Αθήνα και NATO μαζί στο «2004»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από μεγάλη καθυστέρηση, καθώς για λόγους «πολιτικού κόστους» η ελληνική πλευρά δεν λάμβανε για πολύ καιρό τη σχετική πρωτοβουλία και υπό το αυξανόμενο βάρος της διεθνούς ανησυχίας, αλλά και ως άμεση απόρροια της επίσκεψης του γ.γ. του NATO Γιαν ντε Χουπ Σέφερ στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, μικτή αντιπροσωπεία που απαρτίζεται από αξιωματικούς των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Δημοσίας Τάξεως, καθώς και διπλωμάτες, βρίσκεται από χθες στην έδρα του NATO στις Βρυξέλλες για διαβουλεύσεις με αντικείμενο τον ακριβή προσδιορισμό των δυνατοτήτων, των πεδίων και του κόστους εμπλοκής της Συμμαχίας στην προετοιμασία της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Από τις συνομιλίες, οι οποίες εξελίσσονται με τρόπο ικανοποιητικό, θα διαμορφωθεί η σχετική ατζέντα βάσει της οποίας η ελληνική κυβέρνηση, ενδεχομένως και εντός της επόμενης εβδομάδος, θα υποβάλει το επίσημο σχετικό αίτημα συνδρομής της Ελλάδας από τη Συμμαχία για την ασφάλεια των Αγώνων. Τα κύρια θέματα των σχετικών διαβουλεύσεων είναι η χρήση των αεροσκαφών AWACS για εναέρια προστασία, η ενεργοποίηση της μόνιμης νατοϊκής ναυτικής δύναμης της Μεσογείου και η συνδρομή του NATO σε επιχειρήσεις του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και η έλευση στην Ελλάδα του νέου νατοϊκού τάγματος Πυρηνικού, Βιολογικού και Χημικού Πολέμου, το οποίο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα είναι το πρώτο συμμαχικό τμήμα που θα φτάσει στην Ελλάδα και κατά πάσα πιθανότητα σε πρώτο στάδιο θα εγκατασταθεί στη Λάρισα, μετά φυσικά την επίσημη ελληνική πρόσκληση.

Οσον αφορά την κάλυψη του κόστους της νατοϊκής επιχείρησης για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, που θα είναι η πρώτη στο είδος της στην ιστορία των Αγώνων, αυτό αναμένεται να είναι πολύ μικρότερο μέσα από την ενεργοποίηση της Συμμαχίας απ’ ό,τι θα ήταν αν η Ελλάδα αποφάσιζε να καταφύγει σε διμερείς συνεργασίες, για να αντιμετωπίσει ορισμένα από τα ζητήματα ασφαλείας των Αγώνων που αναμένεται πλέον να αναλάβει το NATO. Πάντως, ύστερα από αυτό το πρώτο βήμα που τώρα προετοιμάζεται στις Βρυξέλλες, θεωρείται πολύ πιθανό η «ατζέντα» της νατοϊκής εμπλοκής στους Αγώνες της Αθήνας να διευρυνθεί περισσότερο, σε συσχετισμό μάλιστα και με το «δίχτυ ασφαλείας» που θα δημιουργήσει το NATO για την ασφάλεια της Συνόδου Κορυφής του τον Ιούνιο στην Κωνσταντινούπολη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή