Τακτική επιλογή η ουδετερότητα

Τακτική επιλογή η ουδετερότητα

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον πρώτο σοβαρό σκόπελο στη σύντομη διακυβέρνηση της Ν.Δ. καλείται να αντιμετωπίσει την εβδομάδα που έρχεται ο κ. Κ. Καραμανλής. Την προσεχή Πέμπτη όλα τα κυπριακά κόμματα θα έχουν αποσαφηνίσει και επισήμως τη στάση τους επί του σχεδίου Ανάν και επομένως θα απομένει μόνον η δική του ξεκάθαρη τοποθέτηση ενόψει των δημοψηφισμάτων στις 24 Απριλίου. Πληροφορίες θέλουν τον κ. Καραμανλή να «γέρνει» προς το «ναι» έναντι της τελικής πρότασης που εισηγήθηκε ο γ.γ του ΟΗΕ στη Λουκέρνη. Υστερα, ωστόσο από το καταλυτικό -κατά γενική ομολογία- διάγγελμα του κ. Τ. Παπαδόπουλου, ο κ. Καραμανλής δέχθηκε και αντίθετες εισηγήσεις, προκειμένου να αναθεωρήσει τη φημολογούμενη αυτή πρόθεσή του και να τηρήσει και στο τελευταίο αυτό και κρίσιμο στάδιο μια στάση ουδετερότητας.

Από την προσεκτική ανάγνωση ωστόσο των μέχρι σήμερα δηλώσεων του πρωθυπουργού καταδεικνύεται ότι ο κ. Καραμανλής -πέραν της δικής του βούλησης- προέταξε την ανάγκη να τοποθετηθούν πριν από την ελληνική κυβέρνηση τα κόμματα της Κύπρου. «Η τελική απόφαση είναι του κυπριακού λαού που πρέπει να ψηφίσει ανεπηρέαστα», είπε στην ελβετική πόλη, ενώ και στη Βουλή τόνισε πως «ό,τι γίνει, πρέπει να γίνει με σύνεση, διορατικότητα και στάθμιση όλων των δεδομένων για το μέλλον».

Ο ίδιος μάλιστα επεσήμανε ήδη από τη Λουκέρνη ότι «το τελικό σχέδιο Ανάν είναι προϊόν συμβιβασμού και περιέχει θετικά, αλλά και δύσκολα σημεία για όλες τις πλευρές» και με το δεδομένο αυτό επιφυλάχθηκε «η ελληνική κυβέρνηση σε κατάλληλο χρόνο να προβεί σε ανακοινώσεις».

Εντονες επικρίσεις

Για την «αναβλητική» αυτή επιλογή του ο πρωθυπουργός επικρίθηκε εντονότατα τόσο από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όσο κυρίως από τις εφημερίδες της αντιπολίτευσης. Κάποιοι μάλιστα κατέφυγαν σε άκρως απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς όπως «ανέτοιμος ηγέτης», «αμήχανος πρωθυπουργός» ή ακόμη και «Πόντιος Πιλάτος», ενώ άλλοι υπαινίχθηκαν μέχρι και υστεροβουλία, επικαλούμενοι το επιχείρημα ότι ο κ. Καραμανλής επιθυμεί να τοποθετηθεί εκ του ασφαλούς έχοντας προηγουμένως γνώση όλων των άλλων απόψεων.

Οι αμετροεπείς αυτές επικρίσεις για έναν πρωθυπουργό που έχει τόσο νωπή τη λαϊκή εντολή ελέγχονται, ωστόσο, από τα ίδια τα γεγονότα. Ο κ. Καραμανλής κλήθηκε να μετάσχει σε μια «διαπραγματευτική» διαδικασία την οποία όχι μόνον δεν επέλεξε, αλλά όπως απεδείχθη στη Λουκέρνη, τα αποτέλεσματά της είχαν σχεδόν προεξοφληθεί πριν ακόμη ξεκινήσει. Και τούτο διότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε συναινέσει μόνον με την αν μη τι άλλο παράδοξη επιλογή του κ. Ανάν να συγκεράσει εκείνος τις διαφορές των δύο πλευρών, αλλά και με την πρωτοφανή -στα διπλωματικά χρονικά- αξίωσή του να θέσει το τελικό «προϊόν» του στην κρίση των πολιτών της Κύπρου ανεξαρτήτως της βούλησης των ηγεσιών της νήσου!

Αυτός ήταν στην πραγματικότητα ο λόγος για τον οποίο ο κ. Καραμανλής κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή στην Ελβετία ότι το οριστικό σχέδιο του ΟΗΕ δεν ήταν προϊόν διαπραγμάτευσης και συμφωνίας, αλλά αποτέλεσμα ωμής επιδιαιτησίας την οποία ο ίδιος δεν μπορούσε να αποτρέψει. Εχοντας δε αντιληφθεί ότι οι διεθνείς πιέσεις που ήδη δεχόταν, επρόκειτο να επαυξηθούν τις επόμενες ημέρες, επέλεξε να τηρήσει μια ουδέτερη στάση. Ο λόγος είναι προφανής. Αν αποδέχετο το σχέδιο θα εξέθετε την ελληνοκυπριακή πλευρά και θα καταγγέλλετο για άνευ όρων υιοθέτηση της διεθνούς βουλήσεως, ενώ σε περίπτωση πλήρους απόρριψης του κειμένου Ανάν, θα του καταλογιζόταν προσωπικώς ότι διέσυρε τη χώρα, καθώς θα αναιρούσε όλα τα συμφωνηθέντα της προηγούμενης κυβέρνησης με τον ΟΗΕ.

Η ουδέτερη στάση, ωστόσο, που επέλεξε ο πρωθυπουργός υπαγορεύθηκε και από ένα πλέον σημαντικό λόγο. Οπως προαναφέρθηκε ο ίδιος προέκρινε την ανάγκη να μην επηρεάσει τη βούληση των κυπριακών κομμάτων και μέσω αυτών του κυπριακού λαού. Πόσω μάλλον όταν το οριστικό σχεδίο Ανάν δεν αποτελούσε παρά συνέχεια μια πολύμηνης διαπραγμάτευσης στην οποία δεν μετείχε, αλλά και ούτε είχε τη δυνατότητα να παρέμβει με τρόπο ουσιαστικό την τελευταία στιγμή και επ’ ωφελεία βέβαια της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Το παράδοξο είναι ότι ακόμη και γι’ αυτήν την αναγκαία, όπως προκύπει από τις συνθήκες, «ουδετερότητά» του, ο κ. Καραμανλής επικρίθηκε ακόμη και τις τελευταίες ημέρες από μερίδα του Τύπου η οποία χαρακτήρισε αίφνης πιο «υπεύθυνη» τη στάση του κ. Γ. Παπανδρέου που έσπευσε να ανακοινώσει τις προθέσεις του πριν ακόμη και από τον κ. Τ. Παπαδόπουλο…

Σύντομη τοποθέτηση

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Καραμανλής προτίθεται να δημοσιοποιήσει την τελική του απόφαση παράλληλα με τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών στα τέλη της εβδομάδος. Ολες οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να προβαίνει σε μια πολύ σύντομη τοποθέτηση, η οποία, ωστόσο, θα αιτιολογεί την άποψή του και δεν θα λογίζει, κατά τις ίδιες πηγές, το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη νήσο τις τελευταίες ημέρες.

Ας σημειωθεί δε και τούτο. Ο πρωθυπουργός θα αναλάβει, όπως όλα δείχνουν, το κόστος να δημοσιοποιήσει τη θέση του για μια λύση που επί της ουσίας «κληρονόμησε» από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ενώ αν δεν συνέτρεχαν όλες οι προαναφερθείσες συνθήκες, ενδεχομένως θα προτιμούσε να παραμείνει ουδέτερος μέχρι τέλους. Οχι για να αποφύγει τις ευθύνες του, όπως του καταλογίζει η αξιωματική αντιπολίτευση. Αλλά προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να διατηρήσει τον ρόλο του ανεπηρέαστου εγγυητή της πολιτικής ομαλότητας της Κύπρου που δυστυχώς μοιάζει να διακυβεύεται, για μια ακόμη φορά, με ευθύνη όχι μόνον των κυπριακών κομμάτων…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή