Επίσημο αίτημα συνδρομής NATO στους Αγώνες

Επίσημο αίτημα συνδρομής NATO στους Αγώνες

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από πολύμηνες και ενδεχομένως επικίνδυνες καθυστερήσεις της κυβέρνησης Σημίτη, η Ελλάδα, έστω και αργά, επιτέλους έπραξε χθες το απολύτως αυτονόητο για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας: Υπέβαλε επίσημο αίτημα συνδρομής της χώρας μας από το NATO, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιώργου Κουμουτσάκου. Με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα αξιοποιεί ένα θεμελιώδες δικαίωμα και προνόμιό της, που απορρέει από το γεγονός ότι είναι μέλος της Συμμαχίας.

Η χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης για την υποβολή αιτήματος συνδρομής ανοίγει πλέον τον δρόμο για την πληρέστερη δυνατή αλλά και οικονομικά λιγότερο δυσβάστακτη προετοιμασία της ασφάλειας των Αγώνων της Αθήνας. Κυρίως, όμως, με αυτήν την απόφαση διασφαλίζεται απόλυτα το κύρος και η θέση της χώρας σε περίπτωση που υπάρξει τελικά οποιοδήποτε δυσάρεστο ενδεχόμενο, καθώς η Ελλάδα έχει κάνει πλέον ό,τι είναι δυνατόν σε επίπεδο διεθνούς συνεργασίας για να προετοιμαστεί για τη διεξαγωγή ασφαλών Αγώνων.

Το ελληνικό αίτημα συνδρομής περιλαμβάνει το πλήρες φάσμα των σχετικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας: Εναέρια παρακολούθηση, από κοινού επίβλεψη του θαλασσίου χώρου και, βεβαίως, προετοιμασία για αντιμετώπιση απειλών από όπλα μαζικής καταστροφής. Τέσσερα αεροσκάφη τύπου AWACS θα αξιοποιηθούν στις σχετικές παρακολουθήσεις, ένα ΝΑΤΟϊκό τάγμα Πυρηνικού Βιολογικού και Χημικού πολέμου υπό τσεχική διοίκηση θα εγκατασταθεί κατά πάσα πιθανότητα στη Λάρισα, ενώ, στη Μεσόγειο, θα εμπλακεί η μόνιμη ΝΑΤΟϊκή ναυτική δύναμη, ενισχυμένη και από άλλες μονάδες των στόλων κρατών-μελών της Συμμαχίας υπό Ελληνα, κατά πάσα πιθανότητα, διοικητή. Στο επόμενο διάστημα, ενδέχεται να σχεδιαστούν και ορισμένες επιπλέον μορφές συμβολής του ΝΑΤΟ.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας είναι οι πρώτοι της εποχής της μαζικής τρομοκρατίας και αποτελεί κοινή παραδοχή ότι όχι μόνον η Ελλάδα, αλλά καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα τις απειλές που τους συνοδεύουν. Αλλωστε, οι ίδιες οι ΗΠΑ είναι εκείνες που μετά την 11η Σεπτεμβρίου ενεργοποίησαν για πρώτη φορά στην ιστορία της Συμμαχίας το άρθρο πέντε, το οποίο παραμένει ακόμα εν ισχύι. Ως προς την Ελλάδα, κατά πάσα πιθανότητα θα ενεργοποιηθεί το άρθρο τέσσερα της Συμμαχίας, κάτι που είχε ζητηθεί να γίνει και για την Τουρκία στις παραμονές του πολέμου στο Ιράκ. Πέρα όμως από τη θεσμική και ουσιαστική σημασία της ενεργοποίησης του συγκεκριμένου άρθρου, αυτό θα συμβάλει και στην αποφυγή του (σε περίπτωση διμερών συνεργασιών) τεράστιου κόστους της χρήσης των απαραίτητων νατοϊκών μέσων.

Ασφαλώς, η «ευρωπαϊκή 11η Σεπτεμβρίου», η προχθεσινή τραγωδία της Μαδρίτης στις 11 Μαρτίου, υπήρξε ένας θλιβερός καταλύτης που επιτάχυνε την υποβολή αυτού του επίσημου αιτήματος, αλλά και που θα δυσχεράνει κάθε προσπάθεια λαϊκιστικής αντιμετώπισης του θέματος. Πρέπει να σημειωθεί, ότι, με τη χθεσινή της απόφαση, η κυβέρνηση κατ’ ουσίαν ολοκλήρωσε τις υπηρεσιακές διαδικασίες που είχαν ξεκινήσει επί κυβερνήσεως Σημίτη, αλλά υποβάλλονταν σε σειρά καθυστερήσεων με γνώμονα το εικαζόμενο πολιτικό κόστος. Αναγνωρίζοντας φυσικά τους πραγματικούς κινδύνους, η κυβέρνηση Σημίτη, ενώ είχε αρνηθεί πεισματικά να υποβάλει επίσημο αίτημα συνδρομής, αλλά, προκειμένου να διασκεδάσει τις ολοένα διογκούμενες ανησυχίες όπως εκφράστηκαν έντονα και από τον διεθνή Τύπο, είχε αποστείλει στις Βρυξέλλες ομάδα στελεχών των υπουργείων Εθνικής Αμυνας, Εξωτερικών και Δημοσίας Τάξεως, που διεξήγαγαν τις αναγκαίες διαβουλεύσεις. Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης του νέου γ.γ. της Συμμαχίας Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ στην Αθήνα πριν από λίγες εβδομάδες, οι δικαιολογίες που είχε επιστρατεύσει τότε η ελληνική πλευρά ήταν τέτοιες που προκάλεσαν την ανησυχία ότι η Αθήνα δεν αντιλαμβάνεται επαρκώς τους πραγματικούς κινδύνους που κρύβει η πρωτοφανής συσσώρευση τόσων δυτικών στόχων σε λίγους μήνες στη χώρα μας. Στην αντίληψη αυτή δεν συνέβαλαν μόνον τα επιχειρήματα του κ. Γιαννίτση περί συνταγματικού προβλήματος για την παρουσία ξένων δυνάμεων σε ελληνικό έδαφος, αλλά και οι απόψεις του κ. Παπαντωνίου, που, όπως είχε πει σε ιταλική εφημερίδα, η Ελλάδα έχει καλές σχέσεις με όλους, άρα, γιατί να μας χτυπήσουν!..

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή