Χωρίς στίγμα ήταν ο λόγος Παπανδρέου

Χωρίς στίγμα ήταν ο λόγος Παπανδρέου

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το καινοφανές επιχείρημα ότι η εκλογή του από τη βάση του ΠΑΣΟΚ του επιτρέπει να μεταβάλλει πλήρως το μοντέλο διακυβέρνησης του κυβερνώντος κόμματος την τελευταία εικοσαετία και να επιλύσει προβλήματα που χρονίζουν εμφανίσθηκε ο κ. Γ. Παπανδρέου στο χθεσινό «ντιμπέιτ». Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέβαλε προσπάθειες να ισορροπήσει ανάμεσα στο «νέο» που επαγγέλλεται στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής και των προβλημάτων της καθημερινότητας και στα πεπραγμένα της διακυβέρνησης του κ. K. Σημίτη.

Αμηχανία

Ομως, για μια ακόμη φορά απέτυχε να δώσει σαφές «στίγμα» της πολιτικής που θα ακολουθήσει σε κρίσιμους τομείς, όπως η οικονομία, ενώ εμφανίσθηκε πλήρως αμήχανος όταν του τέθηκε το ερώτημα πώς μπορεί να αντεπεξέλθει ένας συνταξιούχος με 550 ευρώ τον μήνα. Τέλος, ο κ. Παπανδρέου επιχείρησε να αξιοποιήσει ως πλεονέκτημα τη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και να αιτιολογήσει επιλογές του που προκάλεσαν αντιδράσεις, όπως η συνεργασία με τον κ. Στ. Μάνο και τον κ. Ανδρ. Ανδριανόπουλο.

Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στα θέματα της κοινωνικής πολιτικής, κατέστησε σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πλήρως αντίθετο με τα πεπραγμένα της κυβερνητικής θητείας της Ν.Δ. την περίοδο 1990-1993, αλλά σημείωσε, αναφορικά με τους κ. Μάνο και Ανδριανόπουλο, ότι «έχουν ευασθησίες, διαφωνούμε μαζί τους σε πολλά, αλλά θέλουμε τον διάλογο». O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τέλος, αναπτύσσοντας τις θέσεις του για την Υγεία αναγνώρισε ότι «υπάρχουν προβλήματα» και επανέλαβε τη δέσμευση για πρόσληψη 10 χιλιάδων νοσηλευτών.

Το Κυπριακό

Στην ενότητα για την εξωτερική πολιτική, ο κ. Γ. Παπανδρέου επέμεινε ιδιαίτερα ότι με την επίλυση του Κυπριακού και την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα δημιουργηθεί ένα σημαντικό μέρισμα ειρήνης το οποίο θα διατεθεί για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τέλος, επισήμανε πως επί της υπουργίας του η Αθήνα άσκησε ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, σπεύδοντας να προσθέσει πως «ο λαός θέλει η χώρα να έχει καλές σχέσεις με όλους», περιλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

Στο «κεφάλαιο» για την οικονομία και στο ερώτημα «πως μπορεί να ζήσει ένας συνταξιούχος με 550 ευρώ», ο κ. Παπανδρέου απέφυγε -παρότι ρωτήθηκε δύο φορές- να απαντήσει. Ομως, αναγνώρισε τον «πόνο» των συνταξιούχων και δεσμεύθηκε πως εάν εκλεγεί μια απο τις πρώτες του προτεραιότητες θα είναι σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπουργούς η ενίσχυση με άμεσο και έμμεσο τρόπο των χαμηλοσυνταξιούχων. Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε πως οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και τα έργα υποδομής δημιουργούν προοπτικές εισόδου της χώρας στη «νέα οικονομία», που θα έχει θετικό αντίκτυπο για το εισόδημα του συνόλου των εργαζομένων.

Η διαφθορά

Στην ενότητα για τη δημόσια διοίκηση και τη διακυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε την ύπαρξη του φαινομένου της διαφθοράς, αλλά τόνισε πως εφ’ εξής θα υπάρχει «μηδενική ανοχή». O κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε επίσης για «χτύπημα των κατεστημένων». Πρόσθεσε, τέλος, στο ίδιο πλαίσιο, ότι μετά την εκλογή του από 1 εκατομμύριο πολίτες, «δεν είναι δέσμιος μηχανισμών και ισορροπιών» και έθεσε παράλληλα το ερώτημα «πόσο έχει αλλάξει το σκηνικό στα άλλα κόμματα».

Στην τελευταία θεματική ενότητα, που αφορούσε την Παιδεία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην αλλαγή του εξεταστικού συστήματος, ώστε να μειωθεί το κόστος των φροντιστηρίων, αλλά και να αυξηθεί ο ελεύθερος χρόνος των μαθητών. Τέλος, στις γενικές πολιτικές ερωτήσεις δεσμεύθηκε για μια κυβέρνηση ολιγομελή και ευέλικτη. Παράλληλα, επικαλούμενος για μια ακόμη φορά το γεγονός ότι δεν έχει εσωκομματικές δεσμεύσεις, τόνισε πως τις επιλογές του θα χαρακτηρίζει η συνεχής αξιολόγηση και η έλλειψη χρησιμοποίησης στενά κομματικών κριτηρίων. Ολοκληρώνοντας, έθεσε ως προτεραιότητες την τόνωση της απασχόλησης και την ενίσχυση των ασθενέστερων τάξεων και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν πρόσφερε τα τελευταία χρόνια «τίποτα από νέες ιδέες» και κάλεσε τους πολίτες να τον εμπιστευθούν γιατί η επόμενη κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει κρίσιμα θέματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή