Μετεκλογική θύελλα στην οικονομία

Μετεκλογική θύελλα στην οικονομία

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H οικονομία, παρότι κεντρικό θέμα της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας και βάση της δυσαρέσκειας των εκλογέων, ελάχιστα ανεδείχθη κατά την παρούσα προεκλογική περίοδο. Τα δυσάρεστα δεν προεβλήθησαν, η κυβέρνηση είχε κάθε λόγο να αποκρύψει την πραγματική θέση της οικονομίας και η αντιπολίτευση, μη θέλοντας να γίνει δυσάρεστη, δεν έδωσε τη δέουσα προσοχή. Ομως η οικονομική κατάσταση που θα έχει να διαχειρισθεί η κυβέρνηση της 8ης Μαρτίου θα είναι σύνθετη, πολύ διαφορετική από αυτήν που ο κ. Σημίτης περιγράφει ως «ισχυρή οικονομία». Ολες οι ενδείξεις και τα υπάρχοντα στοιχεία παραπέμπουν σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που θα απαιτήσει πυγμή, αποφασιστικότητα και λεπτούς χειρισμούς, ώστε να μη διαταραχθεί το γενικότερο κλίμα και να μην καταρρεύσουν οι προσδοκίες.

Ηδη ο δημοσιονομικός τομέας μεταδίδει κρίση σοβαρή. Τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος καταδεικνύουν διεύρυνση του ταμιακού ελλείμματος κατά 50%, κάτι που εξηγείται από την αδυναμία του υπουργείου Οικονομικών να κλείσει τα βιβλία του 2003. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχουν ακόμη καταφέρει να συμφωνήσουν τους λογαριασμούς του περασμένου χρόνου ούτε να καταλήξουν στο επίπεδο του χρέους. Τα στοιχεία δεν έχουν πάει ακόμη στη Eurostat, καθώς δεν συμφωνούν με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί με το πρόγραμμα σταθερότητας. Κατά πάσα βεβαιότητα, η κυβέρνηση κάνει καθυστέρηση μέχρι τις εκλογές, ώστε να μην αποκαλυφθεί το δάσος της δημοσιονομικής διαχείρισης και να αποφευχθούν δυσμενείς εντυπώσεις.

Στα ύψη τα δημόσια ελλείμματα

Πλήθος παραγόντων, από τα προεκλογικά μέτρα μέχρι τις υπερδαπάνες των έργων, φαίνεται πως έχουν εκτινάξει τα δημόσια ελλείμματα στα ύψη και προφανέστατα αυξάνουν το χρέος. Οσοι χειρισμοί και αν γίνουν στο πεδίο της δημιουργικής λογιστικής, δεν μπορούν να αποκρυβούν οι δυσμενείς εξελίξεις, οι οποίες θα εμφανισθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα είτε ως διεύρυνση του ελλείμματος είτε ως μεγέθυνση του χρέους.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση της 8ης Μαρτίου θα αντιμετωπίσει οξύ χρηματοδοτικό πρόβλημα, τόσο για την ολοκλήρωση των ολυμπιακών έργων, όσο και για την κάλυψη τρεχουσών δαπανών. Από την πρώτη στιγμή θα χρειασθεί να ξαναμετρήσει τα πράγματα, να δει τι έχει και δεν έχει και ποιες υποχρεώσεις οφείλει να καλύψει. Να κάνει δηλαδή μια καινούργια αρχή και βεβαίως να διαμορφώσει μια νέα σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση στη βάση της ειλικρίνειας βεβαίως, αλλά χωρίς να απολέσει βαθμούς ελευθερίας. Θα ήταν ολέθριο λάθος η νέα κυβέρνηση να υποταχθεί στο σύνδρομο Μπαρόζο, να αλυσοδεθεί από τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών και να οδηγηθεί σε δογματικές πολιτικές, που θα βύθιζαν την οικονομία στην ύφεση.

Συνδυασμένες πολιτικές

Η νέα περίοδος απαιτεί αναγνώριση μεν των προβλημάτων, αλλά λεπτούς χειρισμούς στην Ευρώπη, ώστε να μη δεσμευθεί η έτσι κι αλλιώς ασθενής και προβληματική στον χρόνο ανάπτυξη. H νέα κυβέρνηση οφείλει να επιδιώξει πολλούς στόχους μαζί και βεβαίως εφαρμογή συνδυασμένων πολιτικών, οι οποίες θα οδηγούν βαθμιαία στο νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών, σε εξοικονόμηση πόρων που θα εξασφαλίζουν τη σταθερότητα, αλλά ταυτοχρόνως θα στηρίζουν το άνοιγμα των αγορών, θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα, θα βελτιώνουν μέσω αυτών το επενδυτικό κλίμα και θα διατηρούν την οικονομία ζεστή, έτοιμη να εκμεταλλευθεί τις διαφαινόμενες προοπτικές ανάκαμψης στην Ευρώπη και στον κόσμο. Εχει σημασία μεγάλη πώς η επόμενη κυβέρνηση θα διαχειρισθεί την επερχόμενη δημοσιονομική κρίση, πώς θα μπορέσει να συνδυάσει τη μάχη κατά της διαφθοράς με την εξοικονόμηση πόρων και πώς θα βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα με την εμπέδωση κανόνων ανταγωνισμού και ισοπολιτείας μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων, ελληνικών και ξένων.

Είναι τούτες προκλήσεις μεγάλες, μια μεγάλη άσκηση ισορροπίας ανάμεσα σε αντιτιθέμενους στόχους και συμφέροντα, που θα απαιτήσει από τον νέο πρωθυπουργό πυγμή και ευελιξία μαζί. Πρόκειται ίσως για την κρισιμότερη μάχη της επόμενης περιόδου, από την έκβαση της οποίας πολλά θα κριθούν στο μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή