17.000 «άφαντοι» ψηφοφόροι

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 17.000 είναι ο αριθμός των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίοι δεν εμφανίζονται στους εκλογικούς καταλόγους. Οι εκλογείς αυτοί, από λάθη ή παραλείψεις των δήμων, δεν έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, παρότι είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια. Προκειμένου να μη στερηθούν του δικαιώματός τους να ψηφίσουν, η Βουλή λίγες μέρες πριν διακόψει τη λειτουργία της, ομόφωνα ψήφισε ρύθμιση, η οποία προβλέπει ότι οι εκλογείς αυτοί, προκειμένου να ψηφίσουν, πρέπει να εφοδιάζονται με βεβαίωση από τους δήμους στων οποίων τα δημοτολόγια είναι εγγεγραμμένοι, με την οποία θα πιστοποιείται η εγγραφή τους. Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση, η διαδικασία αυτή θα μπορεί να εξελίσσεται και ανήμερα των εκλογών, προκειμένου να διευκολυνθούν και εκείνοι οι ψηφοφόροι οι οποίοι θα διαπιστώσουν ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους, την ώρα που θα προσέλθουν σε κάποιο εκλογικό τμήμα.

Παρόμοια ρύθμιση είχε ισχύσει και στις δημοτικές εκλογές το 2002 και χρήση της σχετικής ρύθμισης είχαν κάνει περίπου 18.000 εκλογείς. Σύμφωνα με χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών κ. N. Αλιβιζάτου, σε εγκύκλιο που εστάλη σε όλους τους δήμους, προβλέπεται οι βεβαιώσεις που θα εκδίδουν να αποστέλλονται με  FAX στο υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να γίνεται σχετικός έλεγχος.

Η ψηφοφορία

Πάντως οι εκλογείς που θα ψηφίζουν με σχετική βεβαίωση, θα υπογράφουν, όπως και οι διπλοεγγεγραμμένοι, υπεύθυνη δήλωση που θα τους παραδίδουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι των εκλογικών τμημάτων. Προκειμένου όμως να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των ψηφοφόρων ανήμερα τις εκλογές, το υπουργείο Εσωτερικών καλεί όλους τους εκλογείς να ενημερωθούν έγκαιρα για το πού ψηφίζουν, είτε από την ιστοσελίδα του υπουργείου www.ypes.gr, είτε από τον τηλεφωνικό νούμερο 1564 ( οι εκλογείς του Δήμου Αθηναίων μπορούν να αναζητούν πληροφορίες και στο 195), από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και τους δήμους.

Ιδιαίτερη έκκληση για έγκαιρη ενημέρωση γίνεται προς τους ετεροδημότες, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει ένας μικρός αριθμός ετεροδημοτών, οι οποίοι αν και υπέβαλαν αίτηση για να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους, οι αιτήσεις από παραλείψεις των ΚΕΠ ή των δήμων δεν εστάλησαν στο υπουργείο Εσωτερικών, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να μετακινηθούν στον τόπο όπου έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα.

Στο μεταξύ χθες σε συμπληρωματική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, προβλέπεται ότι οι εκλογείς μπορούν να ψηφίζουν με την επίδειξη μόνο της ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους και όχι με οποιοδήποτε άλλο δημόσιο έγγραφο, αίτημα που είχε υποβάλει η Ν.Δ. Επίσης δεκτό έγινε το αίτημα της διακομματικής, το βράδυ των εκλογών, να υπάρχει εκπρόσωπος των κομμάτων και στα εφετεία, όπου θα γίνεται η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων από τα μικτά τμήματα των ετεροδημοτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή