Κυβέρνηση με ανθρώπους της γενιάς μου (II)

Κυβέρνηση με ανθρώπους της γενιάς μου (II)

5' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ανέτρεψε το πολιτικό σκηνικό ο κ. Παπανδρέου

Με την επισήμανση ότι ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε να συσπειρώσει τους δυσαρεστημένους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ αλλά δεν κατάφερε τελικά να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εκτιμά ότι ο κ. Παπανδρέου «θα χρειασθεί πολύ καιρό στην αντιπολίτευση ώστε να κάνει κριτική για τα λάθη και τις παραλείψεις της κυβερνητικής του θητείας».

– Λίγες ημέρες πριν από την εκλογική μάχη, πόσο νομίζετε κύριε πρόεδρε ότι επηρέασε τις πολιτικές εξελίξεις και τη δυναμική του ΠΑΣΟΚ η αλλαγή ηγεσίας του;

– Τα πράγματα είναι απλά. Ο κύριος Σημίτης όταν εξάντλησε όλες τις επικοινωνιακές του εφεδρείες, αναγκάστηκε να αποσυρθεί, ώστε το ΠΑΣΟΚ να δώσει με καλύτερους όρους την εκλογική μάχη. Επελέγη ο κ. Παπανδρέου ως διάδοχός του, ο οποίος προβαλλόταν εδώ και χρόνια ως ο αναμφισβήτητος διάδοχός του στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ο νέος αρχηγός του Κινήματος ανέλαβε να συσπειρώσει τους δυσαρεστημένους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ. Τουλάχιστον αυτούς, οι οποίοι ένιωθαν απογοητευμένοι από τον κ. Σημίτη.

Το ΠΑΣΟΚ άλλαξε ηγεσία, αλλά δεν κατάφερε να αλλάξει, να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό. Κι αυτό γιατί είναι ξεκάθαρο σε κάθε πολίτη ότι το ΠΑΣΟΚ ό,τι είχε να δώσει το έδωσε. Θα χρειαστεί πολύ καιρό στην αντιπολίτευση, ώστε να κάνει κριτική για τα λάθη και τις παραλείψεις της κυβερνητικής του θητείας, να αναθεωρήσει πολιτικές, να στοιχειοθετήσει προτάσεις, να παρουσιαστεί ενώπιον του ελληνικού λαού με ένα πραγματικά νέο πρόσωπο.

– Στο πρόγραμμά σας περιλαμβάνεται και η δημιουργία μιας μικρής στον αριθμό και ευέλικτης κυβέρνησης. Θα ακολουθήσετε κατά γράμμα το πρόγραμμά σας σε αυτό το σημείο; H κυβέρνησή σας θα απαρτίζεται από νέα και άφθαρτα πρόσωπα;

– Στις 7 Μαρτίου κλείνει οριστικά ένας κύκλος -ο κύκλος της μεταπολίτευσης- και ξεκινά ένας νέος ιστορικός κύκλος για την πατρίδα μας. Το 2004 είναι ταυτόχρονα τέλος εποχής και αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα. Πιστεύω ότι η Ελλάδα και οι Ελληνες πρέπει και μπορούν να ξαναβρούν την αισιοδοξία τους. Χρειάζεται όμως άλλη νοοτροπία, νέα πολιτική και νέα διακυβέρνηση. Χρειάζονται καινούργιες αντιλήψεις, νέες προσεγγίσεις, άλλες νοοτροπίες. Χρειάζονται νέα πρόσωπα, με φρέσκιες ιδέες για να τις προωθήσουν. Χρειάζονται άνθρωποι με δύναμη και όρεξη να παλέψουν, να συγκρουστούν με τις λογικές της ανοχής, του συμβιβασμού, της μετριότητας.

Η επόμενη κυβέρνηση, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο βασικό της κορμό θα αποτελείται από ανθρώπους της γενιάς μου. Πιστεύω ότι είναι καιρός να κάνουμε ένα μεγάλο, ποιοτικό άλμα προς τα εμπρός. Είμαι πεπεισμένος ότι τώρα είναι η ώρα να πάρουν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν βιώματα από εποχές δύσκολες, εποχές διχασμών, βίαιων αντιπαραθέσεων.

Στόχος μας ένα κράτος έντιμο και φιλικό στον πολίτη

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη η νέα διακυβέρνηση να υπαγορεύσει μία νέα πολιτική ηθική με κύριο στόχο τη διαμόρφωση νέων σχέσεων κράτους – πολίτη, ο κ. Καραμανλής αναφερόμενος στα φαινόμενα διαφθοράς τονίζει πως θα σταματήσουν αμέσως τα φαινόμενα παρεμβάσεων και κακοδιοίκησης του κράτους, ενώ με όλα τα μέσα θα παταχθεί η διαφθορά.

– Κύριε πρόεδρε, και το κόμμα του οποίου ηγείσθε και το ΠΑΣΟΚ ευαγγελίζονται την καταπολέμηση της διαφθοράς. Σε επίπεδο αντιμετώπισης των λεγόμενων διαπλεκομένων συμφερόντων, έχετε ήδη εξαγγείλει μέτρα με τη δημιουργία ανεξάρτητων αρχών ελέγχου. Στο επίπεδο όμως της καθημερινότητας, ποια μέτρα θα ληφθούν για να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες στις συναλλαγές τους με διεφθαρμένους υπαλλήλους του Δημοσίου;

– Η νέα εποχή επιβάλλει στην πολιτική να σκέφτεται, να προγραμματίζει, να δουλεύει για το αύριο. Η νέα εποχή υπαγορεύει μια νέα σχέση πολίτη και πολιτικής, πολίτη και κράτους. Επιτάσσει μια Νέα Διακυβέρνηση. Η διακυβέρνηση στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να είναι ούτε μικροπολιτική σκοπιμότητα, ούτε προσωπική ματαιοδοξία. Δεν μπορεί να ταυτίζεται με μειοψηφίες επιτηδείων, που συντηρούν μειωμένες προσδοκίες, καταβάλλουν ελάσσονες προσπάθειες και στοχεύουν στη διαιώνιση της εξουσίας για την ικανοποίηση ιδιοτελών επιδιώξεων. Δεν είναι συμβατή με καθεστωτικές νοοτροπίες, δεν ανέχεται φαινόμενα αυθαιρεσίας, αλαζονείας και μιζέριας. Με ακούτε να μιλάω πολλές φορές για το έγκλημα του Χρηματιστηρίου. Το έγκλημα αυτό δεν θα μπορούσε να έχει συντελεστεί αν δεν συνέπραττε το κράτος, αν το κράτος ανταποκρινόταν στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις του. Εμείς οραματιζόμαστε για τη νέα εποχή ένα κράτος με πρόσωπο και μέτρο. Ενα κράτος που σέβεται τους πόρους που διαχειρίζεται και τους νόμους που ψηφίζει. Που εγγυάται τη νομιμότητα. Ενα κράτος κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης, δίπλα στον πολίτη, όπου και αν ζει. Αμεσος στόχος μας είναι η απόλυτη διασφάλιση της διαφάνειας και της εντιμότητας.

ησης θέτουμε σε εφαρμογή ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης κατά της διαφθοράς. Καταργούμε τους νόμους της διαπλοκής. Τις διατάξεις που μετέτρεψαν το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία από κακούργημα σε πλημμέλημα. Το θεσμικό πλαίσιο που παραβιάζει κάθε έννοια υγιούς ανταγωνισμού και δημιουργεί ολιγοπώλια στον τομέα των δημοσίων έργων. Καταργούμε τον λεγόμενο «μαθηματικό τύπο». Τις αδιαφανείς ρυθμίσεις που επιτρέπουν παρεκκλίσεις από τη νομοθεσία περί προμηθειών, που άνοιξαν το δρόμο σε ύποπτες, φωτογραφικές αναθέσεις. Τις διατάξεις που εισάγουν ευρύτατες αποκλίσεις από τη νομοθεσία για τις κρατικές προμήθειες. Θωρακίζουμε θεσμικά το κράτος απέναντι στη διαφθορά και τη διαπλοκή. Στόχος μας είναι ο έλεγχος και η διαφάνεια παντού. Ενδυναμώνουμε τις υπάρχουσες και συγκροτούμε νέες ανεξάρτητες διοικητικές αρχές. Αναβαθμίζουμε τη λειτουργία του ελεγκτικού συνεδρίου. Βάζουμε τέλος στο καθεστώς της ατιμωρησίας. Για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα, την πάταξη της γραφειοκρατίας και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, γενικεύουμε τον θεσμό των Υπηρεσιών μιας Στάσης. Αρχή μας είναι τρία έγγραφα και τέλος. Κάθε έγγραφο το πολύ τρεις υπογραφές. Εφαρμόζουμε σύστημα δεσμευτικής προθεσμίας για την ανταπόκριση των δημόσιων υπηρεσιών στα αιτήματα του πολίτη. Σε περίπτωση καθυστερήσεων, ο πολίτης θα αποζημιώνεται. Κάποια στιγμή το κράτος θα πρέπει να μάθει να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του, να σέβεται τον πολίτη. Οι πολίτες δεν έχουν μόνο υποχρεώσεις. Εχουν και δικαιώματα.

Εντολή για νέα διακυβέρνηση

– Ηδη, κύριε πρόεδρε, βουλευτές του κόμματός σας, αλλά και στελέχη καταγγέλλουν ότι κυρίως στην επαρχία δημιουργείται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ ένα κλίμα ανησυχίας και κινδυνολογίας απέναντι στο ενδεχόμενο νίκης της Νέας Δημοκρατίας. Διοχετεύονται πληροφορίες περί διώξεων υπαλλήλων και υπήρξαν μάλιστα και δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων που ανέφεραν με βάση πληροφορίες τους ότι η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση θα προχωρήσει ακόμη και στην κατάργηση των συντάξεων που δίδονται στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Το κλίμα αυτό πώς το αντιμετωπίζετε;

– Ολες αυτές οι φήμες, οι συκοφαντίες, τα κηρύγματα διχασμού και το κλίμα φόβου που εντέχνως καλλιεργεί το απερχόμενο σύστημα δεν είναι τίποτα άλλο από επιβεβαίωση του πανικού του, μπροστά στην απώλεια της εξουσίας που τόσο αγάπησε. Φοβούνται ότι χωρίς την εξουσία, δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Εμείς απευθυνόμαστε σε πολίτες που ξέρουν τι θέλουν, ξέρουν τι είναι αυτό που διεκδικούν και πώς θα το κερδίσουν. Στις 7 Μαρτίου, οι πολίτες επιλέγουν, αποφασίζουν, δίνουν εντολή για νέα διακυβέρνηση. Αξιώνουν μια κυβέρνηση που θα στέκεται κοντά σε κάθε πολίτη, και ακόμη πιο κοντά σε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Στις 8 του Μάρτη συγκροτούμε μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Που εκφράζει και υπηρετεί όλους τους πολίτες, χωρίς να ρωτά τι ψήφισε ο καθένας. Ερχόμαστε να ενώσουμε τους Ελληνες. Στις 8 του Μάρτη δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, όλοι οι Ελληνες θα έχουν ίσες δυνατότητες και ίσες ευκαιρίες. Ολες και όλοι μαζί βγαίνουμε μπροστά για να κερδίσουμε τη νέα εποχή. Ολες και όλοι πάμε μαζί για ένα νέο ξεκίνημα. Μαζί για την Ελλάδα που θέλουμε. Μαζί για να αλλάξουμε τη ζωή μας, να αλλάξουμε τη ζωή των πολλών ανθρώπων γύρω μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή