ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΛΕΣ KAI ΑΠΟ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

Απάντηση Παπαδόπουλου στις αξιώσεις Ντενκτάς

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος απάντησε εγγράφως στις αξιώσεις που ήγειρε ο κατοχικός ηγέτης κ. Ραούφ Ντενκτάς, απαιτώντας μεταξύ άλλων αναστολή της εντάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας την 1η Μαΐου, αναγνώριση του ψευδοκράτους και λύση ουσιαστικώς διχοτομική με ενίσχυση της διζωνικότητος. O κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι δεν μπορεί να μείνουν αναπάντητα τα σημεία που έθεσε ο κ. Ντενκτάς, «χωρίς όμως να δεχόμαστε ότι είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεως». O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με επιδίωξη να επιφέρουμε αλλαγές που κρίνουμε ότι είναι αναγκαίες για να είναι το σχέδιο λειτουργικό». Τις αξιώσεις του κατοχικού ηγέτη σχολίασε και ο πρόεδρος της Βουλής και γ.γ. του κομμουνιστικού ΑΚΕΛ κ. Δ. Χριστόφιας, ο οποίος προειδοποίησε ότι εάν συνεχισθεί η συγκεκριμένη συμπεριφορά του κ. Ντενκτάς για άλλες δέκα ημέρες τα περιθώρια διαπραγματεύσεως θα εξαντληθούν, θα οδηγηθούμε στη δεύτερη φάση με τον υποβοηθητικό ρόλο της Ελλάδος και της Τουρκίας και τελικώς στον γ.γ. του OHE κ. Κόφι Ανάν.

«ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ»

Ο Ερντογάν για τις εκλογές

Την εκτίμηση ότι οι εκλογές της 7ης Μαρτίου μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις εν εξελίξει συζητήσεις για την επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε χθες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. T. Ερντογάν. «Ενα από τα ζητήματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τη διαδικασία σχετικά με το Κυπριακό είναι οι εκλογές που θα διεξαχθούν στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV και πρόσθεσε: «Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς θα γίνει κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου». O Τούρκος πρωθυπουργός, πάντως, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έκανε λόγο «για πολύ ευνοϊκή βελτίωση των διμερών σχέσεων», σημειώνοντας ότι «οι δύο πλευρές αρχίζουν και έχουν θετική προσέγγιση στο ζήτημα του Αιγαίου». Χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, υπογράμμισε ότι «το θέμα συνεχίζεται θετικά και εμείς είμαστε ικανοποιημένοι για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι συνομιλίες».

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ

Διαμαρτυρία των δικηγόρων

«Η κλήρωση των δικαστικών αντιπροσώπων έγινε μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή με την παρουσία του προέδρου του Αρείου Πάγου, του προέδρου του A΄ Τμήματος, καθώς και πολλών αρεοπαγιτών και εκπροσώπων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος απαντώντας στις αιτιάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Δικηγόρων για τον τρόπο διορισμού εφόρων και δικαστικών αντιπροσώπων στις βουλευτικές εκλογές. Οι δικηγόροι κάνουν λόγο για μη τήρηση της σειράς, καθώς και ότι «επελέγησαν δικαστικοί αντιπρόσωποι σχεδόν το σύνολο των δικαστικών υπαλλήλων, και όχι μόνον…», αφήνοντας σαφείς αιχμές ότι διορίζονται ακόμη και υπάλληλοι άλλων υπουργείων, στις θέσεις δικηγόρων. Μετά την ολοκλήρωση των διορισμών, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «αποδεικνύεται ότι δεν διορίστηκαν περίπου 500 δικαστικοί υπάλληλοι, αν και το επιθυμούσαν». Επί συνόλου 20.200 εκλογικών τμημάτων διορίστηκαν 1.812 δικαστές ως έφοροι, με 3.212 αναπληρωτές και 21.600 υπαλλήλους, δικηγόρους κ.ά. Αναλυτικά, διορίστηκαν 16.032 (τακτικοί και αναπληρωματικοί) δικηγόροι (74%), 4.235 δικαστικοί υπάλληλοι (19,6%), 488 ασκούμενοι δικηγόροι (2,3%), 676 συμβολαιογράφοι (3,1%) και 169 υποθηκοφύλακες (0,8%).

ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΣΤΗΚΑΛΑΜΑΤΑ

Αντιπαράθεση Μάνου – Σαμαρά

Αντιπαράθεση μεταξύ του υποψήφιου βουλευτή Επικρατείας κ. Στ. Μάνου και του πρώην υπουργού κ. Αντ. Σαμαρά προκάλεσε ο θερμός εναγκαλισμός -τον οποίο απέφυγε να σχολιάσει χθες ο κ. K. Μητσοτάκης- που είχε ο δεύτερος με τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. K. Καραμανλή κατά την προχθεσινή συγκέντρωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Καλαμάτα. Σχολιάζοντας τον εναγκαλισμό, ο κ. Μάνος δήλωσε ότι «με τον ισχυρό συμβολισμό του είναι σαφές ότι ολοκληρώνεται η μετάλλαξη της Ν.Δ. σε ένα κόμμα που κυρίως χαρακτηρίζεται από συντηρητικό λαϊκισμό και δεξιό αυταρχισμό, ενώ επιβραβεύεται η ανευθυνότητα στην εξωτερική πολιτική σε βάρος καίριων εθνικών συμφερόντων». Κύκλοι του Αντώνη Σαμαρά, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Μάνου, ανέφεραν ότι «είναι ολοφάνερη η αγωνία του να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του ΠΑΣΟΚ. Εχει την κατανόησή μας για το νέο του ρόλο».

ΕΙΔΕ TA ΕΡΓΑ

Ο K. Σημίτης στον Πειραιά

Για «κοσμογονία» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης, ο οποίος περιόδευσε χθες σε έργα που εκτελούνται στον Πειραιά. O κ. Σημίτης επισκέφθηκε το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και ξεναγήθηκε στους χώρους του. Στη συνέχεια επιθεώρησε την πορεία των εργασιών των οδικών κόμβων και επισκέφθηκε τον υπό κατασκευή σταθμό του ΗΣΑΠ στο Νέο Φάληρο. Κατόπιν, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον ανακαινισμένο σταθμό του Ηλεκτρικού στον Πειραιά και κατέληξε στο Εκλογικό Κέντρο του ΠΑΣΟΚ A΄ Πειραιά στο Πασαλιμάνι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή