Μικρός μέσος όρος ηλικίας και απ’ όλη την επικράτεια

Μικρός μέσος όρος ηλικίας και απ’ όλη την επικράτεια

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυβέρνηση που αντιπροσωπεύει χωροταξικά το σύνολο της Επικράτειας, με μέσο ηλικιακό όρο τα 53 χρόνια, σχημάτισε χθες ο κ. Κώστας Καραμανλής, δείχνοντας και με αυτόν τον τρόπο τις προθέσεις του για τη νέα διακυβέρνηση. Μοναδικοί εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί είναι ο κ. Π. Μολυβιάτης στο υπουργείο Εξωτερικών και ο πρώην πρύτανης κ. Θεμ. Ξανθόπουλος, ο οποίος ορκίζεται υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ. O κ. Μολυβιάτης, πάντως, ήταν βουλευτής Επικρατείας στην προηγούμενη Βουλή.

Παράλληλα, είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός εννοούσε στο ακέραιο όσα έλεγε προεκλογικά απευθυνόμενος στους βουλευτές του, ότι δηλαδή τα αξιώματα των συντονιστών και των τομεαρχών δεν μεταφράζονται αυτομάτως στις ανάλογες υπουργικές θέσεις.

Στη νέα κυβέρνηση βρίσκονται πολλοί εκ των ακραιφνών υποστηρικτών του Κώστα Καραμανλή σε προσωπικό επίπεδο, από το Συνέδριο του 1997 μέχρι και σήμερα, ενώ απουσιάζουν παντελώς οι εκπρόσωποι της παλιάς γενιάς των στελεχών του κόμματος.

Γεωγραφικά, η εκπροσώπηση της λεκανοπεδίου Αττικής καταλαμβάνει τη μερίδα του λέοντος, καθώς στην κυβέρνηση μετέχουν οι κ. Πρ. Παυλόπουλος, Γ. Αλογοσκούφης, Μαριέττα Γιαννάκου, N. Κακλαμάνης, Γ. Βουλγαράκης και ο Δ. Αβραμόπουλος, που εκλέγονται στην A΄ Αθηνών. Από τη B΄ Αθηνών οι κ. A. Ανδρεουλάκος, Π. Παναγιωτόπουλος, I. Παπαθανασίου, Γ. Γιακουμάτος, Φάνη Πάλλη- Πετραλιά και M. Λιάπης. Επίσης την Περιφέρεια (υπόλοιπο) Αττικής εκπροσωπεί ο κ. Π. Δούκας. Στην A΄ Πειραιώς εκλέγονται οι δύο υφυπουργοί κ. B. Μιχαλολιάκος και Γ. Καλός και στη B΄ περιφέρεια του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας ο κ. A. Νεράντζης.

Η Θεσσαλονίκη εκπροσωπείται στην κυβέρνηση από τρία πρόσωπα, τους κ. A. Ρεγκούζα, Γ. Ορφανό και Γ. Σαλαγκούδη, οι οποίοι αναλαμβάνουν όλοι υφυπουργοί. H Κρήτη πάλι έχει δύο μέλη στη νέα κυβέρνηση: Τον κ. Μαν. Κεφαλογιάννη (Ηράκλειο) και τον κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη (Χανιά). Δύο εκπροσώπους όμως έχει και η ακριτική Θράκη με τους υφυπουργούς κ. Ευρ. Στυλιανίδη και A. Κοντό.

Ισχυρή παρουσία και εκπροσώπηση έχει η Πελοπόννησος, με τον κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλο από την Αχαΐα, τον κ. Αν. Παπαληγούρα από την Κορινθία, τον κ. Π. Τατούλη από την Αρκαδία, τον κ. Π. Σκανδαλάκη από τη Λακωνία και τον κ. I. Λαμπρόπουλο από τη Μεσσηνία.

Τέσσερις είναι οι εκπρόσωποι της Θεσσαλίας. Από την Καρδίτσα στην κυβέρνηση μετέχουν οι κ. Δημ. Σιούφας και Σπ. Ταλιαδούρος, από τη Λάρισα ο κ. Γ. Σουφλιάς (παρότι εξελέγη ως βουλευτής Επικρατείας) και από τη Μαγνησία ο κ. Αθ. Νάκος. O κ. Ευ. Μπασιάκος εκπροσωπεί τη Βοιωτία, ο κ. A. Λιάσκος την Εύβοια, ο κ. A. Γιαννόπουλος τη Φθιώτιδα για «λογαριασμό» της Στερεάς Ελλάδας, ο κ. Σπ. Καλογιάννης τα Ιωάννινα και την Ηπειρο, ο κ. Χρ. Φώλιας τα Γρεβενά, ο κ. Νικ. Τσιαρτσιώνης την Κοζάνη και τέλος ο κ. A. Παυλίδης τα Δωδεκάνησα.

Τέλος, μόλις δύο είναι οι γυναίκες σε μία κυβέρνηση που αριθμεί -μαζί με τον κ. Καραμανλή- 48 μέλη: η κ. Μαριέττα Γιαννάκου, υπουργός Παιδείας και η κ. Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού. Ως αντιστάθμισμα, όμως, η Βουλή θα αποκτήσει για πρώτη φορά γυναίκα πρόεδρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή