Για πρώτη φορά γυναίκα πρόεδρος στη Βουλή

Για πρώτη φορά γυναίκα πρόεδρος στη Βουλή

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Βουλή θα αποκτήσει για πρώτη φορά γυναίκα πρόεδρο, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού κ. K. Καραμανλή να προτείνει την πρώην υπουργό κ. Αννα Ψαρούδα – Μπενάκη. Αντιθέτως, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη θέση της κ. Αννας Διαμαντοπούλου που αποχωρεί, θα την καταλάβει ένας άνδρας, ο επίσης πρώην υπουργός κ. Στ. Δήμας.

Οταν η δημοσιογραφική συντροφιά συνέπεσε στο τελευταίο δείπνο που παρέθεσε προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες λίγο πριν από το κλείσιμο των εργασιών της Βουλής ο κ. Απ. Κακλαμάνης στο ίδιο τραπέζι με την κ. Ψαρούδα – Μπενάκη, η ερώτηση ήλθε αυθόρμητα: «Πώς θα σας φαινόταν αν σας πρότεινε ο κ. Καραμανλής, κερδίζοντας τις εκλογές, να αναλάβετε πρόεδρος της Βουλής;». Δεν ήταν ερώτηση που προέκυπτε από το ρεπορτάζ. H κ. Μπενάκη αντέδρασε όπως φανταζόμασταν: έπεσε από τα σύννεφα! Αισθάνθηκε αμήχανα, κοκκίνησε ελαφρώς και μονολόγησε: «Ποιος δεν θα το ήθελε κάτι τέτοιο». Και όντως συνέβη. H πληροφορία τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές ήταν από καλή πηγή: H Αννα για πρόεδρος. Και μάλιστα, η πρώτη πρόεδρος στην ελληνική Βουλή από εγκαθιδρύσεως κοινοβουλευτισμού. Ενα μεγάλο άνοιγμα του Κώστα Καραμανλή στις Ελληνίδες.

Η κ. Μπενάκη εκλέγεται στην A΄ Αθηνών ανελλιπώς από το 1981. Εχει διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού, Δικαιοσύνης και αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού. Είναι δικηγόρος από το 1962 κυρίως σε ποινικές υποθέσεις και καθηγήτρια του Ποινικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών από το 1978. Εχει γράψει βιβλία για το Ποινικό Δίκαιο και πολλά νομικά και πολιτικά άρθρα. Διαδεχόμενη στο αξίωμα τον κ. Απ. Κακλαμάνη, έχει ένα κοινό χαρακτηριστικό μαζί του, την εργασιομανία. Αν σε κάτι διαφέρει απ’ όλους τους διατελέσαντες προέδρους από τη μεταπολίτευση και εντεύθεν, είναι ότι είναι εξαιρετικά χαμηλών και συναινετικών τόνων πολιτικός, με το συνακόλουθο «μειονέκτημα» να μην εμπλέκεται σε ζυμώσεις και ίντριγκες.

Ο Στ. Δήμας

Αργά το απόγευμα, ο κ. Καραμανλής επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ρομάνο Πρόντι, τον οποίο ενημέρωσε ότι ο νέος Ελληνας επίτροπος θα είναι ο κ. Στ. Δήμας. O κ. Πρόντι τού ευχήθηκε καλή επιτυχία. O νέος επίτροπος είναι χαμηλών τόνων, ήπιος και συναινετικός με πολύ καλή γνώση και εξειδίκευση σε οικονομικά θέματα. Γεννημένος στην Κλένια Κορίνθου το 1941 έχει σπουδάσει Νομικά, Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου και Νέας Υόρκης. Στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ανέλαβε το 1975 υποδιοικητής της ETBA, ενώ διετέλεσε και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής που έκανε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ελλάδος στην EOK. Πολιτεύθηκε για πρώτη φορά στις εκλογές του 1977, οπότε και εξελέγη βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. Στη συνέχεια εκλέγεται βουλευτής Κορινθίας από το 1981. Εχει διατελέσει υφυπουργός Συντονισμού, Εμπορίου, υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, υπουργός Γεωργίας και Βιομηχανίας.

Σε δήλωσή του ο κ. Δήμας ανέφερε: «H διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης από 15 σε 25 κράτη-μέλη, η ενίσχυση του ρόλου της στη διεθνή σκηνή, η προοπτική ψήφισης Ευρωπαϊκού Συντάγματος, η νέα Αγροτική Πολιτική, το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης είναι ζητήματα τα οποία θα επηρεάσουν ουσιαστικά τη διαμόρφωση και εφαρμογή της νέας κυβερνητικής πολιτικής. Εχω απόλυτη συναίσθηση της μεγάλης τιμής που μου έκανε ο Κώστας Καραμανλής και της ευθύνης που αναλαμβάνω απέναντι στους πολίτες της Ελλάδας και της Ευρώπης». Και ο κ. Δήμας προσθέτει: «Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου προς τους Κορίνθιους συμπολίτες μου, οι οποίοι για μία ακόμη φορά με τίμησαν με την ψήφο τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή