Περιμένουν καλύτερες ημέρες μετά την κάλπη

Περιμένουν καλύτερες ημέρες μετά την κάλπη

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μετεκλογικό τοπίο μπορεί να διαμορφώσει ένα θετικό ισοζύγιο στη Σοφοκλέους. Το πόσο ελκυστικό θα είναι, θα εξαρτηθεί από τα αντανακλαστικά της νέας κυβέρνησης και από τη δυνατότητά της να επαναπροσδιορίσει με νέους όρους, τη λειτουργία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Τα τελευταία χρόνια το X.A. πέρασε από σαράντα κύματα, με αποκορύφωμα το μεγάλο χρηματιστηριακό άγος του 1999, το οποίο εξέθρεψαν, σε μεγάλο βαθμό, οι άμεσες και πολλές φορές προκλητικές κυβερνητικές παρεμβάσεις και οι πολιτικές σκοπιμότητες!

Η έλλειψη διαφάνειας, η απουσία ενός σύγχρονου και λειτουργικού θεσμικού πλαισίου και κυρίως οι δυσλειτουργίες και η αναποτελεσματικότητα των εποπτικών μηχανισμών, διαμόρφωσαν ελλειμματικές προϋποθέσεις που οδήγησαν σταδιακά στη συρρίκνωση του ελληνικού χρηματιστηρίου. Οι μικροεπενδυτές οδηγήθηκαν στο περιθώριο, η ρευστότητα συρρικνώθηκε και οι υγιείς μεγάλες επιχειρήσεις εγκαταλείπουν, η μία μετά την άλλη τη Σοφοκλέους.

Η σύγκριση με τις άλλες αγορές είναι άνιση για το X.A., το οποίο είναι στις τελευταίες θέσεις από πλευράς ρευστότητας και προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι εκλογές της 7ης Μαρτίου έχουν το χαρακτήρα μεγάλης ευκαιρίας για το Χρηματιστήριο. Το γεγονός ότι, ούτως ή άλλως, θα προκύψει πολιτική αλλαγή, δημιουργεί προσδοκίες για την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα αντιμετωπίσουν τα μείζονα προβλήματα που ευθύνονται για το τέλμα του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Η διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα, η ανεξάρτητη και αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών, η προστασία του επενδυτή και η θωράκιση της αγοράς από τις έκνομες συμπεριφορές είναι τα κυρίως ζητούμενα.

Οι ευρείες αλλαγές που θα υπάρξουν εκ των πραγμάτων μετά τις εκλογές, στα θεσμικά όργανα και στους φορείς της ελληνικής αγοράς, θα αποτελέσουν, εν πολλοίς, το δείγμα γραφής της νέας κυβέρνησης για την πολιτική που θα ακολουθήσει.

Το ζητούμενο σε ό,τι αφορά το Χρηματιστήριο είναι αφ’ ενός η προσέλκυση κεφαλαίων και αφ’ ετέρου μεγάλων και δυναμικών επιχειρήσεων.

Αναγκαία προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη του κοινού στον χρηματιστηριακό θεσμό, πράγμα που δεν είναι καθόλου εύκολο. H αξιοπιστία που χρειάζεται για να πάει μπροστά το X.A. είναι πολύ δύσκολο να ανακτηθεί αν δεν υπάρξουν τομές σε όλα τα επίπεδα και δεν δημιουργηθούν προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν τη διαφάνεια και τη νομιμότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή