Ηπιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα δικαιώματα στην Ελλάδα

Ηπιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα δικαιώματα στην Ελλάδα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς ιδιαίτερες αναφορές σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα κυκλοφόρησε χθες από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η φετινή έκθεση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, την οποία το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών υποβάλλει κάθε χρόνο στο Κογκρέσο βάσει της σχετικής αμερικανικής νομοθεσίας που θεσπίζει σειρά κριτηρίων. Το κεφάλαιο που αναφέρεται στην Ελλάδα περιλαμβάνει 26 σελίδες και κινείται στο ίδιο πνεύμα και έχει παρόμοιο περιεχόμενο με αυτό της περσινής έκθεσης. Υπογραμμίζει ότι η χώρα μας είναι μια συνταγματική, πολυκομματική δημοκρατία που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της, αλλά παρατηρεί την ύπαρξη προβλημάτων σε μερικούς τομείς, όπως κακοποίηση και βασανιστήρια παράνομων μεταναστών και Αθιγγάνων από δυνάμεις ασφαλείας, καθώς επίσης συνωστισμό και άσχημες συνθήκες σε μερικές φυλακές.

Αναφέρει επίσης κρούσματα ξενοφοβίας εναντίον Αλβανών και την παράνομη διακίνηση γυναικών και κοριτσιών για πορνεία, κυρίως από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. H βία και η διάκριση εναντίον των γυναικών αποτέλεσαν προβλήματα, ενώ αναφέρονται περιπτώσεις νεαρών αλλοδαπών που εξαναγκάστηκαν σε επαιτεία. Σημειώνεται όμως το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία θυμάτων από την παράνομη διακίνηση προσώπων και ενθαρρύνεται η συνεργασία κυβέρνησης με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Μερικοί ηγέτες μειονοτικών θρησκειών διαπίστωσαν γενικά μια βελτίωση της ανοχής της πολιτείας, ενώ σημειώνεται ότι εξακολουθούν να ισχύουν νόμοι που περιορίζουν την ελευθερία έκφρασης, όπως και νομικοί περιορισμοί και διοικητικά εμπόδια στην θρησκευτική ελευθερία. Στo τμήμα για την αυθαίρετη αφαίρεση ζωής αναφέρεται ότι δεν υπήρξε καμιά πολιτική δολοφονία, αλλά ένας συνοριακός φρουρός σκότωσε έναν Αλβανό, που προσπάθησε να εισέλθει παράνομα στη χώρα. Τονίζεται ότι τον Δεκέμβριο, 15 μέλη της 17καταδικάσθηκαν για διάφορα εγκλήματα, ενώ ο ηγέτης της τρομοκρατικής ομάδας και οι βασικοί εκτελεστές καταδικάσθηκαν σε πολλαπλές ποινές ισοβίων. Αναφέρεται επίσης ότι εξακολουθεί να παρατηρείται αντισημιτισμός, ιδίως στον Τύπο, και βανδαλισμοί εβραϊκών μνημείων, αλλά σημειώνεται ότι η κυβέρνηση επικρίνει δριμύτατα αυτές τις πράξεις.

Ανθρώπινα δικαιώματα

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία η έκθεση αναφέρει ότι η χώρα έχει εγκρίνει εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες όμως δεν υλοποιήθηκαν πλήρως κατά τη διάρκεια του έτους. Στις 58 σελίδες γίνεται λόγος για έμμεση επιρροή του τουρκικού στρατού στην πολιτική ζωή της χώρας, και τονίζεται η ανάγκη υλοποίησης των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που ψηφίσθηκαν, ώστε να διασφαλίζεται στην πράξη η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η δράση των κουρδικών κομμάτων και να αντιμετωπιστούν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από παραστρατιωτικές οργανώσεις. Για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, επαναλαμβάνεται ότι οι τουρκικές αρχές επιτηρούν τις δραστηριότητες μη-μουσουλαμανικών θρησκευτικών ιδρυμάτων και ότι το Φανάρι έχει επανειλημμένως εκφράσει αίτημα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή