιχάλη

Το τρίτο και τελευταίο σενάριο θέλει η τελική απόφαση του κ. Παπανδρέου να ελήφθη σε άλλους «κύκλους» και να μην γνώριζαν επίσης οι συνεργάτες του τίποτε. Οι «κύκλοι» αυτοί δεν είναι παρά η οικογένεια Παπανδρέου, δηλαδή η μητέρα του Μαργαρίτα και οι αδελφοί του Νίκος και Αντρίκος, οι οποίοι παρεμπιπτόντως βρίσκονταν όλοι χθες το πρωί στα γραφεία του επιτελείου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην οδό Μαυρομιχάλη.

Οπως προαναφέρθηκε, ο κ. Αθανασάκης δεν έκανε λόγο στον κ. Ρουσόπουλο για την τύχη της τηλεοπτικής αναμέτρησης μεταξύ των κ. Παπανδρέου και Καραμανλή. Για το λόγο αυτόν, άλλωστε, στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τα μεσάνυχτα ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας έκανε αναφορά σε αυτήν, αποδεχόμενος ταυτόχρονα την τηλεοπτική αναμέτρηση με όλους τους αρχηγούς. Το οριστικό τέλος της «μονομαχίας» δόθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Αθανασάκης με τον κ. Ρουσόπουλο χθες το μεσημέρι, όπου και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των εκπροσώπων των πέντε κομμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή