Από Δευτέρα… σκληρή δουλειά, αλλιώς γκρίνια

Από Δευτέρα… σκληρή δουλειά, αλλιώς γκρίνια

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια… μακρά σύσκεψη του K. Καραμανλή, με τους στενούς του συνεργάτες στη Ρηγίλλης, θα «υποδεχθεί» η Νέα Δημοκρατία την «επόμενη ημέρα» των εκλογών. Στην αυριανή δύσκολη ημέρα, και εφόσον το κόμμα του, σύμφωνα και με όλες τις ενδείξεις, κερδίσει την εκλογική αναμέτρηση, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ως πρωθυπουργός πλέον θα έχει να αντιμετωπίσει το… σχηματισμό κυβέρνησης (την οποία θα ανακοινώσει στις 9 Μαρτίου, μεθαύριο, ημέρα Τρίτη… των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων), καθώς και τα πρώτα μέτρα, που θα ληφθούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ώστε ο κρατικός μηχανισμός να εργασθεί χωρίς καμιά δυσκολία και η πολιτική αλλαγή να μην επηρεάσει τις καθημερινές υποθέσεις και συναλλαγές των πολιτών.

Ο κ. Καραμανλής επιθυμεί «γρήγορα… πολύ γρήγορα», όπως τονίζουν οι συνεργάτες του, να μπει η κυβέρνηση σε ρυθμούς δουλειάς, ώστε να αρχίσει να αποδίδει έργο. Και για να το πράξει αυτό, θα πρέπει να συνεισφέρουν όλοι οι Ελληνες. «H επόμενη ημέρα είναι ημέρα δουλειάς για όλους μας, ημέρα ευθύνης και σκληρής πολύ σκληρής δουλειάς», συνηθίζει να λέει στους συνεργάτες του, προετοιμάζοντάς τους για την επαύριο των εκλογών, την οποία χαρακτηρίζει «ημέρα αισιοδοξίας και ελπίδας για όλους τους Ελληνες».

Εγκράτεια και ήθος

Πλην του καταρτισμού της νέας κυβέρνησης, ο κ. Καραμανλής φαίνεται ότι προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στο κλίμα που θα διαμορφωθεί σε όλη την Ελλάδα και κυρίως τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Γνωρίζει πολύ καλά ότι τα συντεχνιακά συμφέροντα, που χρόνια τώρα έχουν δημιουργήσει κατεστημένες καταστάσεις, από τη μία, καθώς και οι συνεταιρισμοί οργανωμένων συμφερόντων από την άλλη, θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν αναταραχή. Μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Νέα Δημοκρατία έχει προετοιμαστεί να κρατήσει την ίδια σταθερή στάση εγκράτειας, ήθους και σεμνότητας, ώστε να αντιμετωπίσει τα όποια φαινόμενα δημιουργηθούν.

Σαφείς θα είναι και οι οδηγίες που θα δοθούν από την πρώτη εβδομάδα της Νέας Διακυβέρνησης προς όλες τις υπηρεσίες, όσον αφορά την ομαλή διαδοχή, η οποία όπως άλλωστε θα τονισθεί ιδιαιτέρως, στοχεύει στην εξυπηρέτηση των πολιτών και στη δημιουργία ενός πλαισίου, μέσα στο οποίο το κράτος θα σέβεται και θα εξασφαλίζει τις αναγκαίες υπηρεσίες στους πολίτες του. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, θα ξεκαθαρισθεί ότι δεν θα χωρούν κομματικές διαμάχες στον χώρο του Δημοσίου και θα υπερτονισθεί πως ο βασικός κανόνας της Νέας Διακυβέρνησης θα είναι «ίσες ευκαιρίες για όλους ό,τι κι αν ψηφίζουν».

Οσον αφορά τον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησής του, ο κ. Καραμανλής θα επιδιώξει να δημιουργήσει ένα ολιγομελές, ευέλικτο σχήμα, από στελέχη που γνωρίζονται καλά και μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους και «θα είναι της γενιάς του», όπως έχει δηλώσει. Κάτι που ερμηνεύεται ότι βάση για το σχηματισμό της κυβέρνησης, θα αποτελέσουν οι συντονιστές τομέων και οι τομεάρχες που λειτούργησαν επί τόσα χρόνια και έχουν συνεργασθεί μαζί του.

Η νέα κυβέρνηση είναι πιθανό να προβλέπει και θέσεις αντιπροέδρων ενώ στόχος του κ. Καραμανλή είναι η συγχώνευση υπουργείων. Βέβαιη, όπως έχει άλλωστε εξαγγείλει ο ίδιος, είναι η κατάργηση των υπουργείων Τύπου και Επικρατείας και η ίδρυση υπουργείου Τουρισμού.

Το σενάριο της ήττας

Αυτές θα είναι οι προοπτικές ενός καλού σεναρίου, με βάση όλα τα μέχρι σήμερα μηνύματα που δείχνουν την Νέα Δημοκρατία πιο κοντά στην επιτυχία. Το άλλο σενάριο, αυτό της αποτυχίας «πάνω στο νήμα», που θα φέρει την Νέα Δημοκρατία ηττημένη σε μία τέταρτη κατά σειρά εκλογική αναμέτρηση, αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε κρίση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πολλοί θεωρούν ότι ο κ. Καραμανλής θα οδηγήσει το κόμμα σε συνέδριο και θα αποχωρήσει από την ηγεσία. Σε ένα όμως κομματικό μηχανισμό, που η απόλυτη πλειοψηφία των στελεχών του θεωρούνται και είναι «Καραμανλικοί», η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να περάσει από σαράντα κύματα για να φθάσει στην αλλαγή ηγεσίας.

Πόσω μάλλον, όταν όλοι σχεδόν οι βουλευτές και τα κορυφαία στελέχη, θα ζητήσουν από τον κ. Καραμανλή να παραμείνει στην προεδρία του κόμματος. Κάτι που θα αποφασίσει ο ίδιος εάν θα το πράξει, μετά τους πρώτους κλυδωνισμούς και τις αντιδράσεις, που θα προκληθούν από μία ενδεχόμενη αποτυχία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή