H Σούδα δίνει μεγάλη δύναμη στην Ελλάδα

H Σούδα δίνει μεγάλη δύναμη στην Ελλάδα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν, είναι η αλήθεια, ορισμένοι σημαντικοί λόγοι που η Ελλάδα «μνημονεύεται» συχνά στους κύκλους της Ατλαντικής Συμμαχίας, ειδικά την τελευταία περίοδο. Το εντυπωσιακό δεν είναι ότι κατά κανόνα οι σχετικές συζητήσεις γίνονται με μάλλον θετικό για τη χώρα μας τρόπο.

Στη νέα περίοδο κατά την οποία το NATO, για λόγους οι οποίοι αφορούν το δυναμικό άνοιγμα μετώπου κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, έχει στρέψει Νότια – Νοτιοανατολικά της Ευρώπης την προσοχή του, η γεωστρατηγική θέση της χώρας μας, και φυσικά μεταξύ των άλλων η ύπαρξη της βάσης της Σούδας, αναδεικνύει την Ελλάδα σε άκρως υπολογίσιμο μέλος της Συμμαχίας. Βεβαίως, σημειώνει αξιωματούχος της Συμμαχίας, ουδείς επισήμως δεν πρόκειται να πει ότι η «X» βάση είναι σημαντικότερη μιας άλλης. Ομως, προσθέτει, τα συμπεράσματα είναι προφανή εάν συνδυάσει κανείς τις νέες αποστολές του NATO εκτός περιοχής του, με τη θέση της Σούδας στον χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου.

Και είναι το στοιχείο αυτό που εκτός των άλλων έρχεται να «εξισορροπήσει» τις όποιες αρχικές αρνητικές εντυπώσεις από την απουσία συμμαχικού στρατηγείου στον ελληνικό χώρο. Ετσι κι αλλιώς, με την αλλαγή της δομής του NATO, άλλαξαν και τα παλαιά δεδομένα που συναρτούσαν την αίσθηση ισχύος μιας χώρας στους κόλπους της Συμμαχίας, με την ύπαρξη «στρατηγείου» ή «υποστρατηγείου» στο έδαφός της, λέγεται χαρακτηριστικά.

Με θερμά λόγια για τη χώρα μας εκφράζεται ο πρώην πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, κ. N. Μπερνς. Δεν κρύβει ούτε την «αδυναμία» του στην Ελλάδα (έχει τα καλύτερα να πει για τους Ελληνες φίλους του) ούτε όμως και την ικανοποίηση των Συμμάχων: «H συμβολή της Ελλάδας στο NATO είναι εξαιρετική», αναφέρει χαρακτηριστικά, εξαίροντας επίσης τον ρόλο που διαδραματίζει στον άκρως ευαίσθητο χώρο των Βαλκανίων, με τη διπλή ιδιότητά της ως χώρας-μέλους και του NATO και της Ε.Ε.

Στην παρούσα συγκυρία, ωστόσο, μείζων λόγος για την εκδήλωση ειδικού ΝΑΤΟϊκού ενδιαφέροντος, είναι και οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ειδικότερα δε η ανάγκη διαμόρφωσης όρων πλήρους ασφάλειας για τη διεξαγωγή τους. Στη Συμμαχία υποστήριζαν ανέκαθεν ότι οι δυνάμεις του NATO μπορούν στο πλαίσιο του νέου τους ρόλου να προσφέρουν «ομπρέλα προστασίας», με ό,τι τελειότερο προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.

Η αναμονή

Μόνο που χρειαζόταν, για να αναπτυχθούν σχετικές δράσεις, υποβολή συγκεκριμένου αιτήματος από την Αθήνα. Πηγές της Ατλαντικής Συμμαχίας εξέφραζαν προ μηνός την εκτίμηση ότι λόγω των εκλογών της 7ης Μαρτίου, δεν θα εκδηλωνόταν μια τέτοια κίνηση από ελληνικής πλευράς. Και ανέμεναν μια πρωτοβουλία της (νέας) ελληνικής κυβέρνησης, να εκδηλωθεί -για ευνόητους λόγους- αμέσως μετά την εκλογική αναμέτρηση. H χθεσινή εξέλιξη, η επίσημη υποβολή δηλαδή ελληνικού αιτήματος για ΝΑΤΟϊκή συνδρομή, «δικαίωσε» αυτήν την αναμονή τους.

«Η Ελλάδα συμμετέχει σε αποστολές και δραστηριότητες της Συμμαχίας. Γιατί, λοιπόν, να μην κάνει κι εκείνη χρήση των δυνατοτήτων τις οποίες προσφέρει ένας μεγάλος Οργανισμός όπως είναι το NATO; Θ’ αφήσουμε -πρόσθεταν- μια τέτοια ευκαιρία να χαθεί;», συνήθιζαν να λένε οι Σύμμαχοι. H Ελλάδα επείσθη και η ευκαιρία δεν χάθηκε λοιπόν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή