Δημοσιονομικά – Κρυφά χρέη, διπλά βιβλία, άδεια ταμεία

Δημοσιονομικά – Κρυφά χρέη, διπλά βιβλία, άδεια ταμεία

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα διπλά βιβλία σε όλους τους λογαριασμούς του κράτους ήταν το απόλυτο δόγμα της οικονομικής διαχείρισης των τελευταίων ετών. Ως βιτρίνα προβαλλόταν η ισχυρή οικονομία, για την οποία επαίρονται ακόμα στο ΠΑΣΟΚ, αγνοώντας ηθελημένα ότι οι Ελληνες έφθασαν να αποτελούν σήμερα τους πλέον απαισιόδοξους, μεταξύ των Ευρωπαίων, για το μέλλον τους.

Η κατ’ ευφημισμόν ισχυρή οικονομία σώρευε ταχύτατα χρέη και ελλείμματα, μετέφερε τις πληρωμές από τις μεγάλες αγορές όπλων στα επόμενα χρόνια και προεξοφλούσε ανερυθρίαστα το μέλλον των επόμενων γενεών, στο όνομα της παραμονής στην εξουσία. Κύριο επιχείρημα για την υποστήριξη της ισχυρής οικονομίας η μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ, που πιστοποιούσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος, στηριζόμενη σε ένα άθροισμα στατιστικών στοιχείων αμφιβόλου ποιότητας και αξιοπιστίας.

Τα διπλά βιβλία που καθιέρωσε το ΠΑΣΟΚ από το 1996 και μετά, ήταν δύσκολο να αμφιβητηθούν τα προηγούμενα χρόνια, καθώς η κυβέρνηση με διάφορους τρόπους είχε επιβάλει παντού ή σχεδόν παντού την ησυχία του νεκροταφείου. Οι ελάχιστοι αντιδρώντες στην ομοιομορφία, είχαν να αντιμετωπίσουν «νεοεθνικόφρονες» σαν τον κ. Χριστοδουλάκη αλλά και άλλους, που περιβαλλόμενοι από «κρατικοδίαιτους φίλους», απομόνωναν κάθε διαφορετική και μη χειροκροτούσα άποψη.

Σειρά στοιχείων

Αυτό το γκρίζο σκηνικό κληροδοτεί στην επόμενη κυβέρνηση μια τραγική κατάσταση, που ιδίως στα θέματα των δημοσίων οικονομικών έχει λάβει διαστάσεις τεράστιες. Μια σειρά στοιχεία που παρατίθενται στη συνέχεια πιστοποιούν τη βάση του προαναφερόμενου ισχυρισμού, καταδεικνύοντας ταυτόχρονα τις ευθύνες εκείνων, που τόσα χρόνια αντικαθιστούσαν τα ψέματα με άλλα ψέματα μεγαλύτερα.

– Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος, το ταμειακό έλλειμα της χώρας διαμορφώθηκε στο τέλος του 2003 στα 10,5 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένο κατά 48,3% σε σχέση με το 2002. Να σημειωθεί ότι από τον Οκτώβριο του 2003, έχει σταματήσει κάθε δημοσιοποίηση στοιχείων για την πορεία του προϋπολογισμού. O λόγος είναι προφανής.

– Από επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι οι εγγυήσεις που παρείχε το Δημόσιο το 2003 ξεπέρασαν τα 2,5 δισ. ευρώ, όταν ο αρχικός στόχος του προϋπολογισμού ήταν να διατηρηθούν στα 1,18 δισ. ευρώ.

– O δανεισμός του Δημοσίου από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα αγγίζει το ύψος των 16 δισ. ευρώ, ποσό αστρονομικό για ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση (βιώνοντας την απόλυτη ταμειακή ένδεια) καλύπτει με δάνεια μεγάλο τμήμα των μισθών και των συντάξεων, ενώ δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει για τον ίδιο σκοπό, ακόμα και έσοδα από την πώληση δημόσιας περιουσίας.

– Από στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στη Βουλή προσφατα με πρωτοβουλία του Συνασπισμού, 99 ειδικοί λογαριασμοί που δεν καταγράφονταν πουθενά διακινούν ετησίως περισσότερα από 5,5 δισ. ευρώ. Κατά τον πρόεδρο του ΣΥκ. N. Κωνσταντόπουλο, οι ειδικοί λογαριασμοί διπλασιάστηκαν στην 8ετία του κ. Σημίτη.

– Με βάση έκθεση που δημοσιοποίησε πρόσφατα ο OHE, η Ελλάδα βρέθηκε το 2002 στην προτελευταία θέση μεταξύ των 25 χωρών της E.E., όσον αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Τα στοιχεία αφορούν 150 χώρες και έδειξαν ότι η Ελλάδα προσείλκυσε το 2002 μόνο 50 εκατ. δολάρια, όταν στη Λιβύη πήγαν 96 εκατ. δολάρια.

– Για το 2004 η κυβέρνηση έγραψε πρόβλεψη για έλλειμμα στον προϋπολογισμό της τάξης του 1,2% του ΑΕΠ, ενώ κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τούτο θα ξεπεράσει το 2,4% και θα πλησιάσει το όριο επιφυλακής του 3%. Οταν το 2000, στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2001, ο κ. Παπαντωνίου υποσχόταν πλεονάσματα της τάξης του 0,5%, ήξερε ότι δεν έλεγε αλήθεια. Το ίδιο ήξεραν και ο κ. Σημίτης αλλά και ο τότε υφυπουργός Οικονομικών κ. N. Χριστοδουλάκης. Γνώριζαν ότι αντί για πλεονάσματα υπήρχαν τεράστιες μαύρες τρύπες, ακόμα και όταν διά του βήματος της Βουλής, οι ίδιοι διαφήμιζαν τον προϋπολογισμό του 2001, ως τον πρώτο πλεονασματικό της τελευταίας 30ετίας…

– Ολοι γνωρίζουν σήμερα ότι κάτω από το χαλί υπάρχουν τεράστια κρυφά ελλείμματα και χρέη, που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αγνοούσε και απέκρυπτε. Το πραγματικό ύψος του δημοσίου χρέους, λένε κάποιοι που γνωρίζουν, ενδέχεται να αγγίξει και το 130% του ΑΕΠ, όταν κατά τον κ. Χριστοδουλάκη το χρέος περιορίζεται στο 100%.

– Τα θαύματα αμφισβήτησε βίαια η Eurostat, θέτοντας τέλος στο δημοσιονομικό μεγαλοϊδεατισμό της Ελλάδας, που έκανε τον κ. Χριστοδουλάκη να ασκεί (ως πρόεδρος του ΕΚΟΦΙΝ) κριτική για τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό, στη Γαλλία, στη Γερμανία, αλλά ακόμα στις ΗΠΑ…

Να θυμηθούμε ότι μετά τις παρεμβάσεις της ευρωστατιστικής, το πλεόνασμα του προϋπολογισμού του 2001 από 0,1% επί του ΑΕΠ μετατράπηκε σε έλλειμμα της τάξης του 1,2%. Το πλεόνασμα του 2002 από 0,4% έγινε έλλειμμμα 1,1% του ΑΕΠ. Κάτι ανάλογο συνέβη και με το 2003, όπου η κυβέρνηση, ένα χρόνο νωρίτερα, έλεγε ότι θα έχει πλεόνασμα 0,5%. Στη συνέχεια αναγκάσθηκε να παραδεχθεί έλλειμμα 0,9%, που τελικά θα διαμορφωθεί στο 1,4% του ΑΕΠ. Ανάλογες αυξήσεις επέβαλε η Eurostat και στα μέγεθη του χρέους, αυξάνοντας εκείνο του 2000 από το 100% του ΑΕΠ στο 107% του ΑΕΠ και του 2002 από 98,7% στο 105,3%.

– Τεράστιο βάρος και χάος στα δημόσια οικονομικά επισώρευσαν οι εξοπλισμοί των τελευταίων ετών, για τους οποίους διατέθηκαν περισσότερα από 17 τρισ. δραχμές. Τα περισσότερα εξ αυτών βαρύνουν τις ερχόμενες γενιές, καθώς το ΠΑΣΟΚ έκανε την παραγγελία, έδινε τις μίζες, αλλά έστειλε τη συναλλαγματική για να πληρωθεί στους επόμενους.

– Αγνωστο είναι τέλος και το κόστος της Ολυμπιάδας, που κατά την κυβέρνηση ανέρχεται στα 4,6 δισ. ευρώ. Είναι βέβαιο ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερο καθώς περί τούτου μαρτυρούν και πληροφορίες από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη που κάνουν λόγο για υπερβάσεις που θα ξεπεράσουν το 30%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή