ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ατολμοι, χωρίς την αγωνία της είδησης οι ερωτώντες

Το ότι η δημοσιογραφική παρουσία στο χθεσινό ντιμπέιτ θα ήταν διαφορετική, φάνηκε από νωρίς, καθώς οι επιλεγέντες -με τον γνωστό τρόπο- τηλεοπτικοί αστέρες, έκαναν δηλώσεις… στους δημοσιογράφους! Πρωτοτυπία ή απώλεια της επαφής με την πραγματικότητα και έλλειψη επιγνώσεως της αποστολής του δημοσιογράφου; H συνέχεια ήταν το ίδιο περίεργη. Με εξαίρεση τον συντονιστή, που είχε έναν ιδιαίτερα άχαρο ρόλο, στον οποίο, όμως, αντεπεξήλθε με επιτυχία, οι δημοσιογράφοι που υπέβαλαν τις ερωτήσεις φάνηκαν άτολμοι, «σφιγμένοι» και χωρίς φαντασία. Δεν βγήκε «είδηση», δεν υπήρξε «στρίμωγμα», δεν υπεβλήθη ερώτημα που να «κολλήσει στον τοίχο» τον πολιτικό. Οι επιπτώσεις των συνθηκών «παρέας» που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ κάποιων δημοσιογράφων και κάποιων πολιτικών φάνηκαν χθες καθαρά. O εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, αν και προσφερόταν ως «στόχος», αφού τον βαρύνει η διακυβέρνηση της οκταετίας Σημίτη, έτυχε αρίστης μεταχειρίσεως. Μάλιστα, σε κάποια ερώτηση (μάλλον στην πρώτη) τον είδαμε να διαβάζει την απάντηση!

Ο K. Καραμανλής έτυχε καλύτερης μεταχειρίσεως απ’ ό,τι σε άλλες συνεντεύξεις. Ισως η προοπτική της νίκης του κόμματός του να έχει κάπως αλλάξει τα πράγματα. H Αλέκα Παπαρρήγα, η μοναδική γυναίκα σε ένα πάνελ που θύμιζε… ισλαμική χώρα, αντιμετώπισε ερωτήσεις ρηχές, χωρίς φαντασία και μάλιστα απο κάποιους που θήτευσαν στην Αριστερά. O Νίκος Κωνσταντόπουλος, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του οποίου η είσοδος στη Βουλή αποτελεί τον μεγάλο πονοκέφαλο για το κυβερνών κόμμα, δέχθηκε δύο φορές ερωτήσεις που τον καλούσαν να πει «ποιο από τα δυο μεγάλα κόμματα είναι καλύτερο», προφανώς -όπως είπε ηλικιωμένος τηλεθεατής- για να παρουσιάσει ως «λιγότερο κακό» το ΠΑΣΟΚ για λόγους ευνοήτους. O Δημ.Τσοβόλας είχε τις απόψεις του, τις είπε και δεν πολυέδωσε σημασία στη λεπτομέρεια.

Βεβαίως, σ’ ένα «debate-σούπα» σαν το χθεσινό, με τους δημοσιογράφους ασφυκτικά παγιδευμένους σ’ ένα παράξενο πλαίσιο, δεν μπορούσε κανείς να περιμένει περισσότερα. Ισως λίγη περισσότερη φαντασία, ίσως κάποιες πιο ανθρώπινης μορφής ερωτήσεις. Χθες, είδαμε γιατί η τηλεδημοσιογραφία του life style και της «παρέας» δεν είναι ελεύθερη. Ας δουν οι συνάδελφοι το ντιμπέιτ, ας κάνουν την αυτοκριτική τους και ας είναι διαφορετικοί στο επόμενο.